Είναι πολύ όμορφο το νέο Δημοτικό Σχολείο

Σε νέο σχολείο, σύγχρονο, άνετο και ζεστό θα κάνουν το μάθημα τους από την Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2006 οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυκόνου.
Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου έγιναν σήμερα το μεσημέρι, στις 12:00 μ.μ. από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ.Χαράλαμπο Κόκκινο.
Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν ο Δήμαρχος Μυκόνου κ.Χρήστος Βερώνης, ο Σχολικός Σύμβουλος 2ης Περιφέρειας Π.Ε. Ν.Κυκλάδων κ.Σπανός Πέτρος, η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου κ.Ευγενία Καμπάνη, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α'βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Μυκόνου και Δημοτική Σύμβουλος κ.Αποστόλου Μαριγούλα, οι δάσκαλοι, γονείς και φυσικά οι μικροί μαθητές.
Η τελετή των εγκαινίων ήταν σε έντονα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα μιας και η ολοκλήρωση του σχολείου αυτού ήταν ένας προσωπικός αγώνας των Μυκονιατών και της Δημοτικής Αρχής του τόπου μας.
Κατά τη διάρκεια της τελετής χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ.Προκόπης Παυλόπουλος, η Βουλευτής Κυκλάδων κ.ʼρια Μανούσου Μπινοπούλου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δήμων & Κοινοτήτων Κυκλάδων και Δήμαρχος Ερμούπολης κ.Ιωάννης Δεκαβάλλας και η Σχολική Σύμβουλος – Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ.Μαρία Τσαλικίδου.

Στη συνέχεια η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυκόνου κ.Ευγενία Καμπάνα, έλαβε το λόγο και αφού ενώ καλωσόρισε τους μαθητές και τους παραβρισκόμενους πρόσθεσε :
"Είναι πραγματικά η σημερινή μέρα μια μέρα χαράς, μια μέρα συγκίνησης άλλα και ικανοποίησης, μια ωραία μέρα, μια μέρα που θα καταγραφεί στην ιστορία της παιδείας του τόπου, μια μέρα που εδώ σε αυτόν το χώρο πριν από ένα χρόνο θεμελιώναμε και τώρα εγκαινιάζουμε ένα έργο σημαντικό και ταυτόχρονα χρήσιμο, ένα έργο ποιότητας αντάξιο των απαιτήσεων των παιδιών μας, των γονέων, των δασκάλων και ολόκληρης της Μυκονιάτικης κοινωνίας. Ένα έργο που τιμά την Μύκονο, έργο πνοής για την παιδείας μας, έργο για τα παιδιά μας, έργο που λύνει τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και του τόπου μας, έργο για το οποίο θα χαίρεται ακόμα και ο δωρητής του χώρου, ο αείμνηστος Δήμαρχος Κουζής Γεωργούλης.
Eδώ σε αυτό το σύγχρονο δημοτικό σχολείο που εγκαινιάζουμε σήμερα, θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά την πνευματικής μας κληρονομιά, την ανθρωπιά, την ιστορία και την γνώση της παράδοσης, τα ιδανικά της φυλής μας, το ήθος και την μόρφωση που εξασφαλίζει το σχολικό περιβάλλον, άλλα και τις αρετές που καλλιεργούνται μέσα σε αυτό και δίνουν το άριστο μέτρο των αξιών της ζωής του χτες του σήμερα και του αύριο.
Ένα σχολείο κόσμημα, με εννιά αίθουσες, γραφεία διευθυντού και δασκάλων, εργαστήριο πληροφορικής, φυσικής, αμφιθέατρου, χώρου άθλησης, βοηθητικούς χώρους και παιδική χαρά.
Μοχθήσαμε, συμπαρασταθήκαμε και συμμετείχαμε αποτελεσματικά για την ολοκλήρωση και την δημιουργία του, γι' αυτό αισθάνομαι την υποχρέωση ως Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυκόνου, το οποίο είχα την τιμή και την χαρά να διευθύνω από την ίδρυση του ως σήμερα, να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους βοήθησαν την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου για τον τόπο μας. Θα ξεκινήσω από τον Δήμο Μυκόνου, το Δημοτικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο κ.Χρήστο Βερώνη, που συνέβαλε καθοριστικά στην εκπόνηση της μελέτης, εξασφάλισε την χρηματοδότηση του έργου, παρακολούθησε την πρόοδο του έργου και πέτυχε την ολοκλήρωση του μέσα σε ένα χρόνο, την πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή για την οικονομική στήριξη του έργου, το σύλλογο γονέων για την πρόθυμη αμέριστη και συνεχή συμπαράσταση του, τον Πρόεδρο του ΟΣΚ κ.Παταριά και τον συνεργάτη του κ.Παρασκευόπουλο, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα για τον εξοπλισμό της σχολικής μας μονάδος, όλο το επιστημονικό τεχνικό και εργατικό προσωπικό για την άριστη συνεργασία που είχαμε αλλά και γιατί δούλεψαν σκληρά για να παραδοθεί τόσο σύντομα αυτό το σχολείο, τους συμπατριώτες μας που δήλωσαν παρόν στο κάλεσμα του Δήμου Μυκόνου και συγκέντρωσαν ένα σημαντικό κεφάλαιο που ήταν η αρχή της προσπάθειας για να ξεκινήσει αυτό το μεγάλο έργο. Το διευθυντή και το διδακτικό προσωπικό του 1ου Δημοτικού Σχολείου για την άριστη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, όλους τους συναδέλφους μου για την συμβολή τους στο έργο της καλής λειτουργίας του νέου σχολείου, το προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Λουκά Τσούκο, ο οποίος μας μεταφέρει τις θερμές ευχές του για την καλή επιτυχία στο έργο μας, επίσης την περιφερειακή διευθύντρια και τους σχολικούς μας συμβούλους που βοήθησαν από πλευράς πολιτείας για την υλοποίηση αυτού του έργου. Όλους εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας αυτό το ξεκίνημα. Τέλος ευχαριστούμε τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ.Κόκκινο, που μας τιμά σήμερα με την παρουσία του. Κυρίες και κύριοι είναι λοιπόν μέρα χαράς και συγκίνησης η σημερινή μέρα που με την προσπάθεια όλων μας ζωντάνεψε αυτός ο χώρος και παραδίδεται στα παιδιά μας. Τα παιδιά μας από σήμερα ας το χαρούνε, ας το προσέξουν και ας αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες που τους προσφέρουμε. Να είναι καλορίζικο και να βγάλει σωστούς μαθητές, τίμιους και καλούς πολίτες, λαμπρούς επιστήμονες, άξιους συνεχιστές της ιστορίας της πατρίδας μας. Σας ευχαριστώ πολύ όλους σας."

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Σχολικός Σύμβουλος 2ης Περιφέρειας Π.Ε. Ν.Κυκλάδων κ.Σπανός Πέτρος ο οποίος πρόσθεσε τα παρακάτω :
"Συνάδελφε κ.Κόκκινε, κ.Δήμαρχε Μυκόνου, εκλεκτοί προσκεκλημένοι της κοινωνίας της Μυκόνου, κ.Διευθύντρια, αγαπητοί συνάδελφοι, μαθήτριες και μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου, με το σύντομο χαιρετισμό μου θέλω να μοιραστώ μαζί σας την ικανοποίηση και την χαρά που νιώθουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί όταν γίνονται βήματα προς τα εμπρός στην εκπαίδευση. Η ανέγερση και η λειτουργία ενός σύγχρονου διδακτηρίου μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην εκπαίδευση των μαθητών μας. Μια εκπαίδευση που στην σημερινή εποχή, όπου οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών απαιτεί και προϋποθέτει την βελτίωση όλων των παραμέτρων στην ποιοτική άσκηση του εκπαιδευτικού έργου. Ιδιαίτερα εδώ στην Μύκονο που το στεγαστικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια όλους του συντελεστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας και πρωτίστως τους εκπαιδευτικούς και μαθητές. Είναι συνεπώς μεγάλη η ικανοποίηση που νιώθουμε όλοι σήμερα γιατί γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα την θετική παιδαγωγική επίδραση που ασκεί το διδακτήριο στην ποιότητα του έργου μας. Ελπίζουμε και προσδοκούμε πως από εδώ και στο εξής θα λείψουν τα πληθωρικά τμήματα αφού θα μειωθεί στα αποδεκτά για την εκπαιδευτική διαδικασία η αναλογία διδάσκοντος και διδασκομένων. Αναλογία τέτοια που θα φέρνει υπόψη και την δημογραφική σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού γεγονός που καθιστά την εκπαίδευση των μαθητών δυσκολότερη. Σε αυτές τις βελτιωμένες διδακτιριακές συνθήκες θα μπορέσουμε να καθιερώσουμε και να στηρίξουμε αποτελεσματικότερα νέους εκπαιδευτικούς θεσμούς, όπως είναι το ολοήμερο σχολείο, το καινοτόμο πρόγραμμα της ευέλικτης ζώνης, την εφαρμογή προγραμμάτων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης για την ένταξη των αλλόγλωσσων μαθητών, την ανάπτυξη φιλαναγλωσσίας με την λειτουργία σχολικής βιβλιοθήκης, την δημιουργία και λειτουργία εργαστηρίων ηλεκτρονικών υπολογιστών για την ένταξη των τεχνολογιών της πληροφορίας της εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και πολλά άλλα.
Το νέο διδακτήριο εγκαινιάζεται σε μια χρονική συγκυρία που υποδεχόμαστε τα νέα λειτουργικά βιβλία που από το επόμενο σχολικό έτος προβλέπεται να εισαχθούν στο δημοτικό σχολείο και η χρήση τους από τους μαθητές μας εκτός των άλλων προϋποθέτει και βελτιωμένες υποδομές. Το νέο σχολείο μπορεί και πρέπει να ασκήσει το πολύπλευρο και μορφωτικό του ρόλο και στην τοπική κοινωνία, εδώ στον Πετεινάρο, σε μια περιοχή της Μυκόνου που αναπτύσσεται συνεχώς βασικό μας σύνθημα πρέπει να είναι σχολείο ανοικτό στην κοινωνία όχι μόνο ως αποδέκτης των κοινωνικών αντιδράσεων αλλά κυρίως ως φορέας που ασκεί μορφωτική επίδραση στο εγγύτερο αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες σε όλους αυτούς που είτε ως άτομα είτε ως φορείς συνέβαλαν ο καθένας με τον τρόπο που μπορούσε να φτάσουμε στην σημερινή ευχάριστη μέρα. Την τοπική αυτοδιοίκηση Μυκόνου και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τους απλούς πολίτες. Το διδακτηριακό πρόβλημα θα βρει την συνολική του λύση στη Μύκονο αν δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την βελτίωση σχολικής στέγης στην ʼνω Μερά αλλά και με συντήρηση και εξωραϊσμού του διδακτηρίου της Χώρας. Κυρία Διευθύντρια, συνάδερφοι, καλορίζικο το σχολείο μας, είμαστε σίγουροι πως θα το αγαπήσετε, θα το φροντίσετε και θα το χαίρεστε κάθε στιγμή και κάθε ώρα. Εμείς θα είμαστε διπλά σας για να υποστηρίζουμε το έργο σας. Αγαπητοί γονείς να βρεθείτε κοντά στο σχολείο, να συνεργαστείτε με τους εκπαιδευτικούς και με την διευθύντρια για το κοινό καλό των παιδιών σας. Μαθητές και μαθήτριες από την πρώτη μέχρι την έκτη το σχολείο είναι δικό σας, κατασκευάστηκε με χρήματα των γονιών σας, είμαστε σίγουροι πως θα νοιαστείτε γι'αυτό θα φροντίσετε καθημερινά να είναι καθαρό και περιποιημένο. Με δικές σας ιδέες και πρωτοβουλίες θα φροντίσετε για την αισθητική του, θα ενδιαφερθείτε για τα φυτά και τα λουλούδια του κήπου έτσι ώστε να απολαμβάνετε την γνώση και την μόρφωση μέσα σε ένα περιβάλλον χαράς και δημιουργίας. Καλορίζικο λοιπόν.

 

Στη συνέχεια ακολούθησε μικρή εκδήλωση με ποιήματα που απήγγειλαν μαθήτριες του σχολείου και τραγούδια από την παιδική χορωδία του σχολείου.

Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ.Χαράλαμπος Κόκκινος στην συνέχεια είχε τον λόγο :
" Σεβαστοί Πατέρες της εκκλησίας, κ.Δήμαρχε, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, εκπρόσωποι των αρχών, εκπρόσωποι της εκπαίδευσης, σχολικοί σύμβουλοι, αγαπητοί συνάδελφοί εκπαιδευτικοί, αγαπητά μας παιδιά, φίλες και φίλοι. Οφείλω πρώτα απ'όλα να καταθέσω την προσωπική μου χαρά αλλά και συγκίνηση παράλληλα που είμαι σήμερα ανάμεσα σας διότι αυτό συμβαίνει τουλάχιστον σε μένα για τρεις λόγους : Πρώτα από όλα από την θέση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από μια θέση ευθύνης, το δεύτερο ως απλός πολίτης και το τρίτο επειδή ανήκω στην οικογένεια των εκπαιδευτικών, είμαι και εγώ εκπαιδευτικός. Υπάρχει αυτή η συγκίνηση της χαράς διότι πριν ένα χρόνο περίπου είχα έρθει εδώ με τον κ.Δήμαρχο κ.Χρήστο Βερώνη, είχαμε πάει όμως στην ʼνω Μερά και είχαμε εγκαινιάσει ένα άλλο έργο για την παιδεία, ένα νηπιαγωγείο και σε συνδυασμό με όλα τα άλλα έργα υποδομής, όπου και είναι παρά πολλά, τα οποία αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν εδώ στη Μύκονο, τούτες οι στιγμές που το όραμα γίνεται πράξη, ο λόγος γίνεται έργο, ικανοποιούνται κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες ετών αποτελεί μια στιγμή ορόσημο για την Μύκονο, και επειδή ο καλός ο λόγος πρέπει να επαναλαμβάνεται και να λέγεται, οφείλω από βάθη καρδιάς να συγχαρώ όλους όσους συνετέλεσαν στην υλοποίηση αυτού του έργου, αναφέρομαι στον κ.Δήμαρχο και στο δραστήριο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρομαι στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφέρομαι στους γονείς, στους δωρητές στον κάθε ενεργό πολίτη της Μυκόνου που προσπάθησε αγωνίστηκε και σήμερα παρουσία όλων εσάς εδώ δείχνει το ενδιαφέρον, δείχνει την αναγκαιότητα, δείχνει και την χαρά της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου. Γιατί πραγματικά τούτο εδώ το έργο έρχεται να ικανοποιήσει και να λύσει κτιριακά προβλήματα δεκαετιών εδώ στη Μύκονο, ένα έργο το οποίο κόστισε 1.400.000 €, ένα έργο το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης άλλα και από εθνικούς πόρους, ένα έργο το οποίο οφείλουμε να πούμε ότι έγινε σε χρόνο ρεκόρ από την ώρα που ξεκίνησε και θεμελιώθηκε. Να πω ακόμα ότι έργα για την παιδεία τα έχει ανάγκη ο τόπος μας τα έχει ανάγκη η Μύκονος, τα έχει ανάγκη η χώρα μας γιατί ζούμε σε μια εποχή των μεγάλων αλλαγών και των γρήγορων ταχυτήτων, σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση μας θέλει όλους σε εγρήγορση, σε μια εποχή που οι λαοί προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις νέες προσκλήσεις πρέπει να εφοδιαστούν με τα εφόδια της γνώσης και της μόρφωσης. Μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την επανάσταση θα έλεγα του ηλεκτρονικού διαφωτισμού της νέας τεχνολογίας, σε μια εποχή που οφείλουμε όλοι μας να πρωτοπορήσουμε και να φύγουμε με γρήγορα βήματα προς το μέλλον. Τα λέω αυτά γιατί η παιδεία αποτελεί εθνική προτεραιότητα και έτσι πρέπει να την βλέπουμε και πρέπει με οργάνωση, με μεθοδικότητα, με δουλειά με συνέχεια και συνέπεια να προχωράμε σε αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος. Για την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αυτή την στιγμή υλοποιούνται έργα που ξεπερνούν τα 45εκ. € και αναφέρομαι σε έργα που αφορούν την παιδεία, που αφορούν έργα κτιριακών υποδομών, αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και σε τούτο εδώ τον τόπο, τη Μύκονο ένα νησί με δραστήριους κατοίκους, η πολιτεία έρχεται να συνδράμει με όσα μέσα μπορεί. Απλά να πω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε πραγματοποιούνται έργα που ξεπερνούν τα 60εκ. € και αυτό έρχεται ως ανταπόκριση της δραστηριότητας του Δημοτικού Συμβουλίου, ως ανταπόκριση των ενεργών πολιτών. ʼξιο αναφοράς είναι ότι πριν λίγες ημέρες δημοπρατήθηκαν εργασίες στο νέο λιμάνι της Μυκόνου, εντός των προσεχών ημερών θα προχωρήσουμε και την δημοπράτηση του χερσαίου χώρου δίπλα στο παλιό λιμάνι, ένας χώρος για parking αυτοκινήτων, με αλιευτικό καταφύγιο, με εγκαταστάσεις για το λιμενικό κέντρο και ούτω κάθε εξής, μέσα σε δέκα μέρες από σήμερα αναμένεται η οριστική ένταξη της Β' Φάσης του Βιολογικού της Χώρας, προχωράμε, ξεπερνώντας κερδίσουμε τα εμπόδια που υπάρχουν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το μεγάλο έργο που αφορά την αποχέτευση και το Βιολογικό της ʼνω Μεράς, προχωράμε σε παρεμβάσεις σε οδικούς άξονες, ολοκληρώνονται εντός των ημερών οι παρεμβάσεις στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου. Αυτά τα λίγα μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, άλλα δεν είναι μόνο αυτά, η προσπάθεια για το καλύτερο αύριο, η προσπάθεια για την ευημερία των πολιτών μας θέλει όλους, απαιτείται συλλογική προσπάθεια, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, χωρίς λιγοψυχιές, χωρίς άλλου είδους ενέργειες οι οποίες μας φέρνουν πίσω. Είναι ανάγκη να τρέξουμε γρήγορα, είναι ανάγκη να προφτάσουμε το μέλλον και αυτό ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν, σε αυτούς που αγωνίζονται και θέλουν και πιστεύω ότι όλοι εδώ έχουμε την ίδια άποψη και ότι σύντομα θα ξανανταμώσουμε σε στιγμές χαράς όπως είναι αυτές, σε στιγμές που εγκαινιάζουμε έργα που έχει ανάγκη ο τόπος και τα οποία αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, την ποιότητα της εκπαίδευσης, την ποιότητα όλων μας.
Να 'στε καλά, συγχαρητήρια και πάλι σε όλους και εύχομαι σε τούτο εδώ το διδακτήριο όλα τα παιδιά που θα περάσουν να πάρουν το φως της γνώσεως, της πίστεως, της αρετής και να είναι χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία, και αυτό το εγγυώνται και οι εκπαιδευτικοί που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, αλλά πιστεύω και όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μέχρι τους γονείς. Να είστε όλοι καλά και πάλι συγχαρητήρια.

 

 

Τέλος το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Χρήστος Βερώνης οποίος ανέφερε τα παρακάτω :

«Αιδεσιμότατοι πατέρες, κε Γενικέ Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κύριοι Διοικητές, εκπρόσωποι των αρχών, κύριοι, τέως Δήμαρχε, τέως κοινοτάρχες, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκπρόσωποι των φορέων του Νομού και της Μυκόνου, εκπρόσωποι των υπηρεσιών, αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητοί φίλοι.

Είναι γεγονός πως όταν εγκαινιάζεται ένα έργο, συναισθήματα χαράς κατακλύζουν τις καρδιές μας, οσάκις όμως εγκαινιάζεται ένα σχολείο,  έργο που αντικατοπτρίζει το μέλλον μιας κοινωνίας, τότε τα συναισθήματα αυτά αναμιγνύονται με συναισθήματα συγκίνησης.

Δέκα τέσσερις μήνες πριν, τελειώσαμε και παραδώσαμε το νέο νηπιαγωγείο της ʼνω Μεράς, ενώ δώδεκα μήνες πριν παραδώσαμε, χωρίς βεβαίως εγκαίνια, ολοκληρωμένο με την επέκταση του και το διπλανό παιδικό σταθμό της ʼνω Μεράς, που όσοι δεν έχετε επισκεφθεί αξίζει να επισκεφθείτε. Τέτοια εποχή θεμελιώναμε σ’ αυτό τον χώρο και το δημοτικό σχολείο, αυτό που βλέπετε σήμερα μπροστά σας και το οποίο πραγματικά μέσα σε δέκα τέσσερις μήνες εγκαινιάζεται.

Είναι γεγονός ότι για το σχολείο αυτό δυσκολευτήκαμε. Οι ανάγκες ήταν πιεστικές και μεγάλες, χρήματα δεν υπήρχαν, υπήρχαν μόνο μελέτες για ένα νέο ΤΕΕ η ένα νέο γυμνάσιο, σ΄ αυτόν εδώ το χώρο που μας δώρισε ο αείμνηστος Κουζής που φαντάζομαι ότι εκεί που βρίσκεται χαίρεται.

Κι ήταν η πρώτη φορά, που ανασκουμπώθηκε όλη η τοπική κοινωνία και όπως θα ακουστεί ξανά στην συνέχεια, συγκέντρωσε, σε χρόνο ρεκόρ, το πόσο των 154.000 € προκειμένου να ξεκινήσει το νέο σχολείο.

Τότε θυμάμαι, με τους προέδρους των συλλόγων, τους δασκάλους, τον επιθεωρητή  κο Σπανό και άλλους να τρέχουμε στη Σύρο, να τρέχουμε στις υπηρεσίες, να κρατάμε τις μελέτες που είχαμε, μαζί και μια πολύ ωραία μελέτη  για ένα νέο δημοτικό σχολείο την οποία είχε κάνει ο Μαθιός ο Αποστόλου με την Διεύθυνση των Τεχνικών Υπηρεσιών γύρω στο 1988-89 και με την οποία τότε, ξεκινήσαμε. Θυμάμαι την Αιγαίο ΕΠΕ, με τους μελετητές κυρίους  Ρώτα και Γαλανόπουλο, που είναι σήμερα μαζί μας, οτι σε χρόνο ρεκόρ ανέλαβαν μαζί με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, εκπόνησαν και παρέδωσαν την τελική μελέτη. Όλες μαζί οι  υπηρεσίες, η 1η Εφορία Νεοτέρων Μνημείων, το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Νήσων, η Πολεοδομία Σύρου, με τον Διευθυντή της, έτρεχαν να εγκρίνουν την μελέτη, διότι τότε ξαφνικά  πληροφορηθήκαμε ότι ανοίγει ένα νέο πρόγραμμα, το ΕΠΕΑΕΚ του Υπουργείου Παιδείας και έπρεπε ταχύτατα να προλάβουμε.

Είναι μαζί μας βεβαίως εδώ και η εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠΕΑΚ κα Ιουλία Τριανταφυλλίδου που μαζί με τους υπόλοιπους της Υπηρεσίας έδωσαν τον καλύτερο εαυτός τους, ώστε να περάσει το νέο σχολείο δύο φορές από τις επιτροπές και έτσι κατάφερε να ενταχθεί με το ποσό που ακούσατε προηγουμένως που εγώ επειδή διευκολύνομαι ακόμα σε δραχμές είναι περίπου στα 500εκ. Και έτσι χωρίς να το περιμένουμε, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σε ένα χρόνο το νέο σχολείο, διότι όπως αντιλαμβάνεστε παρά τις προσπάθειες σας και τις δικές μας, με τις 154.000 € δεν θα μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί.

Αναφερόμενος ιστορικά, πριν ακόμη υπάρξουν σχολεία στην Ελλάδα, στα τέλη του 17ου αιώνα, στο νησί μας λειτουργούσε, με χρήματα των Μυκονίων, σχολείο στην Μονή του Αγ. Λουκά, εκεί που είναι σήμερα το νεκροταφείο. Στη συνέχεια με την απελευθέρωση της Ελλάδας, έχουμε το 1854 το 1ο Δημοτικό Σχολείο που είναι στο κτίριο Μαύρου και το οποίο σε ένα μήνα θα εγκαινιάσουμε για δημοτικές λειτουργίες και στέγαση υπηρεσιών.

Τον επόμενο αιώνα έχουμε σχολείο στην ʼνω Μερά, με δωρητές, με Κοινοτάρχες που αγωνίστηκαν γι’ αυτό, ενώ το 1930, με σχέδια του Καραντινού έχουμε το πρότυπο για την εποχή εκείνη, Δημοτικό σχολείο της Χώρας. Σχολείο το οποίο επεκτάθηκε με την αίθουσα της ʼννας Κορώνη-Γεωργούλη, με τις αίθουσες του Δημητρού του Κούτση και συνεχίζουμε με νηπιαγωγεία πάλι του ιδίου και πάρα πολλά άλλα που οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε κι εγώ δεν έχω χρόνο να τα αναφέρω.

Ως προς το υπάρχον σχολείο θα έχετε τον χρόνο να θαυμάσετε μέσα, ένα έργο που δεν είναι ένα απλό κτίριο, είναι ένα έργο που έχει ψυχή, διότι έγινε με κόπο και αγάπη, την αγάπη όλων μας. Βεβαίως δεν σταματάμε εδώ, έχει τελειώσει και αν δεν έχει ακόμη εκδοθεί, εκδίδεται αυτές τις μέρες, η οικοδομική άδεια με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και χρήματα του Δήμου, η επέκταση του δημοτικού σχολείου της ʼνω Μεράς, με νέες αίθουσες και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στο χώρο που έχει δωρηθεί από την Μονή Τουρλιανής, στα 16 δηλαδή στρέμματα, διπλά στο Πνευματικό Κέντρο της Αδελφότητας. Ελπίζω ότι θα ξεκινήσει και αυτό, είτε με χρήματα του Δήμου και της Νομαρχίας, είτε με χρήματα της Περιφέρειας εφόσον ανοίξει το μέτρο για τα σχολεία και νομίζω ότι και αυτό θα ξεκινήσει σύντομα. Δεν ξεχνούμε βεβαία το παλιό μας δημοτικό σχολείο της Χώρας. Ήδη υπάρχει μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και η ΑΙΓΑΙΟ ΕΠΕ ετοιμάζει τώρα τα τεύχη δημοπράτησης, προκειμένου με χρήματα του Υπουργείου Εσωτερικών και από το πρόγραμμα των αύλιων χώρων των σχολείων του Υπουργείου, να διαμορφωθεί ο αύλιος χώρος.του σχολείου. Αισιοδοξώ ότι με τη νέα περίοδο θα θαυμάζετε και στην Χώρα κάτι το διαφορετικό.

Μελετούμε επίσης πως θα διαρρυθμιστούν οι παλιές του αίθουσες και εφόσον πουληθεί ο πίσω κήπος θα προσπαθήσουμε, με τα οικονομικά μέσα που διαθέτουμε, να τον αγοράσουμε. Γιατί τα σχολεία δεν πρέπει να φεύγουν από τις πόλεις, μια πόλη πρέπει να διατηρεί τις λειτουργίες της, να ζει το παιδί, να ζει ο γέρος, να ζούνε όλοι, να ακούγονται οι παιδικές φωνές, γι’ αυτό και το δημοτικό σχολείο της Χώρας θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να το αναβαθμίσουμε.
Ομοίως προγραμματίζουμε να αποδώσουμε τον χώρο, των υπολοίπων 10-12 στρεμμάτων επί συνόλου 25, από τα οποία τα 20 είχαν δωριθεί από τον αείμνηστο Κουζή Γεωργούλη και 4-5 αγόρασε ο Δήμος Μυκόνου και εφόσον περισσέψουν χρήματα από αυτά που έδωσαν οι γονείς και οι επιχειρηματίες, να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις, με μπάσκετ και άλλους χώρους άθλησης, έτσι ώστε να μην μείνει νεκρός ο πίσω χώρος αλλά να αποδοθεί στο Λύκειο της Μυκόνου. Βεβαίως οφείλω εδώ να πω ότι τα χρήματα των γονέων έχουν απορροφηθεί σε αυτό εδώ το σχολείο, ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η ψευδοροφή που θα δείτε στο υπόγειο έχει πάει περί τα 10.000€, το βιομηχανικό δάπεδο που βλέπετε πίσω σας περί τα 32.000€ οι περιμετρικοί τοίχοι – πόρτες 64.000€, η διαμόρφωση στις μπασκέτες  20.000€ και η βιβλιοθήκη 15.000€. Καταλαβαίνετε ότι πολύ λίγα χρήματα θα μείνουν, για να τα δώσουμε για τον υπόλοιπο χώρο, και αν δεν μείνουν σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι θα τα βρούμε ή θα τα βάλει ο Δήμος.
Βέβαια το πρόγραμμα μας δεν σταματάει εδώ. Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη για κλειστή αίθουσα γυμναστικής, η οποία, αφού ολοκληρωθούν και τα τεύχη δημοπράτησης, εφόσον μπορούμε, θα κατασκευαστεί στον πίσω χώρο που απομένει.

Και εκτός από αυτά που είπα για την ʼνω Μερά δεν ξεχνούμε το νηπιαγωγείο του Μαραθιού όπου μελετούμε και εκεί κάποια επέκταση του.
Αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητοί φίλοι, δεν είναι η ώρα να σας κάνω πληρέστερη ανάλυση και να λέμε πολλά, διότι ο χρόνος δεν το επιτρέπει, τα σχολεία είναι το μέλλον μας, πριν τέσσερα χρόνια εγκαινιάσαμε το νέο Λύκειο, τα σχολεία είναι το μέλλον της πατρίδας μας, γι’ αυτό και εμείς προχωρούμε συνέχεια σε ένα τέτοιο πρόγραμμα για την παιδεία και τον πολιτισμό. Προχωρούμε όλοι μαζί με την βοήθεια σας, το νέο αυτό σχολείο όπως είπα και πριν, δεν είναι ένα απλό κτίριο, την ώρα που θα μπείτε μέσα, θα δείτε ότι έχει ψυχή, γιατί έχει γίνει με αγάπη, την αγάπη την δική μας και την δική σας, και έτσι θα προχωρήσουμε και στο μέλλον. Έτσι απαντούμε εμείς στις μικρόψυχες αντιλήψεις και στις κακόβουλες, ευτυχώς λίγες, κριτικές και όσοι  πιστεύουν ότι ο κύκλος μας τελείωσε ας έρθουν να θαυμάσουν και να τα πουν εδώ. Ιδού η Ρόδος…..

Σας ευχαριστώ πολύ.


Στην συνέχεια η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α'βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Μυκόνου και Δημοτική Σύμβουλος κ.Αποστόλου Μαριγούλα απηύθυνε ευχαριστήριο λόγο προς τους Μυκονιάτες επιχειρηματίες που συνέβαλαν στην συγκέντρωση του ποσού των 154.000€ όπου και ο Δήμος τους παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα για την ευγενική τους προσφορά.

Την κορδέλα έκοψαν ταυτόχρονα ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ.Χαράλαμπος Κόκκινος με τον Δήμαρχο Μυκόνου. Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε όλες τις αίθουσες, την βιβλιοθήκη, τα γραφεία, τα εργαστήρια και την μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων αναγνωρίζοντας πραγματικά την ομορφιά του νέου μας σχολείου.

Λίγο αργότερα ακολούθησε η απόδοση τιμής στη μνήμη του δωρητή Κουζή Γεωργούλη και τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας.
"Ο αείμνηστος ΚΟΥΖΗΣ ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΟΎΛΗΣ εχρημάτισε επί 4 δεκαετίες δημοτικός άρχων του τόπου, αφού εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος Κοινότητος Μυκόνου το 1920, και έπειτα (μετά το 1946 με την επίσημη μετωνομασία του Δήμου σε Δήμο Μυκόνου) Δήμαρχος Μυκόνου, συμπληρώνοντας 5 θητείες, μέχρι το θάνατό του το 1964.
Δεν ευτύχησε να κάνει παιδιά αλλά με τη διαθήκη του διέθεσε τη σημαντική καθ' όλα περιουσία του εντός και εκτός πόλεως στο Δήμο, κληροδοτώντας τον με ακίνητα, μεγάλης αξίας, τα οποία ως τις μέρες μας ακόμη, αξιοποιούνται κατάλληλα προς όφελος της κοινωνίας της Μυκόνου.
Κληροδότησε στο Δήμο όλο το μερίδιό του από την περιουσία των 20 περίπου στρεμμάτων στην αγροτική τότε περιοχή του Πετεινάρου, η οποία κατέστη πολλαπλά χρήσιμη σήμερα, αφού ο Δήμος αφενός αγόρασε το μικρό μερίδιο που δεν περιήλθε στο Δήμο με τη διαθήκη και αφετέρου γειτονικό αγρό, για να συνθέσει συνολικά μια πολύτιμη έκταση συνολικά 26 στρεμ. περίπου.
Για την πολλαπλή λοιπόν προσφορά του αξίζει να μείνει η μνήμη του ζωντανή στον τόπο, για πολλά ακόμα χρόνια, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση.
Ο Δήμος Μυκόνου τιμώντας τον μεγάλο δωρητή και Δήμαρχο ΚΟΥΖΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ έστησε στην είσοδο του σχολείου αναθηματική στήλη, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του στο νησί μας. Αιώνια ας είναι η μνήμη του."

Αμέσως μετά το τέλος της τελετής δόθηκε δεξίωση και το "Μυκονιάτικο Τρεχαντήρι" με τις μελωδίες του βιολιού του Ευρυπίδη Μασάκη έφερε το γλέντι και το κέφι στους παρευρισκομένους.

Το e-mykonos.gr εύχεται καλές χρονιές και καλή σταδιοδρομία σε όλους τους μαθητές που θα ακούν για τα επόμενα χρόνια το κουδούνι και θα τρέχουν στους διαδρόμους καλή σταδιοδρομία. Στους πιο μεγάλους ευχόμαστε… κάντε παιδιά να το γεμίσουμε και αυτό !

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.