Του Αη Γιάννη του Φωταριστή

ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥ ΦΩΤΑΡΙΣΤΗ

Ανάψαν τις φωτάρες στις γειτονιές της Χώρας, απόψε, παραμονή του ʼη Γιάννη του Φωταριστή, οι γυναίκες του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου.
Τόση ήταν η συμμετοχή του κόσμου και οι εκδηλώσεις ενθουσιασμού από τους Μυκονιάτες, επαγγελματίες και κατοίκους της κάθε περιοχής, που ο Σύλλογος υποσχέθηκε του χρόνου να το γιορτάσει σε ακόμη περισσότερες πλατείες και γειτονιές. Οι πρώτη φωτάρα άναψε στη Λάκκα με λίγους Μάηδες και σε λίγο έγινε τεράστια, από τα στεφάνια που έφερνε ο κόσμος από κάθε γωνιά της γειτονιάς.

Οι γυναίκες του Συλλόγου κέρασαν λουκουμάδες και μαστίχα όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ μικροί και μεγάλοι πηδούσαν ενθουσιασμένοι πάνω από τη φωτιά. Επόμενος σταθμός η γραφική και ήσυχη πλατεία του Αγίου Αντωνίου, που με τις πρώτες φλόγες φωτίστηκε ολόκληρη κι από τις χαρούμενες φωνές και τη φασαρία, μαζεύτηκαν ακόμη και οι ξένοι που έμεναν στα γύρω δωμάτια.
Πολλοί Μυκονιάτες, κάτοικοι της περιοχής ήρθαν με το Μάη τους κι άρχισαν να διηγούνται ιστορίες από τα παλιά, τότε που οι φωτάρες του ʼη Γιαννιού άναβαν σε κάθε γειτονιά και τα παληκάρια συναγωνίζονταν με τις κοπελιές ποιός θα πηδήξει ψηλότερα την ώρα που η φωτιά ήταν μεγάλη. Οι χειροποίητοι λουκουμάδες και οι μαστίχες έκαναν κι εδώ καλά τη δουλειά τους κι όταν έσβησε κι η τελευταία σπίθα, η χαρούμενη παρέα ξεκίνησε για το Γιαλό.

Εκεί όπως ήταν φυσικό, οι φωτάρα έγινε η ατραξιόν της βραδιάς, αφού ο Γιαλός ήταν γεμάτος κόσμο, που συγκεντρώθηκε για να απολαύσει το θέαμα και να μάθει τι είδους έθιμο ήταν αυτό.
ʼστραφταν ασταμάτητα τα φλας των φωτογραφικών μηχανών, παιδιά έρχονταν από παντού για να συναγωνιστούν στο πήδημα της φωτάρας, άλλα τολμηρά κι άλλα λίγο φοβισμένα, όλα όμως κατενθουσιασμένα με την πρωτόγνωρη εμπειρία!

Όταν κάηκαν και οι τελευταίοι Μάηδες, όλοι ξεκίνησαν για την Πλατεία της Αγίας ʼννας, όπου άναψε η τελευταία φωτάρα. Εκεί για μια ακόμη χρονιά γιορτάστηκε το έθιμο του Κλήδονα, με τα τολμηρά και πειραχτικά στιχάκια και τ' αμίλητο νερό. Κι όταν πια όλοι είχαν ακούσει ξεκαρδισμένοι στα γέλια, αυτά που είχε να πει για τον καθένα ο Κλήδονας, άρχισαν οι χοροί και τα τραγούδια. Τέσσερις από τους καλύτερους τοπικούς μας οργανοπαίχτες ( Μπαμπέλης, Καντενάσος, Δημήτρης Κουκάς και Θοδωρής Κιούκας) έδωσαν το ρυθμό και το γλέντι άναψε. Όλες οι γενιές συναντήθηκαν πάνω σ' αυτό το γλέντι. Όλοι χόρεψαν και γιόρτασαν με την ψυχή τους, το πανάρχαιο έθιμο του Κλήδονα.

Κι όλα αυτά καταγράφηκαν στην κάμερα, που τυχαία βρέθηκε στο Γιαλό, ενώ έκανε βραδινά γυρίσματα για το νέο διαφημιστικό DVD που ετοιμάζεται με εντολή του Δήμου, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα προβάλλεται στις Εκθέσεις Τουρισμού και θα μοιράζεται δωρεάν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Και του χρόνου!
 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.