ΤΑ ΚΑΤΑ… ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ” ΑΠΟ ΤΗΝ Θ.Ο.Μ.


"ΤΑ ΚΑΤΑ… ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ" ΑΠΟ ΤΗΝ Θ.Ο.Μ.

"Τα Κατά Αριστοφάνη" σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλάκη παρουσίασε φέτος η Θεατρική Ομάδα Μυκόνου. Δόθηκαν 4 παραστάσεις, από 11 έως 14 Απριλίου 2008, στο Πολιτιστικό Κέντρο της ΔΕΠΠΑΜ, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Το κοινό γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα και διασκέδασε με τις ξεκαρδιστικές ατάκες και σκηνές της παράστασης.

Η σύνθεση από τα έργα του Αριστοφάνη "Λυσιστράτη", "Αχαρνής" και "Ειρήνη", με θέμα τον πόλεμο, την ειρήνη και την αγάπη, σε δραματουργική απόδοση των κειμένων από τον σπουδαίο Πολύκαρπο Πολυκάρπου, ηθοποιό, σκηνοθέτη και θεατρολόγο, ήταν τόσο επιτυχημένη, που έδινε στο θεατή την αίσθηση ότι παρακολουθεί ένα και μόνο έργο.

Συμμετείχαν 21 ηθοποιοί, παλιά και νέα μέλη της ΘΟΜ.
Εντυπωσιακή ήταν η ερμηνεία των ρόλων από όλους, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπ' όψη του ότι πολλοί από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς, ήταν νέοι που ανέβηκαν για πρώτη φορά στο "σανίδι".

Καταλυτική ήταν η παρουσία και συμμετοχή του έμπειρου ηθοποιού Γιώργου Μιχαλάκη, που από τη θέση του σκηνοθέτη, έπαιξε ένα μεγάλο ρόλο στην επιτυχία της παράστασης.
Τους ρόλους έπαιξαν με τη σειρά που εμφανίστηκαν:
Πέρρος Κουσαθανάς στο ρόλο του Τρυγαίου, Αλέξης-Θανάσης Ζορμπάς στο ρόλο του Πολέμου και του Οπλοπώλη, Αρτέμης Ευθυμίου ως Αντάρας και Δούλος Λάμαχου, Λάμπρος Τσιπετός ως Κήρυκας, Γιώργος Νίκου ως Αμφίθεος και Δρεπανοποιός, Θοδωρής Βερώνης ως Δικαιόπολις, Δημήτρης-Δομίνικος Κουκάς ως Λάμαχος, Αποστόλης Κοντιζάς ως Μεγαρίτης, Φλώρα Ξυδάκη και Μαρία Φαμέλη ως Γουρουνίτσες, Εταίρες, Γυναίκες, Χρυσάνθη Αλαφασού ωςΛυσιστράτη, Φρασκώ Λαπατά-Μαργάρα ως Κλεονίκη, Μαρία Βλάχου – Γυναίκα, Γεωργία Μασάκη – Γυναίκα, Κατερίνα Μπομπολάκη – Στρατιώτης, Παραμάνα, Γυναίκα, Βάσια Γκότση – Μυρίνη, Ραφαέλα Βερβέρη – Στρατιώτης, Γυναίκα, ʼννα Μπατή – Γυναίκα, Νίκος Βελίγκος – Στρατιώτης, Κινησίας, Τάσος Σφουγγάρος ως Μωρό και Δούλος του Δικαιόπολη.

Τη μουσική της παράστασης έγραψε ο Δημήτρης Φίνις ενώ τις χορογραφίες επιμελήθηκε η Λίλιαν Βλαντή.
Την μακέτα του σκηνικού έφτιαξε ο Νίκος Πονηρός και τα κουστούμια ήταν του Δημήτρη- Δομήνικου Κουκά και τα έραψε η ʼννα Μπατή.
Την κατασκευή των Σκηνικών ο Γιάννης Κουσαθανάς, ενώ την κατασκευή της κούκλας "Ειρήνη", η οποία έγινε ειδικά για την παράσταση, έκανε η Δήμητρα Νάζου.
Τον φωτισμό και την επιμέλεια του ήχου ο Γιώργος Σολομωνίδης και στο Υποβολείο ήταν η Ρίτα Χουρδάκη.
Η γραφιστική επιμέλεια της αφίσσας, του Προγράμματος και των προσκλήσεων ανήκει στην Κατερίνα Δρακάκη, και η επιμέλεια του προγράμματος στη Φιλιώ Κελεσιάδη.

Όταν το 2002 η Θ.Ο.Μ και η ΔΕΠΠΑΜ μου ζήτησαν να σκηνοθετήσω ένα έργο κατά προτίμηση ελληνικό, πρότεινα χωρίς δεύτερη σκέψη ένα έργο ιταλικό, το "ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΟΤΖΑ" του Κάρλο Γκολντόνι, γιατί απλούστατα αν αλλάζαμε τα ονόματα των ηρώων και των τοποθεσιών του με ελληνικά, θα είχαμε ένα πολύ ΕΛΛΗΝΙΚΟ έργο.
Φέτος μου προτάθηκε ξανά να σκηνοθετήσω ένα έργο ΣΥΓΧΡΟΝΟ αν ήταν δυνατό κι αμέσως πρότεινα ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ.
Το ρίσκο μεγάλο και γίνεται ακόμη μεγαλύτερο διότι δεν πρότεινα ένα συγκεκριμένο έργο του, αλλά μια σύνθεση αποσπασμάτων από έργα του που έχουν θέμα τους τον πόλεμο και την ειρήνη.
Το αποτόλμησα για δυο λόγους: ο πρώτος είναι ότι τη σύνθεση αυτή την έκανε ο λαμπρός θεατράνθρωπος Πολύκαρπος Πολυκάρπου, με πολλή γνώση και συναίσθηση κι ο δεύτερος ότι ο ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ μας ξέρει τόσο καλά, που όσο άσχετοι κι αν είμαστε μας οδηγεί εκεί που αυτός θέλει για να γίνει μια παράσταση ΚΑΛΗ, ΚΕΦΑΤΗ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΗ, μα πάνω απ' όλα ΣΗΜΕΡΙΝΗ.
Ο ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ έγραψε πριν από εμάς για εμάς.
Δουλέψαμε όλοι μας με πολύ κέφι, όρεξη και διάθεση να καταλάβουμε και να μάθουμε.
Αν αυτό το εισπράξετε και καταλάβετε πόσο αγαπήσαμε τον ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ τότε είμαστε ευτυχείς και σας ευχαριστούμε.

ΓΙΏΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.