Επίσκεψη Περιφερειάρχη στη Μύκονο.

 

Την Τετάρτη 4 Απριλίου ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κος Χαράλαμπος Κόκκινος επισκέφτηκε τη Μύκονο. Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, Δημοτικούς Συμβούλους, φορείς του τόπου και πολίτες και συζήτησε μαζί τους θέματα της Μυκόνου, ενημέρωσε για θέματα της Περιφέρειας και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν.
Τα κυριότερα σημεία της ενημερωτικής ομιλίας του Περιφερειάρχη ήταν τα εξής:
«Στα πλαίσια της διαρκούς επαφής μου με την Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, όπου επιδιώκουμε όλοι οι πολίτες να είναι ενεργοί πολίτες, ζήτησα πριν λίγες ημέρες από το κο Δήμαρχο, όταν τον συνάντησα στην ΤΕΔΚ της οποίας και εξελέγη Αντιπρόεδρος, να γίνει αυτή η συνάντηση προκειμένου να δούμε την πορεία των έργων που υλοποιούνται εδώ στη Μύκονο και να ενημερώσουμε για το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης».
«Όσον αφορά το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα ήθελα να πω ότι είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχουμε υλοποιήσει ως Περιφέρεια και είναι 514 εκατ. ευρώ. Η προγραμματική του περίοδος ξεκίνησε το 2000 και τελείωσε το 2006, όμως η πληρωμή και υλοποίηση των έργων, γίνονται ακόμη και μέχρι το τέλος του 2008. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους, 75% απο την Ευρωπαϊκή Ένωση και 25% απο Εθνικούς πόρους. Εδώ στο νησί της Μυκόνου, ικανοποιώντας τις προσπάθειες του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των πολιτών, έχουν δοθεί πάνω από 55 εκατ. ευρώ, από τα προγράμματα: Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα (ΠΕΠ), Θησέας, αλλά και τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, τα οποία υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στο νησί».
«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια αυτή τη στιγμή ως Περιφέρεια και γι’ αυτό ζητάω τη συστράτευση και τη διαρκή συμμετοχή όλων, ώστε αυτά τα έργα τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή εν εξελίξει να υλοποιηθούν στα χρονικά διαστήματα που προανέφερα, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2008 πρέπει να υλοποιηθούν τα τελευταία έργα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Κατά συνέπεια πρέπει να γίνουν και οι πληρωμές αυτών των έργων, οι οποίες θα φέρουν και την απορρόφηση των περιβόητων ευρωπαϊκών κονδυλίων, που αυτή τη στιγμή ξεπερνά το 56% στην Περιφέρεια. Θέλω να πιστεύω ότι ως το τέλος του 2008, γιατί βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο αυτή τη στιγμή, θα καταφέρουμε ούτε πόρους να χάσουμε, αλλά και να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα χρήματα που έχουμε μπροστά μας για να αξιοποιήσουμε».
«Όσον αφορά τη Μύκονο, το μεγάλο έργο της διαμόρφωσης των χερσαίων χώρων δίπλα στο παλαιό λιμάνι Μυκόνου, αξίας 9,6 εκατ. ευρώ δημοπρατήθηκε πριν λίγες μέρες, καθώς και τα έργα για το περιβάλλον προσπαθούμε να τα προωθήσουμε εδώ στο νησί.»

«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα πλαίσια του Γ' ΚΠΣ έχει ήδη ανοίξει τα τελευταία μέτρα:
το μέτρο που αφορούσε την οδοποιία και το μέτρο που αφορούσε τις σχολικές μονάδες. Είχαν κατατεθεί 3 προτάσεις από το Δήμο σας. Προτάσεις που αφορούσαν έργα στο νησί σας. Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι με 1 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα η προσθήκη και επέκταση του Δημοτικού Σχολείου ʼνω Μεράς. Για το θέμα των οδικών αξόνων, υπήρχαν 2 προτάσεις, η μια αφορούσε την οδοποιία στη νότια Μύκονο με 1,2 εκατ. ευρώ και η άλλη αφορούσε την οδοποιία στο βόρειο τμήμα, που ήταν 4,3 εκατ. ευρώ. Το μέτρο το οποίο είχαμε ανοίξει ήταν προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ. Επομένως εντάσσεται μόνο το νότιο τμήμα και το βόρειο τμήμα θα ενταχθεί στο Δ' κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, στα νέα μέτρα που θα ανοίξουν εκεί».
«Το Δ' ΚΠΣ έχει ξεκινήσει την προγραμματική του περίοδο, που είναι από το 2007 και τελειώνει το 2013. Στις 30 Μαρτίου εγκρίθηκε το πρόγραμμα αυτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Περιφέρεια μας είναι η περιφέρεια «στόχου 2». Και αυτό σημαίνει ότι είμαστε από τις περιφέρειες που συγκλίνουν με τις ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ευρώπης. Η αλήθεια είναι ότι από τα 48 κατοικημένα νησιά της Περιφέρειας, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, τα 5 νησιά (Κώ, Ρόδο, Σέριφο, Μύκονο και Σαντορίνη), εκτινάσσουν το ΑΕΠ (Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν) πάνω απ' το 75%, που είναι το όριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που κρίνει ποιές περιοχές προχωρούν στην ανάπτυξη και ποιές όχι. Η αλήθεια είναι ότι στα 5 αυτά νησιά κατοικεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της περιοχής μας. Υπάρχουν όμως και 43 άλλα νησιά τα οποία βρίσκονται σε 2η, 3η και 4η τροχιά ανάπτυξης. Στο Δ’ ΚΠΣ όμως υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες θα βοηθήσουν αυτά τα νησιά και θα βοηθήσουν την ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας. Χρήματα για την περιφέρεια μας θα υπάρχουν κι αυτό το λέω διότι με βάση τις αρχές της Λισαβόνας, οι περιφέρειες στόχου 2, θα έχουν μειωμένη χρηματοδότηση. Γεννώνται λοιπόν ερωτηματικά. Οι περιφέρειες του στόχου 2 είναι δύο στην Ελλάδα, της Στερεάς Ελλάδας και του Νότιου Αιγαίου. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να στηρίξει αυτές τις Περιφέρειες, με τη διανομή των πόρων του Δ' ΚΠΣ. Είναι ένα ποσόν που μαζί με τους εθνικούς πόρους είναι 36 δις ευρώ. Του 82% αυτών των πόρων θα πάει στην ελληνική περιφέρεια και η δική μας Περιφέρεια η οποία είχε πάρει περίπου 950 εκατ. ευρώ απο το Γ' ΚΠΣ θα πάρει το ίδιο περίπου ποσό και για το Δ' ΚΠΣ».

«Τι θα κάνει η Μύκονος και τα άλλα νησιά μας σε αυτή την ιστορία; Θα χρηματοδοτηθούν, ώριμα έργα θα ενταχθούν και θα προωθηθούν και για το Δ' ΚΠΣ. Σας ενημερώνω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 900 εκατ. ευρώ στη διάθεση μας, 350 εκατ. από αυτά είναι στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Από αυτά, με βάση τις αρχές της Λισαβόνας, έπρεπε να πάρουμε το 75% για άυλες ενέργειες και το 25% για έργα υποδομών. Με διαπραγματεύσεις επιτυχημένες που έκανε η κυβέρνηση, τα λεφτά αυτά μοιράζονται 50% για άυλες ενέργειες και 50% για έργα υποδομών. ʼυλες ενέργειες όταν λέω, αναφέρομαι σε στήριξη επιχειρηματικότητας, σε κατάρτηση, σε καινοτομία, που έχει ανάγκη η χώρα μας.
Χρήματα επίσης θα έχουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο που αφορά την απασχόληση (40 εκατ.ευρώ), 220 εκατ. θα έχουμε για τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και της αλιείας, στον οποίο δίνουμε μια ιδιαίτερη ένεση θα έλεγα, με αυτά τα χρήματα, προκειμένου να αναπτύξουμε 2 τομείς οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δεν είχαν την ανάπτυξη που θα έπρεπε. Επίσης θα έχουμε 310 έως 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής. Τα οριστικά ποσά των 2 αυτών ταμείων (Εθνικής Ανάπτυξης και Ταμείο Συνοχής) θα τα ξέρουμε εντός των ημερών. Από δε το Ταμείο Συνοχής θα μπορούμε να κάνουμε έργα που αφορούν το περιβάλλον και τις μεταφορές. Επομένως χρήματα δεν θα λείψουν γι’ αυτό προετοιμαστείτε, ώστε μόλις προχωρούμε τις ανακοινώσεις των μέτρων, που είναι προσκλήσεις για να καταθέσετε προτάσεις, να είστε έτοιμοι, ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά σας. Εντός του επόμενου διμήνου θ' ανοίξουν αυτά τα μέτρα, θα έχει γίνει και το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα είμαστε κι εμείς έτοιμοι για να δρομολογήσουμε τις θετικές αυτές εξελίξεις.
Επίσης θα ανοίξει ο 4ος κύκλος για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων απ' το Γ' ΚΠΣ και καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν».

«Η Περιφέρεια πραγματοποιεί μια σειρά από σεμινάρια κατάρτισης, τα οποία είναι επιδοτούμενα, στηρίζοντας την δια βίου εκπαίδευση και την κατάρτιση ανέργων. Στο νησί σας τα τελευταία δυο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στα 10 τέτοια σεμινάρια». Στο τμήμα του τουρισμού τα τελευταία 2 χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες, με παρουσία στις Εκθέσεις Τουρισμού, σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την ιστοσελίδα μας, που έχουμε ενημερωμένη για όλους τους τουριστικούς προορισμούς, με καταχωρήσεις σε εφημερίδες και περιοδικά, με διαφημίσεις σε Εθνικά μέσα αξίας 2,5 εκατ. ευρώ και άλλα.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος αφού ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για την ενημέρωση, συνόψισε αυτά που ακούστηκαν και αναφέρθηκε στα δυο μεγάλα έργα της οδοποιίας και της επέκτασης του Χερσαίου Χώρου, που δημοπρατήθηκε στις 20 Μαρτίου με περίπου 10 εκατ. ευρώ, το οποίο «εφόσον ξεκινήσει άμεσα και πάει καλά, παρά τις δυσκολίες κατασκευής του, λόγω του σημείου που βρίσκεται και των χρήσεων ήδη της περιοχής αυτής, θα είναι ένα απο τα πιο χρήσιμα έργα, που συνδέουν τα 2 λιμάνια και την πόλη και το παραδοσιακό ιστό και τις χρήσεις των εντός με τις εκτός σχεδίου περιοχές και θα είναι και το ωραιότερο έργο της Ευρώπης. Επίσης το έργο του Τούρλου, το οποίο ήδη εκτελείται και θα κρατήσει 30 μήνες. Εν τω μεταξύ θα βγούν οι υπόλοιπες 2 εργολαβίες που αναμένεται.
Έργα επίσης με τα οποία έχει άμεση σχέση η Περιφέρεια είναι ο ΧΥΤΑ, του οποίου έχει ξεκινήσει η κατασκευή και γίνονται προσπάθειες όπως είπαμε και στο Συνέδριο στην Αθήνα, να μπούμε στα ειδικά μέτρα. Και θα πρέπει να δούμε αν θα βάλει λεφτά η Περιφερεια, αν θα πρέπει να βάλει λεφτά ο ΟΤΑ, ή η Εταιρεία Ανακύκλωσης κλπ., βέβαια αυτό είναι ένα θέμα σε εκκρεμότητα ανά την Ελλάδα. Εμείς βέβαια πρέπει να πούμε ότι είμαστε ευτυχείς αφού είμαστε το δεύτερο νησί των Κυκλάδων, μετά την Πάρο, που ξεκινάμε".
"Επίσης η αξιολόγηση έγινε χτές και υπογράφηκε το πρακτικό για τη 2η φάση του Βιολογικού Καθαρισμού, οπότε την άλλη εβδομάδα θα ανοιχτούν και οι οικονομικές προσφορές και αν όλα πάνε καλά το έργο θα ξεκινήσει άμεσα.
Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ βρίσκεται, όπως γνωρίζετε στην Ανάφη και πρόκειται να επιστρέψει, διότι δεν έχει τελειώσει την οδοποιία της Μυκόνου, που γίνεται με χρήματα του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Περιφέρειας, του ΘΗΣΕΑ, του Υπουργείου και του Δήμου της Μυκόνου και να δούμε τι θα κάνουμε με την οδοποιία του βόρειου τμήματος που δεν εγκρίθηκε. Το άλλο ζήτημα επίσης που θερμά σας παρακαλούμε και το γνωρίζετε άριστα, είναι οτι μετά το Συμβούλιο Επικρατείας, όπου ο Δήμος της Μυκόνου "κέρδισε", το λέω απλά, να μπορέσουμε, ίσως μέσω του Ταμείου Συνοχής να ξεκινήσουμε το μεγάλο έργο του Βιολογικού και της αποχέτευσης της ʼνω Μεράς, το οποίο είναι άκρως απαραίτητο. Οι μελέτες υπάρχουν, είναι επίκαιρες αλλά δυστυχώς όταν κερδήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν υπήρχαν πλέον τα λεφτά. Και σας παρακαλώ να το δείτε.
Επίσης θα ήθελα να πω κάποια πράγματα για το σχεδιασμό το δικό μας στα επόμενα χρόνια και ειδικότερα για το κλειστό Γυμναστήριο, όπου η Γενική Γραμματεία πρέπει επιτέλους να δώσει την έγκριση να το ξεκινήσουμε, έχει αργήσει τώρα 2 χρόνια και ενώ η έγκριση έχει δοθεί εδώ και 5-6 μήνες, ξαναστείλανε τα χαρτιά, για να δούνε ποια θα πάνε μέσω των ΣΔΙΤ και καθυστερούμε. Ένα απλό θεματάκι που μας παρουσιάστηκε, βέβαια δεν αφορά εσάς, αλλά παρακαλώ για την παρέμβασή σας στον ΕΟΤ, είναι γνωστό ότι απαγορεύονται καταστήματα ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων στην πόλη της Μυκόνου, παρ' όλα αυτά, προ ολίγων ημερών άνοιξε τέτοιο γραφείο στους Μύλους και έχουμε ανοίξει αλληλογραφία με τον ΕΟΤ για το θέμα, αλλά ζητούμε και την παρέμβασή σας, διότι αν δοθεί αυτή η άδεια, θα γεμίσουμε τέτοια γραφεία μέσα στην πόλη. Και τελειώνοντας υπενθυμίζω το έργο της οδοποιίας που εκτελείται από την Περιφέρεια και επιβλέπεται απο την υπηρεσία του Δήμου, την οδοποιία του Πανόρμου- ʼη Σώστη, που το έχει πάρει κάποιος εργολάβος και το εκτελεί και πιστεύω σε δυο μήνες να έχει τελειώσει".

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κος Φιορεντίνος, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα Τουρισμού και ο κος Κόκκινος ενημέρωσε ότι εν όψει του Δ' ΚΠΣ, θα ζητηθούν εκ νέου απ' τους φορείς του Τουρισμού καινούριες προτάσεις, διότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα υπάρξει ένα καινούριο πρόγραμμα που θα αφορά την Τουριστική προβολή. Ο κος Φιορεντίνος διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση των έργων και κυρίως στο Τούρλο, πρότεινε να επισπευστούν οι διεργασίες, ώστε τα έργα να προχωρούν γρηγορότερα και αναφέρθηκε με λίγα λόγια στο έργο του ΧΥΤΑ και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο Διοικητής της 6ης ΜΣΕΠ κος Μητσιόπουλος, ζήτησε, εν όψει των έργων που πραγματοποιούνται στο οδικό δίκτυο, να συμπεριληφθούν στα έργα και περίπου 2 χιλιόμετρα δρόμου που βρίσκονται μέσα στη μονάδα.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Μυκόνου, αναφέρθηκε στην αυξανόμενη εγκληματικότητα στο νησί και ζήτησε τη στήριξη της Περιφέρειας ώστε, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει κάνει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης -να δημιουργηθεί Διεύθυνση Ασφαλείας στη Νάξο με τμήματα Ασφαλείας σε Μύκονο και Σαντορίνη- να υλοποιηθεί μέσα στο 2007.
Σ' αυτό το σημείο, ο Δήμαρχος συμπλήρωσε ότι χρειάζεται επειγόντως Πυροσβεστικός Σταθμός στο νησί.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κος Λιμενάρχης, ο οποίος διατύπωσε 2 προβλήματα του Λιμεναρχείου: 1. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας και 2. Το πρόβλημα του κτιρίου του Λιμεναρχείου, που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πέσει και χρειάζεται άμεση επισκευή.
Η κα Καμμή μίλησε για θέματα Πολιτισμού και Παράδοσης, αναφέρθηκε στα Μουσεία και στη στήριξή τους και εξέφρασε τις απόψεις της για τον τρόπο που προβάλεται η νυχτερινή διασκέδαση στη Μύκονο.
Η πρόεδρος της ʼνω Μεράς κα Ευγενία Χανιώτη ευχαρίστησε με τη σειρά της τον Περιφερειάρχη, για την προσοχή που δίνει στην ʼνω Μερά.
Ο κος Αντώνης Κουσαθανάς μίλησε για θέματα Αθλητισμού και ζήτησε να πάρει η Μύκονος το κομμάτι της, στις διοργανώσεις από την Περιφέρεια αθλητικών γεγονότων. Ο Περιφερειάρχης παραδέχτηκε οτι η Περιφέρεια υστερεί σε θέματα Αθλητισμού και ζήτησε συγκεκριμένες, ολοκληρωμένες και εφικτές προτάσεις, που να μπορούν να εξετασθούν και να υλοποιηθούν.

Επίσης αναπτύσσοντας το θέμα ο κος Κόκκινος και συνδυάζοντας το, με το προηγούμενο θέμα του Πολιτισμού ανέφερε οτι η Μύκονος είναι πράγματι γνωστή για τη διασκέδασή της κυρίως, παρ' όλα αυτά είπε ότι άν υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις θα τις στηρίξει, όσο είναι εφικτό.
Ο κος Σκαγιάς αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα της Μυκόνου, διατυπώνοντας την άποψη οτι η Μύκονος είναι απο τους ευνοημένους της Περιφέρειας και στη συνέχεια ανέφερε τα έργα που επείγουν για το νησί. Ζήτησε μια ανάπτυξη πάνω στο θέμα του Ακτοπλοϊκού, το ίδιο ζήτησε και ο κος Κουκάς, ο οποίος επίσης μίλησε για το θέμα της Ανακύκλωσης και ανέπτυξε τις απόψεις του για το θέμα. Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι τα επόμενα 5 χρόνια τα θέματα άμεσης προτεραιότητας είναι το περιβάλλον και το νερό και θα γίνουν συντονισμένες ενέργειες απο όλους.
Ο Δήμαρχος παρενέβη για να αναφέρει οτι η Περιφέρεια ανέλαβε και το έργο επισκευής του αγωγού στην περιοχή Πλάκα του Πατέρα, που είχε καταστραφεί απο βάκιλλο.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κος Παναγιώτης Κουσαθανάς μίλησε για την υποστελέχωση των Υπηρεσιών που στηρίζουν τον Τουρισμό, όπως η Αστυνομία, το Λιμεναρχείο, το Τελωνείο, το οποίο είναι βασικότατο πρόβλημα για το νησί. Παρ' ότι το θέμα δεν είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ο κος Κουσαθανάς ζήτησε την παρέμβαση του Περιφερειάρχη προς τα αρμόδια Υπουργεία, για τη σωστή στελέχωση των Υπηρεσιών. Δημιουργώντας μόνο υποδομές, συμπλήρωσε ο κος Κουσαθανάς, δεν κάνουμε τίποτε, γιατί χωρίς προσωπικό, αυτές οι υποδομές δεν μπορούν να στηριχθούν. Η απάντηση του Περιφερειάρχη ήταν ότι μόνιμο προσωπικό στη Μύκονο δεν είναι εφικτό να υπάρξει, υποσχέθηκε οτι θα παρέμβει στα Υπουργεία, αλλά δεν ελπίζει σε ιδιαίτερα αποτελέσματα, πλην του εποχικού προσωπικού.
Τέλος μίλησε για τη λειψυδρία, η οποία θα είναι το μεγάλο πρόβλημα των νησιών, τα επόμενα χρόνια:
" Γίνονται εντατικές προσπάθειες με έργα τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπιστεί το θέμα. Όσον αφορά τη Μύκονο, σήμερα ανακοινώθηκε απο το Υπουργείο Εσωτερικών, η διάθεση 16,1 εκατ. ευρώ στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Το μεγαλύτερο κομμάτι, της τάξεως των 14.120.000 ευρώ θα το πάρουν οι Κυκλάδες. Στη Μύκονο θα διατεθούν 2 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, τα οποία θα τα διαθέσετε εσείς όπως θέλετε, σε αφαλάτωση ή ότι νομίζετε, με σωστό σχεδιασμό.
Ήδη ξεκινάει στην Περιφέρεια πιλοτικά, μια Πλωτή μονάδα αφαλάτωσης, που λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία θα είναι παγκόσμια καινοτομία, μια πατέντα Ελληνική η οποία αν πετύχει θα λύσει για πάντα το πρόβλημα που βασανίζει τα νησιά μας. Η κατασκευή κοστίζει περίπου 750.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ναυπηγείου ΛΑΜΔΑ που συνεργάζεται μαζί μας και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου γίνονται εντατικές προσπάθειες για την ολοκλήρωση του προγράμματος και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να ρυμουλκήσουμε την κατασκευή και να τη φέρουμε στην Ηρακλειά. Η μονάδα παράγει 80 κυβικά πόσιμου νερού ανά 320 κυβικά υφάλμυρου νερού και θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε νερό, 350 κατοίκων την ημέρα".
Η σημαντική αυτή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας έκλεισε σ’ αυτό το σημείο, αφήνοντας σε όλους την αίσθηση ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για τα νησιά μας κι αυτό οφείλεται στην καλή διάθεση, τη σοβαρότητα και τη συνέπεια που έδειξε να αποπνέει ο Περιφερειάρχης μας.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.