1 δις. τα κεφάλαια από τη «Xρυσή βίζα»

goldVisa
goldVisa

1 δις. τα κεφάλαια από τη«Xρυσή βίζα». Κεφάλαια πάνω από 1,1 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχουν εισρεύσει στην ελληνική αγορά ακινήτων, ως αποτέλεσμα του προγράμματος «Xρυσή βίζα», που παρέχει άδειες παραμονής σε όσους επενδυτές από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον οργανισμό Enterprise Greece, με το πέρας του φετινού εννεαμήνου ο συνολικός αριθμός των αδειών που έχουν χορηγηθεί σε ξένους επενδυτές-ιδιοκτήτες ακινήτων από την έναρξη του προγράμματος στα μέσα του 2013 ανέρχεται σε 2.014, έναντι 1.550 στο τέλος του 2016. Εν ολίγοις, φέτος έχουν λάβει άδειες παραμονής 464 νέοι επενδυτές κι ενώ ακόμα εκκρεμεί η ολοκλήρωση της αδειοδότησης εκατοντάδων ακόμη, οι οποίοι προχώρησαν σε αγορές εξοχικών και μη ακινήτων κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 είχαν χορηγηθεί 586 άδειες παραμονής. Συνολικά, πέραν των 2.014 αδειών προς επενδυτές, έχουν χορηγηθεί και επιπλέον 2.948 άδειες στα μέλη των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα από το 2013 μέχρι σήμερα να ανέρχονται σε 4.962 άδειες. Με βάση τα στοιχεία του Enterprise Greece, αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των επενδυτών, η Κίνα έρχεται πρώτη με 850 άδειες και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη Ρωσία, που ακολουθεί με 388 άδειες.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται πλέον η Τουρκία με 161 άδειες παραμονής, έχοντας ξεπεράσει την Αίγυπτο που καταλάμβανε μέχρι πρότινος την τρίτη θέση. Επιβεβαιώνεται έτσι η τάση του τελευταίου 12μήνου, κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώνεται κατακόρυφη αύξηση του ρεύματος αγοραστών από την Τουρκία, ως αποτέλεσμα της ανασφάλειας που επικρατεί στη γειτονική χώρα από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ερντογάν και έπειτα.

Αλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο που συνάγεται αφορά και τη μέση αξία της κάθε επένδυσης αγοράς ακινήτου. Σε σχετικά στοιχεία που είχε ανακοινώσει τον φετινό Ιούνιο ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, είχε αναφέρει ότι με το πέρας του φετινού τετραμήνου οι άδειες ήταν συνολικά 1.684 και τα έσοδα προσέγγιζαν το 1 δισ. ευρώ. Αυτό που προκύπτει με βάση τα παραπάνω είναι ότι η μέση δαπάνη ανά επενδυτή διαμορφώνεται πέριξ των 550.000-600.000 ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ το ελάχιστο όριο των 250.000 ευρώ.

Πρόκειται για σαφές δείγμα ότι προτιμώνται πολυτελέστερα και μεγαλύτερα ακίνητα, αρκετά εκ των οποίων κοστίζουν σήμερα αισθητά λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι στην αρχή της οικονομικής κρίσης το 2010, δεδομένου ότι η μέση πτώση των αξιών διαμορφώνεται στο 45%.

Οπως σημειώνουν φορείς της αγοράς ακινήτων, μεγάλη ώθηση στη σχετική δραστηριότητα έχει παράσχει η αυξημένη ζήτηση πολυτελών εξοχικών κατοικιών, δηλαδή ακινήτων που υπερβαίνουν κατά πολύ το ελάχιστο όριο των 250.000 ευρώ και κατά κανόνα πωλούνται αντί ποσών της τάξεως του 1-2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα δε με μεσιτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά, στην πλειονότητα των περιπτώσεων των αγοραστών από περιοχές εκτός Ε.Ε., η «χρυσή βίζα» δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μάλλον ένα πρόσθετο όφελος από την πραγματοποίηση τέτοιων επενδύσεων.

Εν ολίγοις, αφού δύναται να εξασφαλιστεί λόγω του ύψους του τιμήματος, συνήθως οι αγοραστές προχωρούν τη σχετική διαδικασία της λήψης άδειας παραμονής για τους ίδιους και την οικογένειά τους, προκειμένου να είναι ευκολότερη η μετάβασή τους από και προς την Ελλάδα στο μέλλον.

ΠΗΓΗ : www.kathimerini.gr, ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.