X.Υ.Τ.Α. Μυκόνου

Τη Μύκονο επισκέφθηκαν σήμερα, 1η Απριλίου 2009, από την Ε.Ε. ο Δ/ντής Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Κρεμλής και ο Δ/ντής Περιφερειακής Πολιτικής – υπεύθυνος για τα έργα της Ελλάδος κ. Jacques Poncet με το επιτελείο τους, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ κος Ευάγγελος Μπαλτάς, ο ειδικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χαϊδάκης, λίγο αργότερα ήρθε και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κος Χαράλαμπος Κόκκινος, ενώ η καθηγήτρια του ΕΜΠ κα Μαρία Λοϊζίδου βρισκόταν ήδη εδώ, ώστε να επιβλέψει τη λειτουργία της πιλοτικής μονάδας αεριοποίησης.
Ο Δήμαρχος κος Αθανάσιος Κουσαθανάς Μέγας ξενάγησε τους επισκέπτες στα εν εξελίξει έργα του νησιού, καταλήγοντας στον ΧΥΤΑ, όπου έγινε ενημέρωση για την πορεία του έργου και η καθηγήτρια κα Μαρία Λοϊζίδου παρουσίασε τη μέθοδο της αεριοποίησης που έχει ήδη τοποθετηθεί και λειτουργεί πειραματικά και πιλοτικά στη Μύκονο, στην περιοχή του ΧΥΤΑ και βάσει της οποίας μειώνεται δραστικά ο όγκος των απορριμμάτων, με υπόλειμμα ένα υαλώδες υλικό, κατάλληλο για κατασκευή διαφόρων αντικειμένων, ενώ παρέχεται και ποσότητα ενέργειας αρκετής για τη λειτουργία του ίδιου του συστήματος, το πλεόνασμα της οποίας μπορεί να διατίθεται στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Η πειραματική μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων με τη μέθοδο της αεριοποίησης, βρίσκεται στη Μύκονο από τις 24 Μαρτίου, με σκοπό τη δοκιμαστική λειτουργία της στο χώρο του ΧΥΤΑ, όπου και θα παραμείνει μέχρι το τέλος Ιουλίου, μέχρι δηλαδή να συμπληρωθεί το δοκιμαστικό στάδιο της τεχνολογικά προηγμένης αυτής μεθόδου.
Τη μονάδα συνόδεψε η καθηγήτρια της Σχολής χημικών μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και υπεύθυνη του εργαστηρίου επιστήμης και τεχνολογίας περιβάλλοντος κα Μαρία Λοϊζίδου. Η κα Λοϊζίδου είναι διακεκριμένη επιστήμων στο χώρο των σύγχρονων τεχνολογιών στη διαχείριση των απορριμμάτων και όπως λέει και η ίδια "η εξέλιξη της τεχνολογίας και η γνώση, είναι αυτές που θα δώσουν τη λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων".

H εφημερίδα "ΜΥΚΟΝΙΑΤΗΣ" μας παραχώρησε την συνέντευξη που έδωσε η κα. Λοϊζίδου για το πρόβλημα της Μυκόνου και το μέλλον των απορριμμάτων μας : "Το πρόβλημα της Μυκόνου μελλοντικά θα μπορούσε να λυθεί με ένα ΣΥΝΟΛΟ διαχείρισης των απορριμμάτων της: Λέγοντας σύνολο διαχείρισης εννοούμε ένα συνδυασμό ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ – ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΧΥΤΑ. Μ' αυτό τον τρόπο, τα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα, θα αεριοποιούνται στη μονάδα αεριοποίησης και μόνο όσα δεν μπορούν να αεριοποιηθούν θα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ. Έτσι ο ΧΥΤΑ της Μυκόνου θα μπορούσε να αντέξει για πολλά χρόνια, αφού ελάχιστες θα ήταν οι ποσότητες απορριμμάτων που θα κατέληγαν σ΄αυτόν.
Το σύνολο αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, είχε αντιληφθεί ο πρώην Δήμαρχος κος Βερώνης, ο οποίος μετά από συζητήσεις μαζί μου, από το 2008, ίσως και νωρίτερα, κατέληξε να τοποθετηθεί στη Μύκονο, αυτή η μικρή πιλοτική μονάδα που βρίσκεται ήδη εδώ, με σκοπό να γίνει η επί τόπου λειτουργία της και να βγούν τα κατάλληλα συμπεράσματα, που θα μας οδηγήσουν στην εγκατάσταση μιας πλήρους μονάδας, που θα καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες του νησιού.
Με την πιλοτική αυτή μονάδα αεριοποίησης επιδεικνύεται στη Μύκονο -για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα- μια σύγχρονη τεχνολογία στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι δοκιμασμένη κυρίως στην Αμερική, στην Ιαπωνία και ελάχιστα στην Ευρώπη, γι' αυτό και στηρίζεται – ηθικά και οικονομικά – από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό μετά τη δοκιμαστική της περίοδο, να επεκταθεί η χρήση της σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δοκιμή της λοιπόν στη Μύκονο, είναι πολύ καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΜΟΝΑΔΑ ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
Η μονάδα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται οικιακά, νοσοκομειακά, ελαστικά, επικίνδυνα και άλλα απορρίμματα. Τα στερεά, με πολύ χαμηλή παροχή αέρα και υψηλές θερμοκρασίες -περίπου 1000 βαθμούς Κελσίου- μετατρέπονται με τη μέθοδο της αεριοποίησης, σε αέριο υψηλής θερμογόνου δύναμης, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας και έτσι κατ' αρχήν η μονάδα γίνεται ενεργειακά ανεξάρτητη. Αυτό που μένει μετά την παραπάνω επεξεργασία, είναι ένα στερεό υπόλειμμα, πολύ μικρό σε ποσότητα (3 – 5% της αρχικής ποσότητας απορριμμάτων) το οποίο μορφοποιείται σε αδρανές υλικό, υαλοποιημένο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Με την τεχνική αυτή, οι αέριες εκπομπές είναι κυρίως διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμοί, χωρίς την ύπαρξη επικίνδυνων αερίων ρύπων. Αυτό οφείλεται κυρίως στο σύστημα αεριοποίησης, όπου χρησιμοποιείται ελάχιστος αέρας σε σχέση με την κλασική καύση και οι υψηλές θερμοκρασίες που υπάρχουν δεν επιτρέπουν τη δημιουργία επικίνδυνων αερίων εκπομπών.
Τα αποτελέσματα του πειράματος, θα πρέπει να οδηγήσουν στην προκήρυξη ενός πλήρους έργου αεριοποίησης, που θα κάνει τη Μύκονο ένα "πράσινο νησί".
Θα πρέπει λοιπόν να είστε και εδώ πρωτοπόροι, αφού ένα τέτοιο έργο, θα λειτουργήσει στη Μύκονο, για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο.
Η μονάδα θα είναι ενεργειακά αυτόνομη. Θα παράγει μάλιστα και πλεόνασμα ενέργειας το οποίο θα πουλάει στη ΔΕΗ. Το πλήρες σύστημα θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να δεχτεί τις ποσότητες απορριμμάτων που παράγονται και εποχιακά. Η μονάδα θέλει πολύ μικρό χώρο για να στεγαστεί και η λειτουργία της δεν θα προκαλεί καμία όχληση". Η επίσκεψη και η ενημέρωση κατέληξε στα γραφεία του ΧΥΤΑ, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα έργα, έγιναν δηλώσεις από όλους τους επισήμους και προσφέρθηκε μικρό κέρασμα και δώρα, εκ μέρους του Δήμου Μυκόνου.

Ας ευχηθούμε λοιπόν να σβήσει για πάντα η φλόγα στα Σκυλάμπελα και να μην την ξαναδούμε ποτέ πια….

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.