Πρωτομαγιά στο Γιαλό

trapezia exo
trapezia exo

Πρωτομαγιά στο Γιαλό. Με το καθιερωμένο παζάρι των Μάηδων υποδέχτηκε ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου, τον Μάη. Όπως κάθε χρόνο, την ημέρα της Πρωτομαγιάς, οι γυναίκες του Συλλόγου, έστησαν τα ασπροντυμένα τραπέζια τους στο Γιαλό και τα γέμισαν με τα χρώματα και τ΄αρώματα των λουλουδιασμένων Μάηδων.

Μοναδικά χειροποίητα στεφάνια πλεγμένα με λουλούδια και μυρωδικά της ʼνοιξης και στολισμένα με χρωματιστές κορδέλες, προκαλούσαν τους περαστικούς να τα πάρουν σπίτι τους για να στολίσουν πόρτες και βεράντες. Ένα όμορφο θέαμα στο Γιαλό της Μυκόνου, που λόγω του τριήμερου της Πρωτομαγιάς ήταν γεμάτος από ένα νωχελικό πλήθος κόσμου, που απολάμβανε τον περίπατο ή τον καφέ του στην καλοκαιρινή λιακάδα.

Χαμογελαστές οι γυναίκες του Συλλόγου, πρόθυμα βοηθούσαν τους ενδιαφερόμενους να διαλέξουν το στεφάνι τους και έδιναν απαντήσεις σε όποιον ρωτούσε για τη χειροποίητη κατασκευή. Την παράσταση έκλεψαν τα ανθοστολισμένα Μαγιόξυλα, που για πρώτη φορά έκαναν την εμφάνισή τους στο Παζάρι, αλλά και η κα Ευαγγελία Καμμή, που έπλεκε Μάηδες στο Γιαλό και ήταν μια ωραία εικόνα με το καλαθάκι στα γόνατά της.

Οι Μάηδες πλέκονται με αμάραντα ή προβασόκομπους όπως συνηθίζουμε να τα λέμε στη Μύκονο και διάφορα φρέσκα μυρωδικά της εποχής, όπως ρίγανη, δυόσμο, θρούμπη, αρμπαρόριζα, δεντρολίβανο και στολίζονται με τριαντάφυλλα, αγγελικές, στάχυα, πολύχρωμα γεράνια και άλλα λουλούδια.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.