Πως θα ψηφίσουμε στις εθνικές εκλογές

ekloges
ekloges

Πως θα ψηφίσουμε στις εθνικές εκλογές. Μετά την απογραφή του 2011, οι Κυκλάδες κέρδισαν μία επιπλέον έδρα και από τις τρείς που ίσχυαν μέχρι τότε, ανέβηκαν στις τέσσερις. Ωστόσο, έφτασαν πολύ κοντά στην επιστροφή της τριεδρικής εκλογικής περιφέρειας καθώς από το αποτέλεσμα της απογραφής του 2021 προέκυψε ότι ο αριθμός των εδρών που αναλογούν στις Κυκλάδες είναι 3,6 και με τη στρογγυλοποίηση διαμορφώνεται σε τέσσερις. Επομένως, η δύσκολη μάχη κερδήθηκε στο νήμα και στην κυριολεξία οριακά για ελάχιστες χιλιάδες κατοίκους.

Τα σημερινά δεδομένα με τις τέσσερις έδρες

Οι Κυκλάδες διατήρησαν την τέταρτη έδρα και με αυτή θα πορευθούν στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τουλάχιστον μέχρι και την απογραφή του 2031. Έτσι λοιπόν, τα δεδομένα έχουν ως εξής. Ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλεγούν από το νομό θα είναι τέσσερις. Στα ψηφοδέλτια κάθε πολιτικού κόμματος θα συμπεριληφθούν έως και έξι υποψήφιοι, ενώ οι ψηφοφόροι θα έχουν δικαίωμα επιλογής μέχρι και δύο υποψηφίων (δισταυρία).

Σε ότι αφορά την κατανομή των εδρών, στις πρώτες εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, είναι πολύ πιθανό το πρώτο κόμμα να κερδίσει δύο έδρες, ενώ το δεύτερο και το τρίτο από μία έδρα.

Στις δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, είναι πολύ πιθανό το πρώτο κόμμα να κερδίσει τρεις έδρες και το δεύτερο μία έδρα.

Αυτό θα εξαρτηθεί και από τα συνολικά ποσοστά κάθε κόμματος. Συνηθίζεται στις επαναληπτικές εκλογές, τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων να αυξάνονται και των υπολοίπων να μειώνονται. Αυτό όμως είναι σχετικό και δεν αποτελεί κανόνα. Αν δεν καταφέρει το πρώτο κόμμα να κερδίσει τρεις έδρες, τότε θα περιοριστεί στις δύο και οι άλλες δύο θα μοιραστούν το δεύτερο και το τρίτο.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.