Δάσκαλε…

Κατάμεστη η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. από μικρούς και μεγάλους μαθητές… Μια βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο Δάσκαλο κο Γιάννη Γυφτοκώστα με αφορμή τη συνταξιοδότηση του και τη συμπλήρωση 35 χρόνων στην εκπαίδευση.

Η εκδήλωση άρχισε με σύντομο χαιρετισμό του σημερινού Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μυκόνου, κο Στέλιο Σταυρουλάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε :
"Να σας μιλήσω για την αγάπη του, την υπομονή του, την κατανόηση του προς τους μαθητές του; Τις γνώσεις και την κατάρτιση του που δεν περιορίστηκε σε πτυχία αλλά μεγαλούργησε από την ασίγαστη δίψα του για μάθηση; Την απεριόριστη βοήθεια που πρόσφερε σε όλους εμάς τους συναδέλφους του; Ή να σταθώ στην στήριξη (υλική και ψυχική) που μας παρείχε κάθε φορά που το είχαμε ανάγκη; Τι άλλο να θέλει ένας εργαζόμενος στην δουλειά του για να μπορέσει απερίσπαστος να εργαστεί και να αφοσιωθεί στο έργο του; Νομίζω τίποτα άλλο.

Αν τώρα σε όλα αυτά προσθέσετε το χιούμορ του, την ευσυνειδησία του, το υψηλό του ήθος, την εντιμότητα και το αίσθημα του δικαίου, που μετέδιδε σε όλους εμάς, τους μαθητές και δασκάλους, καταλαβαίνετε γιατί αισθάνομαι τόσο πολύ τυχερός που συνεργάστηκα με ένα τόσο αξιόλογο άνθρωπο. Και ήταν αυτό το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας που μας μετέδιδε και μας μεταδίδει πάντα, κάθε φορά που ερχόμαστε σε επικοινωνία μαζί του.

Μα πάνω από όλα και ίσως πιο σημαντικό είναι η ανθρωπιά του. Γιατί στις μέρες μας είναι πραγματικά δύσκολο να βρεις ανθρώπους πρόθυμους να συμπορευτούν και να συνεργαστούν κάτω από την ίδια στέγη., χωρίς σκιές προσωπικών φιλοδοξιών να πέφτουν πάνω στις ζωές των γύρω τους. Τι κι αν ήταν διευθυντής μας; Ήταν και άνθρωπος πάνω και πρώτα απ' όλα ! Κι έτσι αντιμετώπιζε τον καθένα από εμάς κι έκανε το έργο μας πιο εύκολο, τις δυσκολίες μας αντιμετωπίσιμες και κάθε φορά που μοιραζόταν τις δικές του εμπειρίες, όλοι μας συνειδητοποιούμε πόσο καλά τα είχε καταφέρει και πόσο δύσκολα θα ήταν για μας, αν κάποτε βρισκόμαστε στη θέση του.

Να είσαι πάντα καλά κύριε Γιάννη μου, να συνεχίσεις να μας αγαπάς όπως μόνο εσύ ξέρεις και να σου ευχηθώ να μας αγαπάς όπως μόνο εσύ ξέρεις και να σου ευχηθώ, τώρα που "ελευθερώθηκες" από τις σχολικές σου υποχρεώσεις να συνεχίσεις να είσαι πάντα ένα παράδειγμα για μας, μέσα από τις όποιες σου δραστηριότητες. Τυχερή η ʼρτα που σε γέννησε αλλά περισσότερο τυχερή η Μύκονος που σε κέρδισε και σε καμαρώνει, τυχερό αυτό το νησί, που έχει έναν τόσο δημιουργικό και ακούραστο υπηρέτη. Σ' ευχαριστούμε όλοι μας παρά πολύ κι ελπίζουμε να 'χουμε πολλές πολλές ευκαιρίες ακόμα να χαρούμε την παρέα σου και την καλή καρδιά σου!"

Η Υποδιευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου, κα Αγγελοπούλου Δήμητρα, αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική πορεία του αγαπητού μας δάσκαλου και πρόσφερε εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων ένα χρυσό δακτυλίδι με τον ήλιο της Βεργίνας, δημιουργία του Χρήστου Ξενιτίδη,

Εκπαιδευτικό Οδοιπορικό του κ.Γιάννη Γυφτοκώστα.

25 Ιουλίου 1941, Γεννήθηκε στο χωρίο Καστανέα της ʼρτας και ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας.
Ιούνιος 1969, Αποφοιτά από τη Μαρασλειο Παιδαγωγική Ακαδημία με βαθμό 7,79.
1 Μαρτίου 1970 – 1 Ιουλίου 1971, Αναπληρωτής δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Σερίφου.
4 Νοεμβρίου 1971 – 16 Μαρτίου 1972, Αναπληρωτής δάσκαλος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ύδρας.
16 Μαρτίου 1972 – 1 Ιουλίου 1972, Αναπληρωτής δάσκαλος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας.
2 Νοεμβρίου 1972 – 30 Ιουνίου 1974, Στο 7/θ Δημοτικό Σχολείο Χώρας Μυκόνου.
1974, Μόνιμος διορισμός στο νομό Κυκλάδων.
Ορκίζεται την 1 Οκτωβρίου 1974 και τοποθετείται προσωρινά στο μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς Τήνου για το σχολικό έτος 1974-1975.
Οριστική τοποθέτηση του στο μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικών Κέας για το σχολικό έτος 1975-1976.
Από 9 Σεπτεμβρίου 1976 στο 8/Θ Δημοτικό Σχολείο Χώρας Μυκόνου
1 Σεπτεμβρίου 1986 ως 31 Αυγούστου 1997 υποδιευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Μυκόνου
15 Σεπτεμβρίου 1997 ως 22 Ιουνίου 2006 Διευθυντής 1ου Δημοτικού Σχολείου Μυκόνου.


Στην συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής Νεότητας και Πρωτοπρεσβύτερος Πατέρας Πέτρος Μαραγκός διάβασε μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β` όπου και αναφέρθηκε στο έργο του δάσκαλου και ανθρώπου κου Γιάννη Γυφτοκώστα.

Τον λόγο στην συνέχεια έλαβε η σημερινή Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Μυκόνου κα Μαριγούλα Αποστόλου όπου μαζί με τον Δήμαρχο Μυκόνου κο Χρήστο Βερώνη απένειμαν αναμνηστικό δώρο εκ μέρους του Δήμου Μυκόνου για την επί σειρά ετών προσφορά του στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Μυκόνου.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συνεχίστηκε με :
Η μαθήτρια του στ' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλπουρτζή Σοφία απήγγειλε το ποίημα του Γιώργου Γιαννακάκη "Ο δάσκαλος"

Ομιλία και αναμνηστικό δώρο του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου ʼνω Μεράς κου Βλούτη Ευστράτιο.

Ομιλία και αναμνηστικό δώρο της Διευθύντριας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Μυκόνου κας Καμπάνας Ευγενίας.

Οι μαθητές της στ' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μυκόνου τραγούδησαν "τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο", ένα τραγούδι αφιερωμένο στο δάσκαλο τους με πολλή αγάπη.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου κος Αντώνης Καλπουρτζής αναφέρθηκε στην πολύτιμη συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων με σκοπό τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την πρόοδο των παιδιών μας. Στη συνέχεια παράδωσε αναμνηστικό δώρο στο κο Γιάννη Γυφτοκώστα.

Η παλιά μαθήτρια και σημερινή δασκάλα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μυκόνου κα Κουκά Ασημίνα διάβασε μήνυμα εκ μέρους του Προέδρου Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου και Μυκόνου.

"Ο δάσκαλος" ποίημα του Κωστή Παλαμά, από την παλιά μαθήτρια του κου Γιάννη Γυφτοκώστα κα Πόπη Κουσαθανά και απονομή του βιβλίου "Εντυπώσεων".

Ο παλιός υποδιευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μυκόνου και σημερινό Προϊστάμενο του 5ου Γραφείου Τήνου κος Κατρακαζας Σάββας μίλησε για την συνεργασία του με τον αγαπητό Διευθυντής μας.
Η Κατερίνα Πολίτη, κόρη του Δημήτρη Πολίτη, παλιού μαθητή του κου Γιάννη Γυφτοκώστα, διάβασε έκθεση αφιερωμένη στον κυρ-Γιάννη και παρέδωσε στο τέλος το δώρο του Μάρκου Ζουγανέλη.
Ομιλία από την Προϊστάμενη τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κα Μαρία Τσαλικίδου.
Παρουσιάστηκε φωτογραφικό λεύκωμα από διάφορες σκηνές σχολικών δραστηριοτήτων από τα 35 χρόνια εκπαιδευτικής πορείας του κου Γιάννη Γυφτοκώστα και στην αμέσως μετά η κα Ελένη Βερώνη απένειμε εκ μέρους της πρώτης τάξης μαθητών του αναμνηστικό δώρο.
Ομιλία του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κου Λουκά Τσούκο όπου μαζί με τον αγαπημένο μας διευθυντή συμπορεύτηκαν μαζί στα χρόνια της εκπαίδευσης ξεκινώντας από τη Μύκονο και από το σχολικό έτος 1974-1975.
Χαιρετισμός της Περιφερειακής Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κας Τέας Βασιλικής.

Η βραδιά έκλεισε με την ομιλία του κου Γιάννη Γυφτοκώστα ο όποιος τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι ημέρα απολογισμού. Με έντονη συναισθηματική φόρτιση και με ευχαρίστηση για αυτήν την μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμή του ο κυρ-Γιάννης ζήτησε ένα μεγάλο συγνώμη σε όσους κατά καιρούς είχε στεναχωρήσει και ζήτησε από εμάς τους νεότερους να είμαστε ήρεμοι, να ακούμε τις απόψεις των συνανθρώπων μας και των συναδέλφων μας και να προσφέρουμε το έργο μας αδιάκοπα και μακριά από οποιαδήποτε προσωπική φιλοδοξία.

Τέλος ευχαρίστησε όλους τους παρεβρισκόμενους και τους συνάδελφους του για την μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσαν προς τιμή του.

Η βραδιά έκλεισε με την αγαπημένη του τάξη να τον περιτριγυρίζει, μια τάξη που για τον κυρ-Γιάννη ποτέ δεν "αποφοίτησε" από την καρδιά του…
 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.