Έτσι εμείς γλεντάμε…


Έτσι εμείς γλεντάμε…

Tα πανηγύρια της νησιωτικής Ελλάδας παρουσίασαν τα Χορευτικά Τμήματα Μυκόνου, στο κατάμεστο από κόσμο, θεατράκι της Λάκκας. Η φετινή παράσταση με τον τίτλο "Έτσι εμείς γλεντάμε" είναι η 13η που παρουσιάζουν τα Χορευτικά Τμήματα, για να κλείσουν, όπως κάθε χρόνο, τον κύκλο των χειμερινών μαθημάτων Παραδοσιακών Χορών, που διδάσκονται εδώ στο νησί μας από την κα Λίλιαν Βλαντή.
Ταυτόχρονα ήταν και η πρώτη εκδήλωση του Πολιτιστικού Καλοκαιριού "Νύχτες Ονείρων" που διοργανώνει κάθε χρόνο η ΚΔΕΠΑΜ.

Η κα Βλαντή προλόγισε την εκδήλωση, μίλησε για τα πανηγύρια του Αιγαίου και το βαθύτερο νόημά τους και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες λέγοντας: "Το θέμα της αποψινής μας παράστασης πραγματεύεται τα πανηγύρια της νησιωτικής Ελλάδας.

Προσπάθησα λοιπόν να βάλω σε μια τάξη αφ' ενός μεν την εμπειρία που έχω απο τις επισκέψεις μου σε πανηγύρια, ειδικά της Μυκόνου αφ ετέρου δε τις πληροφορίες που συγκέντρωσα απο αναφορές Μυκονιατών αλλά και ταξιδευτών, περιηγητών, συγγραφέων και λαογράφων όπως της κας Ευαγγελίας Καμμή, του κου Γιώργου Πίττα, του κου Βαγγέλη Γδοντέλη.
Δεν δυσκολεύτηκα να συνειδητοποιήσω ότι τελικά……….
…….Έτσι εμείς γλεντάμε….

Από πότε;
Την αφετηρία θα την ψάξουμε στην αρχαία Ελλάδα.
Τότε που σε γιορτές και πανηγύρεις γιόρταζαν σε πανελλήνιο επίπεδο τους 12 θεούς του Ολύμπου και πλήθος άλλων θεών και ηρώων τους.
Θυσίαζαν τα ζώα, διοργάνωναν επίσημες συνεστιάσεις, έπιναν άφθονο κρασί.
Συνήθιζαν μάλιστα να λένε πως "ζωή χωρίς γιορτές είναι μακρύς δρόμος χωρίς πανδοχείο".
Τα σύγχρονα πανηγύρια θυμίζουν τα αρχαία.
Απλά η λατρεία είναι διαφορετική, της Παναγίας του Χριστού, των αγίων…..
Η ζωή όμως έμεινε ίδια ……..
Σήμερα λοιπόν αν και έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες του Αιγαίου, τα πανηγύρια εξακολουθούν να είναι ενα σημαντικό μέσο για να εκφραστούν και επικοινωνήσουν οι κάτοικοι των νησιών μας.
Το θρησκευτικό και κοσμικό μέρος του πανηγυριού, δηλαδή το γεύμα, τα δρώμενα, οι μουσικές κομπανίες, τα μουσικά όργανα, οι σκοποί τα τραγούδια και οι χοροί που διαφέρουν απο τόπο σε τόπο αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα.
-Το νόημα των σημερινών πανηγυριών έχει να μας διδάξει πολλά πράγματα.
-Δεν είναι τυχαίο ότι η Κοινωνιολογία, η Εθνολογία, η Λαογραφία, η Ιστορία, η Μουσικολογία αλλά και ο Χορός, η Γαστρονομία βρίσκουν στα πανηγύρια ενα εξαιρετικά πλούσιο και ενδιαφέρον υλικό.
Από την Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο απο την Φολέγανδρο ως τη Σύμη, απο την Κέρκυρα ως τα Κύθηρα, στα πανηγύρια, οι ατέλειωτες ώρες εθελοντικής εργασίας για την προετοιμασία του φαγητού και των διάφορων τελετουργιών, η ομαδική δουλειά χωρίς υλική αμοιβή, το γενναιόδωρο δόσιμο χωρίς μετρήσεις και υστεροβουλίες, το πνεύμα αλληλεγγύης και αδελφοσύνης, η αίσθηση της χαράς και του γλεντιού, επιβεβαιώνουν και δυναμώνουν το συναίσθημα του να ανήκεις στην κοινότητα σου και στον τόπο σου.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο.
Μετά από κάθε πανηγύρι παίρνεις μαζί σου έντονες αναμνήσεις απο άλλες ντοπιολαλιές, άλλες γεύσεις, άλλα τραγούδια, άλλους χορούς, άλλους ανθρώπους, άλλες ιστορίες, άλλα ήθη και έθιμα ……………….

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα
-Την ΚΔΕΠΑΜ για τη στήριξη και βοήθειά της όλα αυτά τα χρόνια, των Χορευτικών τμημάτων.
Την Α/βαθμια Σχολική Επιτροπή για την παραχώρηση του χώρου του Νηπιαγωγείου, για την προετοιμασία της παράστασης.
-Τους μουσικούς μας, ειδικά τους παραδοσιακούς οργανοπαίχτες Μιχάλη Κουνάνη – Μπαμπέλη και Λευτέρη Σικινιώτη – Καντενάσο.-Τον κο Πέρρο Κουσαθανά που για βοήθεια του στην σκηνοθετική επιμέλεια.
-΄Ολους τους συγγενείς και φίλους των μαθητών μας, ανηλίκων και ενηλίκων, αλλά και τους ίδιους τους μαθητές, που όλοι με χαρά βοήθησαν στη πραγματοποίηση της παρτάστασης μας .
– Την κα Βάνα Παναγιώτου που η βοήθειά της στο χορωδιακό κομμάτι Ειρήνη ήταν καθοριστική.
– Τους χορηγούς μας κο Δημήτρη Μάνεση του ταξιδιωτικού γραφείου seα and sky και τον κο Δημήτρη Νάζο – κρεοπωλείο Μαδούπα που με διακριτικότητα επί χρόνια είναι στο πλευρό μας.
-Ειδικά εσάς τους γονείς που ενθαρύνετε και στηρίζετε τα παιδιά ώστε στην ουσία μέσα απο τον πλούτο των παραδοσιακών μας χορών να γνωρίσουν και εκτιμήσουν τον πλούτο της παράδοσής μας.

Είναι αλήθεια οτι, κάθε χρονιά οι μαθητές λαχταρούν, γι' αυτό και μαθαίνουν να χορεύουν περισσότερους χορούς από αυτούς που παρουσιάζουν.
Όμως ο χρόνος μιας παράστασης μας περιορίζει.
Ο χρόνος της ζωής που απλώνεται μπροστά τους σίγουρα θα τους δώσει πολλές μα πάρα πολλές ευκαιρίες να χορέψουν ακόμα πιο ελεύθερα.
Θα ήθελα ομως να βεβαιώσω τους γονείς των μαθητών, ότι στα μάτια των παιδιών τους ασχέτως ηλικίας, βλέπεις καθαρά τους συνεχιστές της παράδοσής μας .
Πάμε λοιπόν στο Μυκονιάτικο πανηγύρι μας, που έρχεται όπως κάθε πανηγύρι να μας υπενθυμίσει οτι υπάρχει και η ζωή.
Η ζωή μαζί με τους άλλους.Γιατί ………Έτσι εμείς γλεντάμε……"
….Και το πανηγύρι ξεκίνησε, με το χτύπημα της καμπάνας για τον Εσπερινό, με το στρωμένο τραπέζι και τους χορούς του Αιγαίου!

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα και σκηνικά αυθεντικού πανηγυριού, οι μαθητές της Σχολής, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές χόρεψαν Συρτό και Μπαλαριστό Μυκόνου, Σύρτη και Συρτό Σαμοθράκης, Πάτημα Λήμνου, Κάτω στο Γιαλό, ʼχι Βάχι Θάσου, Τσιριγώτικο, Λεβαντίνικο, Χασάπικο, Καβοντορίτικο, Ειρήνη, Πηδηχτό και Σούστα Ρόδου, Πεντοζάλη Κώ, Ικαριώτικο και άλλα.

Τους χορούς συνόδεψε ομάδα παραδοσιακών μουσικών, στην αρχή με σαμπούνα και ντουμπάκι από τους τοπικούς μας οργανοπαίχτες Μιχάλη Κουνάνη Μπαμπέλη και Λευτέρη Σικινιώτη Καντενάσο και στη συνέχεια με νησιώτικα όργανα από τους μουσικούς Παναγιώτη Μαυρόπουλο με λαούτο, Σταυρούλα Σπανού με σαντούρι, Αποστόλη Σαμαρά στα κρουστά, Μιχάλη Μιχόπουλο στο τραγούδι και Ορέστη Μαυρόπουλο στο βιολί.

Η παράσταση έκλεισε με τον γνωστό χορό "Χορέψετε, χορέψετε" όπου οι μαθητές προσκάλεσαν τον κόσμο να συμμετέχει στο Μυκονιάτικο πανηγύρι και το γλέντι συνεχίστηκε μέσα στο Θεατράκι, με όλο τον κόσμο "επί σκηνής"!

 

Και του χρόνου!
 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.