Εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

mikrasia ekdilosi
mikrasia ekdilosi

Ένα διήμερο αφιέρωμα οργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Μυκόνου στις 8 και 9 Ιουλίου με αφορμή τα Εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.  Μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων εξιστορούμε τα γεγονότα, τιμούμε την μνήμη, μιλάμε για την επίδραση του μοναδικού Ιωνικού Πολιτισμού στην Ανθρωπότητα.

Πρόγραμμα:

Παρασκευή 8 Ιουλίου στις 20.30 στον Κήπο της Σχολής Καλών Τεχνών:

  • Ομιλία από την καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ) Ειρήνη Σαρίογλου, η οποία θα αναφερθεί στη ζωή των ανθρώπων, στην παιδεία, στα ήθη και τα έθιμα τους, στα γεγονότα της Καταστροφής, αλλά και την συνέχεια μετά από αυτή.
  • Ο Θέμης Ροδαμίτηςθα αναφερθεί στη προσφορά και στην επίδραση του Ιωνικού  Πολιτισμού στην Ελλάδα και τον Κόσμο.
  • Η ηθοποιός Χριστίνα Μαξούρηδιαβάζει λογοτεχνικά κείμενα που αναφέρονται στη Μικρά Ασία.
  • Το συγκρότημα “Pena Trilia” που αποτελείται από τους Τήνιους καλλιτέχνες: Τόνια Ρουγγέρη, ΙωάννηΜιχαήλ και Κωνσταντίνο Βιδάλη, παρουσιάζει μία συναυλία-αφιέρωμα στο Σμυρναίικο τραγούδι όπως αυτό διαμορφώθηκε στις γειτονιές της Σμύρνης, επηρεασμένο από ευρωπαϊκά μουσικά ρεύματα, αλλά και ανατολίτικους μακρόσυρτους ρυθμούς. Τα όργανα που εναλλάσσονται είναι ταμπουράς, ούτι, λαούτο.

 

Σάββατο 9 Ιουλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΔΕΠΠΑΜ:

  • 18:30 «Βελονιές κεντημάτων της Μικράς Ασίας». Τις Μικρασιάτικες βελονιές Πατί, Φιλτιρέ και  του Τσεβρέ θα μας δείξει η κα Δήμητρα Νάζου Αντιπρόεδρος των Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου.

Συμμετοχή δωρεάν μετά από κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 2289027190.

  • 21:00 Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ “Η ανατολή έδυσε“, που αναφέρεται στην μικρασιατική  εκστρατεία (1919-1922) όπου και κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή. Σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού, μουσική: Γιάννης Βοργίας, αφήγηση: Γιώργος Κέντρος, παραγωγή :ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.

Επιμέλεια προγράμματος Θέμης Ροδαμίτης.

Είσοδος Ελεύθερη

Αυτή η εικόνα απαιτεί εναλλακτικό κείμενο alt, αλλά το εναλλακτικό κείμενο είναι προς το παρόν κενό. Είτε προσθέστε εναλλακτικό κείμενο είτε επισημάνετε την εικόνα ως διακοσμητική.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.