Επίσκεψη στην Δήλο

dilos leontes
dilos leontes

Επίσκεψη στην Δήλο. Η Δήλος «είναι ένα νησί μαγικό, όπου διασταυρώνονται σπινθηρισμοί» έγραψε ο Ρολάν Μπαρτ. Εδώ, στο μικρότερο νησί των Κυκλάδων, οι Ίωνες λάτρεψαν τη Λητώ, την Αρτέμιδα και τον Απόλλωνα. Από τον 7ο αιώνα π.Χ. ως την καταστροφή της από τον στρατό του Μιθριδάτη, το 88 π.Χ., και από επιδρομή πειρατών 19 χρόνια αργότερα, το 69 π.Χ., η Δήλος μεσουράνησε στο Αιγαίο, σαν το πιο σημαντικό θρησκευτικό κέντρο όλου του Ελληνισμού.

Στο ιερό λιμάνι της Δήλου, σχεδόν αναλλοίωτο ως τις μέρες μας, έφθαναν έλληνες προσκυνητές από τη μακρινή Μασσαλία, τη Σικελία, τη Νότια Ιταλία, τις Ιλλυρικές ακτές και την Ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτοί έρχονταν από τη Δύση. Στη Δήλο συναντούσαν τους Ελληνες της Ανατολής, από το Αιγαίο, την Κύπρο, τις ακτές της Μικράς Ασίας, την Προποντίδα, τον Βόσπορο, τη Μαύρη Θάλασσα.

Τον καιρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στα ρωμαϊκά χρόνια, τα σύνορα γκρεμίστηκαν και τα πλήθη των πιστών έφθαναν από παντού, από τις ελληνοθρεμμένες χώρες της Αυτοκρατορίας, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, τη Συρία, την Καππαδοκία, τον Καύκασο κλπ.

Την άνοιξη (τον δικό μας μήνα Μάιο), που ήταν ο γενέθλιος μήνας του θεού Απόλλωνα, κάθε τέσσερα χρόνια γιορτάζονταν τα Δήλια προς τιμήν του φωτοδότη Φοίβου. Στο στάδιο, στις παλαίστρες, στον ιππόδρομο, στο θέατρο, τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο της μουσικής, της άθλησης, της ποίησης και της σκηνικής τέχνης ερχονταν να διαγωνιστούν για το στεφάνι του νικητή.

Το στεφάνι της ευγενικής άμιλλας ήταν φτιαγμένο από κλαδιά φοινικιάς, του δέντρου εκείνου της Ιερής Λίμνης που τροφοδοτούσε με νερό ο αρχαίος μικρός ποταμός Ινωπος. Στην ευεργετική σκιά αυτού του δέντρου γεννήθηκαν από τη Λητώ η Άρτεμις και ο Απόλλωνας.

Οι αρχαϊκοί λέοντες από κρουστό κατάλευκο ναξιώτικο μάρμαρο, από τον 6ο αιώνα π.Χ., έγιναν οι αιώνιοι φύλακες της Ιερής Λίμνης, που γέμισε από πάλλευκους κύκνους όταν ξεπρόβαλλε στη γη ο ξανθός Απόλλων. Σιγά σιγά η Δήλος, εκτός από μέγα θρησκευτικό κέντρο, γίνεται ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά λιμάνια του Κεντρικού Αιγαίου.

Ο πλούτος συσσωρεύεται στο μικροσκοπικό νησί. Τα ελληνιστικά σπίτια και μετά τα ρωμαϊκά (3ος π.Χ. – 1ος π.Χ. αιώνας) τα κατοικούν Αθηναίοι, Νάξιοι, Δήλιοι, Ρωμαίοι, Σύροι, Εβραίοι (βρέθηκε η μικρή συναγωγή τους) και τα στολίζουν με εξαίσια ψηφιδωτά δάπεδα, μαρμαροστόλιστα αίθρια και καλοκτισμένες δεξαμενές για την άνετη ύδρευσή τους.

Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου κτίστηκε το 1904 και σήμερα διαθέτει εννέα αίθουσες. Στο μουσείο μπορείτε να δείτε εκπληκτικά δείγματα αρχαΐκής γλυπτικής, τους περίφημους Κούρους, που τοποθετούνται χρονολογικά στον 6ο π.Χ. αιώνα. Άλλα σημαντικά εκθέματα της ίδιας περιόδου είναι η σφίγγα, η ενεπίγραφη βάση του Ευθυκρατίδη και άλλα αγάλματα θεοτήτων.

Η κλασσική περίοδος από το 499 π.Χ. έως το 323 π.Χ. αντιπροσωπεύεται από τα περισσότερα αγάλματα, όπως το εκπληκτικό σύμπλεγμα του Βορέα να αρπάζει την Ωρείθυια, ενώ θα δείτε ακόμη δείγματα κεραμικής από τη πρωτο κυκλαδική εποχή, αγγεία, ειδώλια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κοσμήματα και ψηφιδωτά που μεταφέρθηκαν για προστασία από τις καλύτερα διατηρημένες κατοικίες.

Το τηλέφωνο του Μουσείου Δήλου είναι το +30 22890 22259 και η είσοδος στο μουσείο κοστίζει 12 ευρώ (όπου συμπεριλαμβάνει και την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου), με το μειωμένο εισιτήριο να είναι στα 6 ευρώ.

Ώρες λειτουργίας:

  • Αρχαιολογικός Χώρος Δήλου: Θερινό: (01 Απριλίου έως 01 Σεπτεμβρίου 2017) 08:00-20:00, Δευτέρα έως Κυριακή
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή: 08:00-20:00 και Σάββατο, Δευτέρα: 08:00-15:00

Δρομολόγια για την Δήλο

Η απόσταση της Δήλου από τη Μύκονο είναι 3.5 χλμ. Ν.Δ. Την Δήλο μπορείτε να την επισκεφτείτε με σκάφος ή με πλοίο από το λιμάνι της Μυκόνου και τα εισιτήρια μπορείτε να τα εκδώσετε από τα πρακτορεία του λιμανιού. Για την επίσκεψη σας στην Δήλο η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 20 ευρώ μετ’ επιστροφής. Οι εκδρομές είναι καθημερινές και με μεγάλη συχνότητα.

Από τον Νοέμβριο τα δρομολόγια είναι ένα κάθε ημέρα εκτός Δευτέρας και από 1 Δεκεμβρίου έως 31 Μαρτίου ένα δρομολόγιο κάθε Παρασκευή και Κυριακή. Το ταξίδι στην Δήλο διαρκεί 30 λεπτά.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.