Eγκαίνια του νέου Χ.Υ.Τ.Α. Μυκόνου

Τα εγκαίνια του νέου Χ.Υ.Τ.Α. Μυκόνου στην περιοχή Μεσσαριά πραγματοποίησαν σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κος Χαράλαμπος Κόκκινος και ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Δήμαρχος Μυκόνου κος Βερώνης Χρήστος, ο Προιστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κος Αντώνιος Βουτσίνος, ο Προιστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μυκόνου κος Νικόλαος Αγγελόπουλος και πολλοί άλλοι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου χαρακτήρισε το έργο του νέου Χ.Υ.Τ.Α. μοναδικό και θα δώσει τη δυνατότητα στη νησί μας να βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τα εγκαίνια του σήμερα, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ανοίγει ένα νέο ορίζοντα στο θέμα Μύκονος και Περιβάλλον.
Μεταξύ άλλων είπε :
"Ο ΧΩΡΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ της Μυκόνου, εκτείνεται σήμερα σε 80 ολόκληρα στρέμματα, δίπλα στον παλιό χώρο ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων που θα αποκατασταθεί και θα γίνει χώρος πρασίνου, μέσα στους επόμενους μήνες. Οφείλω να υπογραμμίσω ότι ο παλαιός χώρος απόθεσης απορριμμάτων – γνωστός ως Χ.Α.Δ.Α., θα αποκατασταθεί πλήρως και θα αποδοθεί στο περιβάλλον. Αυτή η απαράδεκτη εικόνα σκουπιδιών που καίγονται, θα ξεχαστεί και θα ανήκει οριστικά στο παρελθόν, απαλλάσσοντας τους περίοικους και όλο το νησί από τις επικίνδυνες και δυσάρεστες συνέπειες της ανεξέλεγκτης απόθεσης. Το πρόβλημα αυτό λοιπόν, αντιμετωπίζεται με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο και εξαλείφεται οριστικά.

Το έργο του Χ.Υ.Τ.Α., μετά από προμελέτες στις οποίες είχαμε προχωρήσει από χρόνια, με την καθοριστική συμβολή του Δημάρχου Χρήστου Βερώνη και την συνεργασία της Περιφέρειας, συνολικής δαπάνης για την κατασκευή του, περίπου 5 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ελληνικό κράτος, δημοπρατήθηκε στη συνέχεια με το σύστημα μελέτη-κατασκευή από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τον Απρίλιο του 2005, και ξεκίνησε η κατασκευή του από την Κοινοπραξία 'ΥΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ' Α.Ε. – ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε. στις αρχές του 2007, και παραδίδεται έτοιμο για χρήση σήμερα.
Το έργο περιλαμβάνει: Την λεκάνη απόθεσης των απορριμμάτων, που βλέπετε μπροστά σας.
Τις εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν τη λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α., όπως, Το κτίριο της Διοίκησηςκαι κτίριο ελέγχου,
Το κτίριο συντήρησης οχημάτων,
Τη γεφυροπλάστιγγα,
Τη δεξαμενή εξισορρόπησης,
Το σύστημα συλλογής στραγγισμάτων,
Την εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού,
Τη δεξαμενή συλλογής ομβρίων υδάτων και το δίκτυο απορροήςκαι όλο το σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό.Παράλληλα, για την σωστή αξιοποίηση του χώρου και την ενδεδειγμένη πλέον σήμερα ανάκτηση των χρήσιμων υλικών, ξεκινά το πρόγραμμα ανακύκλωσης με την υπογραφή δύο συμβάσεων που έχει κάνει ο Δήμος. Η πρώτη αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας, τη δωρεά ενός οχήματος συλλογής χωρητικότητας 16 μ3, και την τοποθέτηση 260 μπλέ κάδων ανακύκλωσης, όπου θα συγκεντρώνονται πλέον όλα τα αξιοποιήσιμα υλικά – γυαλί, χαρτόνι, πλαστικό και αλουμίνιο – και θα μεταφέρονται για ανακύκλωση στην Αθήνα.
Η δεύτερη σύμβαση αφορά το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρονικού εξοπλισμού και περιλαμβάνει την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών.
Τέλος, σας θυμίζω ότι ήδη υπάρχουν και προγράμματα για τη συλλογή λαδιών-ορυκτελαίων, μπαταριών και ελαστικών αυτοκινήτων, ώστε ο όγκος των σκουπιδιών που φτάνουν στον ΧΥΤΑ συνεχώς να μειώνεται, και οι ιδιαίτερα ρυπογόνες ή επικίνδυνες ουσίες να απομακρύνονται, για να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον.
Αρκεί, όλοι οι πολίτες της Μυκόνου να ευαισθητοποιηθούμε και να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας που ζούμε.
Εξάλλου, προκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποφασίστηκε με χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος 'ΘΗΣΕΑΣ', η εγκατάσταση μιας πιλοτικής μονάδας αεριοποίησης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας κας Λοϊζίδου, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα λειτούργησε δίπλα στον Χ.Υ.Τ.Α., εφαρμόζοντας μία νέα μέθοδο θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων, που έχει σαν αποτέλεσμα την δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων, παράγοντας, από τη μια, καύσιμο αέριο, χωρίς επικίνδυνες ουσίες, που είναι χρήσιμο για την αυτόνομη λειτουργία του συστήματος, και από την άλλη, ένα αδρανές υαλώδες υλικό, χρήσιμο σε διάφορες οικοδομικές εφαρμογές.
Με τη μέθοδο αυτή, εφόσον κατασκευαστεί η πλήρης μονάδα αεριοποίησης, εξοικονομείται πολύτιμος χώρος και ο Χ.Υ.Τ.Α. θα μπορέσει να λειτουργήσει άνετα για πολλά χρόνια, ενώ, αν δεχόταν το σύνολο των αστικών αποβλήτων μας, χωρίς επεξεργασία θα επαρκούσε μετά βίας για μια δεκαετία.

Κυρίες και κύριοι,
Ο νέος Χ.Υ.Τ.Α. είναι ένα έργο που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προστασία του εύθραυστου περιβάλλοντος της τουριστικά αναπτυγμένης περιοχής μας, ένα έργο που, τόσο ο Δήμος όσο και οι Μυκονιάτες, περιμέναμε πολύ καιρό υπομονετικά να δούμε να λειτουργεί.
Είμαι ευτυχής που σήμερα, από τη θέση του Δημάρχου, βλέπω τον Χ.Υ.Τ.Α. να μπαίνει στην υπηρεσία του τόπου, μετά από προσπάθειες ετών, πράγμα που σημαίνει πρώτα από όλα ότι αφήνουμε πίσω οριστικά την αρνητική εικόνα της καύσης των σκουπιδιών.

Είναι νομίζω γνωστές οι προσπάθειες όλων μας μέχρι σήμερα, για τη διευθέτηση πληθώρας θεμάτων μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του έργου, όπως και εκείνες που άνοιξαν το δρόμο για την παραπέρα σωστή αξιοποίησή του, ώστε να αξιωθούμε να έχουμε σήμερα ένα άρτιο και με μακρά διάρκεια αποτέλεσμα, που να απαντά ικανοποιητικά στο σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Θα πρέπει λοιπόν, να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κο Χαράλαμπο Κόκκινο που εκπροσωπεί και την Κυβέρνηση, το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την Γεν. Δ/νση Περιφερειακής Πολιτικής τον κο Poncet που επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον απέναντι στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μύκονο, και ακολούθως, από την Γεν. Δ/νση Περιβάλλοντος τον κ. Κρεμλή που στήριξε από την πλευρά του μια συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για την υλοποίηση ενός σύγχρονου και ορθολογικού σχεδίου, τον Διευθυντή της Περιφέρειας κο Δημήτρη Δρυμπέτα, την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και τον κο Βουτσίνο, τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και τους υπαλλήλους της, τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Βερώνη ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίηση του έργου αυτού, όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, τον ανάδοχο του έργου με τους μελετητές του καθώς και όλο τον κόσμο της Μυκόνου για την υπομονή που επέδειξε, καθώς και όσους συνέβαλαν και θα συμβάλουν περαιτέρω στην ωραία αυτή προσπάθεια.Την ευθύνη λειτουργίας του ΧΥΤΑ αναλαμβάνει από σήμερα η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Μυκόνου με επί κεφαλής τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Αλέκο Βαμβακούρη – Κορνίβα.Κύριε Γενικέ,Διερμηνεύοντας το κοινό αίσθημα των κατοίκων της Μυκόνου, σας εκφράζω και πάλι τις θερμές ευχαριστίες όλων μας, για τη στήριξη και τη χρηματοδότηση αυτού του σημαντικού έργου από την Πολιτεία.Σας διαβεβαιώνω πως η διαχείριση αυτού του έργου, με την υπευθυνότητα που χαρακτηρίζει το Δήμο Μυκόνου, θα βρίσκεται σε καλά χέρια. Να είστε βέβαιος πως τόσο το έργο όσο και η διαχείριση του θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα νησιά μας.
Γιατί, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ακόμα και οι πλέον δύσπιστοι, ότι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονα μέσα, είναι επιλογή για το μέλλον μας, επιλογή για την υγεία μας, επιλογή για τον τόπο μας.
Εμείς θα επιμείνουμε. Θα διεκδικήσουμε για την Μύκονο αυτό που δικαιούται, θα προωθήσουμε σε όλα τα επίπεδα λύσεις για το περιβάλλον, και θα ενισχύσουμε την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο το νησί μας.

Όραμά μας είναι, όλοι μαζί ενωμένοι, με γνώμονα το μέλλον των παιδιών μας, να κάνουμε πράξη την αγάπη για το Περιβάλλον που ζούμε και αναπνέουμε. Το σημερινό έργο αποδεικνύει ότι, όταν θέλουμε, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Ας είναι καλορίζικο.

Σας ευχαριστώ.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κος Χαράλαμπος Κόκκινος χαρακτήρισε το έργο του νέου Χ.Υ.Τ.Α. αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας όλων των υπηρεσιών και το νέο αυτό έργο θωρακίζει το νησί και δίνει τέλος σε μια χρόνια πληγή.

Καλορίζικο και ελπίζουμε να μην ξαναμυρίσουμε την γνωστή μυρωδιά καμένων σκουπιδιών.
 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.