Mykonos Art Festival 2023

artmill
artmill

Το θέατρο, η μουσική, ο κινηματογράφος, οι εκθέσεις αλλά και η ανάδειξη της τοπικής δημιουργίας, παράδοσης και γαστρονομίας πρωταγωνιστούν στο Mykonos Art Festival 2023 το οποίο ξεκινά φέτος στις 30 Ιουνίου. Για τρεις μήνες σε ιστορικούς χώρους της πόλης, εκκλησίες και πλατείες, το Mykonos Art Festival, δίνει και πάλι το στίγμα μιας μεγάλης γιορτής για τον πολιτισμό, την τέχνη και την παράδοση.

“Ο Π.Α.Κ.Ο. « Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ»δίνει δυναμικά το παρόν στον πολιτισμό με ανανεωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μουσική, κινηματογράφο, χορό, εκθέσεις, δρώμενα σε δημόσιους χώρους, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Υποστηρίζει Έλληνες και ντόπιους καλλιτέχνες και δημιουργούς που πρωτοπορούν δημιουργικά αυτή την περίοδο”, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, προσθέτοντας, ότι “η είσοδος είναι δωρεάν, μια σταθερή επιλογή μας για την προώθηση του πολιτισμού με κάθε τρόπο”.

Η  Λυδία Βενιέρη με μια εικαστική εγκατάσταση –  Ο 13ος μήνας -ένα Αφιέρωμα στο Θεό Διόνυσο»- η παράσταση Tρωάδες σε σκηνοθεσία της Violet Louise και μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη, με την Αγλαΐα Παππά,  η  μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στη  ζωή και τα τραγούδια της αρχόντισσας του ρεμπέτικου  Σωτηρίας Μπέλου,  η  εικαστική και ηχητική εγκατάσταση και περφόρμανς Θαλασσογραφία σε κήπο  στη Δήλο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός “, μία μοναδική συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, ένα σπάνιο αφιέρωμα στον Μυκονιάτη μουσουργό Γεώργιο Αξιώτη   με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή,  το  Athens Open Air Film Festival – Θερινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας , οι συναυλίες από όλο το φάσμα της μουσικής σκηνής  είναι λίγες μόνο από τις δράσεις της φετινής συνάντησης Mykonos Art Festival,η οποία προσδοκά να ξεχωρίσει αυτό το καλοκαίρι.

Σε ξεχωριστές ενότητες το φεστιβάλ δίνει βήμα σε  μουσικούς και φωτογράφους που ζουν και εργάζονται στο νησί σε μια διαρκή προσπάθεια να αναδείξουμε καλλιτέχνες του τόπου μας.

Έχουν προσκληθεί ονόματα της μουσική σκηνής  όπως η Νατάσα Θεοδωρίδου, ο Κώστας Μακεδόνας, η Γιώτα Νέγκα, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιάννης Διονυσίου, η Ασπασία Στρατηγού,  η Ματούλα Ζαμάνη , ο Θοδωρής Μέρμηγκας και ο Γιάννης Ζουγανέλης που μαζί με τους εξαίρετους συνεργάτες τους, οι οποίοι  υπόσχονται να μας χαρίσουν μοναδικές βραδιές!

Σε χαιρετισμό  του ο Δήμαρχος Μυκόνου Κων/νου Κουκάς αναφέρει:

Το MykonosArtFestival, αρκετά έμπειρο πλέον, οργανώνεται κι εφέτος καλώντας ντόπιους και επισκέπτες στα πολιτιστικά δρώμενα για το καλοκαίρι 2023. Ο Π.Α.Κ.Ο. « Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ»δίνει δυναμικά το παρόν στον πολιτισμό με ανανεωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μουσική, κινηματογράφο, χορό, εκθέσεις, δρώμενα σε  δημόσιους χώρους,  συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Υποστηρίζει Έλληνες και ντόπιους καλλιτέχνες και δημιουργούς που πρωτοπορούν δημιουργικά αυτή την περίοδο. Σε συνεργασία και με άλλους πολιτιστικούς φορείς, τον Δήμο μας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και σε ουσιαστική συνεργασία και συντονισμό με τον Δήμο Μυκόνου, κατορθώνει να  παρουσιάσει πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που μας κάνουν περήφανους και στο χώρο του πολιτισμού.

Έχω αναφέρει ξανά πως κοινωνία χωρίς έκφραση πολιτισμού και τέχνης είναι μια τυφλή κοινωνία. Η Μύκονος έχει θέσει στις προτεραιότητές της τον πολιτισμό εδώ και καιρό.  Ο πολιτισμός είναι μέσο προστασίας και ανάδειξης της τοπικής μας κοινωνίας.  Και τονίζω και πάλι, πως το MykonosArtFestival ήρθε για να μείνει.  Σε κάθε συνθήκη, ξεπερνώντας όποια δυσκολία, ο θεσμός εξελίσσεται και το κοινό τον αγκαλιάζει όλο και περισσότερο.

Ο Δήμος Μυκόνου καλεί πολίτες και επισκέπτες σε συμμετοχή και ψυχαγωγία σε όλες τις δράσεις του προγράμματος. Όπως διαβάζετε, οι εκδηλώσεις είναι πολλές, σε πολλά σημεία του νησιού που θέλουμε να αναδείξουμε και ικανοποιούν κάθε επιλογή.  Η είσοδος είναι δωρεάν, μια σταθερή επιλογή μας για την προώθηση του πολιτισμού με κάθε τρόπο.  Να υπάρξουν στιγμές ευχαρίστησης  και ψυχικής ανάτασης για όλους μας.

Σε χαιρετισμό της η πρόεδρος Π.Α.Κ.Ο. « Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ», Άννα Καμμή, αναφέρει: 

Το MykonosArtFestival αποτελεί πλέον ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός με κύρος και απήχηση έξω από τα όρια του νησιού μας. Σε μια εποχή που η Μύκονος έχει ανάγκη  περισσότερο από ποτέ, να ακουστεί για τις  ευαισθησίες της , την  πολιτιστική της κληρονομιά και τις καλές της πρακτικές, το Φεστιβάλ για 6ησυνεχή χρονιά ανοίγει πανιά για ένα όμορφο ταξίδι με προσκεκλημένους συνταξιδιώτες σημαντικούς καλλιτέχνες που υπόσχονται να μας χαρίσουν μοναδικές παραστάσεις!

Σκοπός της διοργάνωσης παραμένει πάντα η ανάδειξη και η προβολή του νησιού για την ιστορία του και για την διαχρονική σχέση του  με τους καλλιτέχνες, μια αμφίδρομη σχέση αγάπης και σεβασμού. Το φετινό πρόγραμμα επιδιώκει όπως πάντα να ικανοποιήσει την επιθυμία του κοινού για ψυχαγωγία με ποιότητα και ποικιλία.

Οι εκδηλώσεις απλώνονται και φέτος σε όλο το νησί, με ιδιαίτερη έμφαση στους οικισμούς της Χώρας και της Άνω Μεράς, σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε σημαντικούς χώρους, ιστορικά κτίρια και μνημεία αλλά και να καταλάβουμε τον δημόσιο χώρο με εκδηλώσεις πολιτισμού. Εύχομαι να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες σας  και να σας χαρίσουμε αξέχαστες, μαγικέςβραδιές!

Σε σημείωμά της η καλλιτεχνική Διευθύντρια του MykonosArtFestival 2023, Ίλια Παπασπύρου αναφέρει: 

Έχω την τιμή και τη χαρά να συνεργάζομαι για 2ηχρονιά με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Μυκόνου, τον Π.Α.Κ.Ο. «Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ», τον Δήμο Μυκόνου, τοπικούς φορείς , Μυκονιάτες καλλιτέχνες και άλλους σημαντικούς ανθρώπους που γνώρισα και που κατάγονται  από την Μύκονο ή ζουν στο νησί.

Πιστεύω ότι τα Φεστιβάλ δεν συμβαίνουν στο κενό , αντίθετα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την τοπική κοινότητα και στη συνέχεια με τον κόσμο ολόκληρο.
Είναι τόποι συνάντησης των ανθρώπων, μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά την ευαισθησία και τη συμπεριφορά του κοινού και της κοινότητας εντός της οποίας συμβαίνουν, συνδέονται με το περιβάλλον, την ιστορία, και τον πολιτισμό του κάθε τόπου.Το MykonosArtFestival κινείται και φέτος με αυτές τις παραδοχές  και αυτά τα κριτήρια. Αγκαλιάζει όλες τις τέχνες , ταξιδεύει με παραστάσεις , μουσικές και περφόρμανς σε όλο το νησί και στη Δήλο. Ντόπιοι καλλιτέχνες συνεργάζονται και δίνουν το δικό τους στίγμα.

Αξιοποιούμε και αναδεικνύουμε χώρους και τόπους που έχουν μια ιστορία και διεκδικούν μια  θέση στον μακραίωνο πολιτισμό του νησιού. Για πρώτη φορά ανοίγουμε πανιά για συνεργασίες με άλλα φεστιβάλ των Κυκλάδων, όπως το Φεστιβάλ της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου και το Φεστιβάλ της Πάρου.

Γιατί πέρα από τη Μύκονο των πρωτοσέλιδων, και τις Κυκλάδες- ναυαρχίδες του τουρισμού- υπάρχουν οι άνθρωποι , υπάρχει πολιτισμός και σημαντική παράδοση που δυναμώνει και στηρίζει τα νησιά και τους κατοίκους τους.  Τους ευχαριστώ όλους για την ευκαιρία που μου δόθηκε. Eύχομαι καλό Φεστιβάλ και καλό καλοκαίρι!

Δείτε το πρόγραμμα:

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.