Χορωδιακό αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη

30 χρόνια μετά

Χορωδιακό αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010. Σε ένα κυριολεκτικά κατάμεστο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, το κοινό της Μυκόνου κατέθεσε την αγάπη και το σεβασμό του για τον αξέχαστο ερμηνευτή, με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την ημέρα που εκείνος έφυγε από τη ζωή.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Μουσική Σχολή της Δημήτρη Φίννις σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών Μυκόνου “Ο Ερωτόκριτος”.
Ο Δημήτρης Φίννις επιμελήθηκε καλλιτεχνικά, με τον μοναδικό του τρόπο, το αφιέρωμα στον μεγάλο αυτόν μουσικό και οι χορωδοί απέδωσαν θαυμάσια τόσο τα έντεχνα όσο και τα παραδοσιακά τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη, τα οποία ερμήνευσαν με ιδιαίτερη ευαισθησία.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας, αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΜΥΚΟΝΟΥ “Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ”
Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 2006. Σας ιδέα την επεξεργαζόμασταν πολύ καιρό πριν, αλλά πότε οι υποχρεώσεις μας, πότε διάφορες άλλες καταστάσεις δε μας επέτρεπαν τη δημιουργία του. Μετά από προσπάθειες καιρού, με πρωτοβουλία αρκετών από εμάς και πρωτεργάτη τον αείμνηστο Μανώλη Μαρκάκη (και πρώτο Πρόεδρο του Συλλόγου μας), καταφέραμε τελικά να τον ιδρύσουμε, τον Οκτώβρη του 2006.
Το Νοέμβρη του ίδιου έτους έγινε η πρώτη μας εκδήλωση με καλεσμένο τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη και το συγκρότημα του. Ξαφνικά όμως και ενώ ψυχολογικά και ηθικά – μέλη και Δ.Σ. – ήμασταν σε ανάταση, το 2007 ο απροσδόκητος χαμός του Προέδρου μας τότε, Μανώλη Μαρκάκη, μας έκανε να μείνουμε πίσω σε πολλά από τα σχέδια που είχαμε.
Δειλά – δειλά αλλά με όρεξη και υποχρέωση στο φίλο που χάσαμε συνεχίσαμε και το Φεβρουάριο του 2008 φιλοξενήσαμε στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο τον Ψαραντώνη, σε μια συναυλία που πραγματικά ήταν κάτι διαφορετικό για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Το Μάη του ίδιου έτους φιλοξενήσαμε σε εκδήλωση που έγινε στην Ελιά, το συγκρότημα του Στέλιου Μπικάκη.
Τα τελευταία δύο χρόνια ο Σύλλογος μας παραδίδει και μαθήματα κρητικών χορών, στο χώρο του Λυκείου, στον Πετεινάρο. Ειδικά εφέτος γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων, το οποίο έχει μεγάλη διαχρονική ιστορία παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.
Σκοπός του Συλλόγου μας είναι η διάδοση των παραδόσεων του τόπου μας, η συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα στο νησί της Μυκόνου και το σπουδαιότερο : η βοήθεια μας – όσο αυτό είναι δυνατό – στην πρόοδο και την ανάπτυξη του νησιού μας. Να ξέρετε ότι η παρουσία σας στις εκδηλώσεις μας, μας δίνει δύναμη ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας σε μια εποχή που οι αξίες και τα ιδανικά του κάθε τόπου χαλαρώνουν.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας και σας ευχόμαστε πάντα να είστε καλά.

Όποιος λαός τη γλώσσα του ξεχνά και δε θυμάται,
στο λήθαργο του μαρασμού παντοτινά κοιμάται.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΜΥΚΟΝΟΥ
¨Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ”

ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΝΝΙΣ
Η μικτή χορωδία της Μουσικής Σχολής Δημήτρη Φίννις ιδρύθηκε το 2000 και μαζί με την παιδική χορωδία της Σχολής, αποτέλεσαν τα πρώτα οργανωμένα χορωδιακά σχήματα της Μυκόνου. Μέλη της ερασιτέχνες χορωδοί που ζουν και εργάζονται στο νησί και μοιράζονται την αγάπη τους για τη μουσική και το τραγούδι, βρίσκοντας παράλληλα δημιουργική διέξοδο και προσφέροντας πολιτισμό στον τόπο τους.
Η Χορωδία απαριθμεί στο ενεργητικό εμφανίσεων εντός και εκτός Μυκόνου, αφιερώματα σε μεγάλους μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς καθώς και συνεργασίες με καλλιτέχνες και διάφορους φορείς. Εφέτος, διανύοντας τον 10ο χρόνο της, η Χορωδία της Μουσικής Σχολής Δημήτρη Φίννις παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατο του.

ΟΙ ΧΟΡΩΔΟΙ
Αθυμαρίτης Γιώργος, Ανδιά Ακριβή, Ασημομύτη Κατερίνα, Βερβέρογλου Λία, Γαρυφάλλου Γαρύφαλλος, Γαρυφάλλου Ελένη, Γκόγκου Μαρία, Δήμας Κώστας, Δρακοπούλου Βάνα, Ζουγανέλη Ελένη, Ζουγανέλη Μαρία, Καμμή ʼννα, Καρτσιακλής Βάιος, Κατσούδας Κώστας, Κελεσιάδη Φιλιώ, Κοντιζάς Αποστόλης, Κουκά Αργυρώ, Κουσαθανά ʼννα, Κουσαθανάς Πέρρος, Κρασσά Αναστασία, Λοΐζος Πέτρος, Μαγνήσαλη Κέλλυ, Μαργάρα Φρασκώ, Μασάκη Γεωργία, Μπατή ʼννα, Μπούτζη Ματούλα, Νάζου Δήμητρα, Νίκου Γιώργος, Ξυδάκη Μαργαρίτα, Παπαποστόλου Αλεξία, Παπουτσά Μαργαρίτα, Πολυκανδριώτης Αντώνης, Ρουγγέρη Στεφανία, Σκόνδρα Φανή, Χανιώτη Τίνα, Χούλης Γιώργος, Χουρδάκη Ρίτα, Χρυσανθακοπούλου Ελένη.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Δημήτρης Φίννις

Χορωδιακή επεξεργασία, διδασκαλία και διεύθυνση: Δημήτρης Φίννις
Ενορχήστρωση: Σταύρος Λοΐζος

ΣΟΛΙΣΤ
Γαρύφαλλος Γαρυφάλλου, Γιώργος Νίκου

ΔΙΑΒΑΣΑΝ
Μανώλης Αλεξανδράκης, Αρετή Κεχαγιαδάκη, Κώστας Δήμας

ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Πιάνο : Χρήστος Χατζηαβραμίδης
Βιολί / Κρητική Λύρα : Δημήτρης Ξυδάκης
Κιθάρα / Μπουζούκι : Σταύρος Λοΐζός
Κλασσική κιθάρα : Δημήτρης Πανούτσος
Λαούτο : Μάριος Ζουγανέλης

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.