Αεροδρόμιο Μυκόνου – Η Νέα όψη του Αεροδρομίου

new airport mykonos
new airport mykonos

Εκτενείς αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές παρεμβάσεις αναβάθμισης και μεγέθυνσης περιλαμβάνουν τα master plan της Fraport Greece για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια την διαχείριση των οποίων αναμένεται να αναλάβει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες καταβάλλοντας παράλληλα το εφάπαξ τίμημα των 1,235 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο των έργων ανάπτυξης που θα υλοποιήσει η Fraport Greece στην πρώτη 4ετία θα κατασκευαστούν 5 νέοι τερματικοί σταθμοί (αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω, Μυτιλήνης), ενώ τo συνολικό μέγεθος των 14 τερματικών σταθμών στα αεροδρόμια θα αυξηθεί κατά 100.000m2 σε 300.000 m2 περίπου.

Οι σημαντικές βελτιώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την αύξηση τόσο της χωρητικότητας των αεροδρομίων όσο και της ποιότητας των υπηρεσιών περιλαμβάνουν, επίσης, την αύξηση των σταθμών Check-In από 213 σε 297 (+28%), την αύξηση των σημείων ασφαλείας από 44 σε 84 (+47%), την αύξηση των πυλών από 103 σε 147 (+30%) και την αύξηση των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών από 115 σε 150 (+23%). Θα πραγματοποιηθεί πλήρης ανακαίνιση και των 15, συνολικά, διαδρόμων προσγείωσης-απογείωσης και όλων των τερματικών σταθμών (συνολικού εμβαδού 200.000 m2). Θα ανακαινιστούν, επίσης, στο σύνολό τους οι εγκαταστάσεις υγιεινής (συνολικό μέγεθος: 10.000 m2), οι πυροσβεστικοί σταθμοίτων αεροδρομίων (14 συνολικά), οι χώροι στάθμευσης των αεροσκαφών και οι γεννήτριες ηλεκτροδότησης (100 συνολικά).

Οι άμεσες εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στα αεροδρόμια με την ανάληψη της λειτουργίας τους από τη Fraport Greece και πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου περιλαμβάνουν:

 • Γενικό καθαρισμό
 • Βελτίωση του φωτισμού και της σηματοδότησης στους εσωτερικούς (τερματικοί σταθμοί) και εξωτερικούς χώρους των αεροδρομίων (χώρος στάθμευσης αεροσκαφών-διάδρομοι προσγείωσης-απογείωσης).
 • Αναβάθμιση και βελτίωση των εγκαταστάσεων υγιεινής
 • Βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης δωρεάν σύνδεσης με το διαδίκτυο (WiFi)
 • Εργασίες για τη βελτίωση της πυρασφάλειας σε όλους τους χώρους των αεροδρομίων

Οι παραπάνω παρεμβάσεις αναμένεται να βελτιώσουν άμεσα την ταξιδιωτική εμπειρία όλων των επιβατών στα αεροδρόμια μέχρι και την ολοκλήρωση των μεγάλων κατασκευαστικών έργων το 2021

Αεροδρόμιο Μυκόνου

Για το Αεροδρόμιο της Μυκόνου τα έργα ανακαίνισης που θα γίνουν, προβλέπουν:

 • Επέκταση και αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού – 50% αύξηση της συνολικής έκτασης του αεροσταθμού σε 13.350 m² με την ανέγερση νέου τμήματος αεροσταθμού.
 • Νέος πυροσβεστικός σταθμός.
 • Aναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών.
 • 13% αύξηση των σταθμών Check-in (από 12 σε 16).
 • 17% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών (από 6 σε 7).
 • 25% αύξηση των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου (από 4 σε 5).

Νέα τεχνολογία διαχείρισης επιβατών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, τα οποία σύντομα θα διαχειρίζεται η Fraport Greece, με πρωτοβουλία της εταιρίας θα αποκτήσουν την ειδική τεχνολογία εξοπλισμού τερματικών σταθμών CUTE, διαδεδομένο στα πληροφοριακά συστήματα αεροδρομίων (SITA), προκειμένου να αυξήσουν την ικανότητα διαχείρισης επιβατών. Σύμφωνα με την SITA, η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας θα διευκολύνει τους αερομεταφορείς στη συνεργασία τους με τα αεροδρόμια, με κοινά γραφεία τσεκ ιν, κιόσκια και περιοχές επιβίβασης, ενώ θα έχουν και πρόσβαση στα δικά τους συστήματα αερομεταφορών. Η λύση AirportConnect Open είναι η μοναδική πλατφόρμα ευρείας χρήσης που ενσωματώνει πλήρως λύσεις τόσο για πράκτορες όσο και για επιβάτες.Επιπλέον, είναι συμβατή με το Πρότυπο Πληρωμών μέσω πιστωτικής κάρτας (PCI DSS), υποστηρίζοντας τις απαιτήσεις ασφαλείας των κρατών και ήδη εφαρμόζεται σε 420 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον σε όλα τα αεροδρόμια θα εγκατασταθεί νέο, τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών (inline system).

 

Πηγή: Fraport

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.