Και η Α’ Λυκείου στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση

frontistiriolikeiogtaksi
frontistiriolikeiogtaksi

Επέκταση της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ώστε να περιλαμβάνει και την Α’ Λυκείου. Κοινός κορμός μαθημάτων στην Α’ Λυκείου για Γενικά και Επαγγελματικά και μετά να επιλέγουν οι μαθητές ποιον τύπο σχολείου θα ακολουθήσουν. Σημαντική μείωση των μαθημάτων σε Β’ και Γ’ Λυκείου.

Εξαιρετικά περιορισμένα τα υποχρεωτικά μαθήματα στη Γ’ Λυκείου, αλλά όλα θα «μετρούν» για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Αυτά περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), η οποία δόθηκε χθες στους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετείχαν στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τις αλλαγές στο λύκειο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Η πρόταση του ΙΕΠ, για αλλαγές που θα ισχύσουν για την Α’ Λυκείου του 2020, δεν εισέρχεται σε λεπτομέρειες παρά μόνο στους βασικούς άξονες των αλλαγών που πρέπει να γίνουν με την επισήμανση πως «είναι κοινή παραδοχή ότι το λύκειο ως βαθμίδα έχει σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί». Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να αφιερώνονται στα μαθήματα περισσότερες ώρες διδασκαλίας (για τη Γ’ προτείνονται εξάωρα μαθήματα), ώστε να μπορεί η εκπαιδευτική διαδικασία να είναι ουσιαστική και σε βάθος, πράγμα που εκτιμάται πως θα περιορίσει και τη ζήτηση φροντιστηριακής βοήθειας.

Για κάθε τάξη
Αναλυτικά η πρόταση του ΙΕΠ αναφέρει τα εξής:

Α’ τάξη Λυκείου:
Το Πρόγραμμα Σπουδών της Α’ τάξης του Λυκείου αντανακλά τα βασικά χαρακτηριστικά τόσο της αντίστοιχης τάξης του Γενικού Λυκείου όσο και αυτής του Τεχνικού-Επαγγελματικού. Οι μαθητές θα μπορούν να εξοικειωθούν με τα γνωστικά αντικείμενα και των δύο υφιστάμενων σήμερα τύπων εκπαίδευσης και να επιλέξουν την εκπαιδευτική πορεία που τους ταιριάζει καλύτερα.

Β’ και Γ’ τάξη Λυκείου:
• Να διατηρηθεί, επί το δυνατόν, ο «πολυδιάστατος» χαρακτήρας της γνώσης που αναπτύχθηκε στην Α’ Λυκείου, με την προσφορά επιλογών μαθημάτων ή ενοτήτων μαθημάτων όλων των γνωστικών, επιστημονικών και τεχνολογικών πεδίων, ώστε οι μαθητές να μπορούν να δοκιμάσουν τις κλίσεις τους.

• Να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των μαθημάτων στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου (αυτό κρίθηκε απαραίτητο ως ένα πρώτο βήμα εξορθολογισμού του Προγράμματος Σπουδών, καθώς οι μαθητές βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με έναν πολύ μεγάλο αριθμό μαθημάτων -18 στη Β’ Λυκείου, 15 στη Γ’ Λυκείου-, γεγονός που οδηγεί σε κατακερματισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας).

• Να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας των επιμέρους μαθημάτων ώστε να είναι δυνατές η συστηματική και αποτελεσματική διδασκαλία και η στήριξη των μαθητών.

• Στη Β’ Λυκείου να παραμείνει ένας ισχυρός κορμός υποχρεωτικών μαθημάτων, που θα παρέχει ένα κρίσιμο φάσμα γνώσεων, πριν οι μαθητές προβούν στην επιλογή στη Γ’ Λυκείου πιο συγκεκριμένης επιστημονικής κατεύθυνσης. Ειδικότερα, στη Γ’ Λυκείου η κεντρική λογική είναι η ύπαρξη μιας ενότητας επιλογών που δίνει δυνατότητα προσανατολισμού σε συνδυασμό με μία ελεύθερη επιλογή εκτός «ειδίκευσης». Επομένως στην τελευταία τάξη του λυκείου τα υποχρεωτικά μαθήματα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα, αλλά θα παίζουν όλα ρόλο στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ώστε να μην υπάρχουν μαθήματα δύο ταχυτήτων, κάτι που διαλύει τη σχολική καθημερινότητα), ενώ θα είναι έντονη η παρουσία των μαθημάτων συγκεκριμένης κατεύθυνσης.

Υπ. Παιδείας: Αξιοποίηση και παλαιότερων προτάσεων

Η χθεσινή πρώτη μέρα συζήτησης στη Βουλή για τις αλλαγές στο Λύκειο περιορίστηκε σε «τεχνικά» ζητήματα και κυρίως στα πρόσωπα και στους φορείς που θα πρέπει να κληθούν ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Στο τέλος κατέληξαν ότι πρέπει να κληθούν… όλοι, κάτι που πολλές φορές στο παρελθόν έγινε, αλλά με εξαιρετικά φτωχά αποτελέσματα.

Πάντως πολλοί βουλευτές επεσήμαναν ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουν στη συζήτηση μόνο οι επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς αλλά και οι αποδέκτες της μεταρρύθμισης, δηλαδή οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της βάσης, αυτοί δηλαδή που διδάσκουν στα σχολεία και γνωρίζουν την κατάσταση καλύτερα απ΄ όλους.

Μάλιστα αρκετοί βουλευτές υπογράμμισαν ότι αυτές οι συζητήσεις πολλές φορές στο παρελθόν έγιναν κάτω από «συνδικαλιστικές ομπρέλες και συντεχνιακά συμφέροντα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινήσει από μηδενική βάση και ότι πρέπει να αξιοποιηθούν παλιότερες προτάσεις που αφορούσαν όλα τα θέματα, όπως το Εθνικό Απολυτήριο, οι εισαγωγικές εξετάσεις και το Α΄ έτος της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.