Ορίζoντες Μεμβρανικής Βιολογίας

Ορίζoντες Μεμβρανικής Βιολογίας

Μύκονος 2009

Membrane Protein Frontiers

Το περίφημο συνέδριο των βιολόγων, φυσικών και διακεκριμένων ερευνητών από όλο τον κόσμο, που έγινε στη Μύκονο, ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου, αφήνοντας πίσω του νέες γνώσεις για την ανθρωπότητα και μια τεράστια επιστημονική παρακαταθήκη για περαιτέρω έρευνα.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν 85 Σύνεδροι, από 20 χώρες και 20 νεαροί φοιτητές* απ' όλο τον κόσμο. Έγιναν πάνω από 50 διαλέξεις και ανακοινώθηκαν οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις. Μερικοί τίτλοι διαλέξεων για να πάρουμε μια ιδέα του περιεχομένου του Συνεδρίου, ήταν: Μοριακές μηχανές ηλιακής ενέργειας, Τεχνητή φωτοσύνθεση, Από την ενιαία ανίχνευση φωτονίων στην παραγωγή υδρογόνου, Δομικές προσεγγίσεις των μιτοχονδριακών μεταφορέων, Δομή και στοχοθέτηση φαρμάκων, Σχεδιασμός μικροσυσκευής που αναπαράγει τους οσφρητικούς δέκτες, Σημασία & μηχανισμοί των αργών διαδικασιών στα βιομοριακά πλαίσια, Νανοβιοτεχνολογία με τα μονομοριακά πρωτεϊνικά δικτυωτά πλέγματα, Νανοκρυσταλλικά ηλιακά κύτταρα, Μοριακή ηλεκτρονική των ηρεμιστικών, Τάσεις στην πρωτεϊνική βιοτεχνολογία μεμβρανών και πολλά άλλα!

Βασικοί διοργανωτές ήταν οι επιστήμονες: ο ελληνικής καταγωγής Βιοφυσικός Andreas Mershin και ο Φυσικός ο Shuguang Zhang, ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και ο Bengt Norden, του Chalmers University of Technology της Σουηδίας.
Ο Δήμος Μυκόνου πρόσφερε μια γενναία οικονομική ενίσχυση, και ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Γιάννης Κουκάς, ο οποίος έχει προσωπική γνωριμία με τον Αντρέα Μέρσιν, βοήθησε σημαντικά στην επίλυση των όποιων προβλημάτων. Ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Αθ. Κουσαθανάς Μέγας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου την Παρασκευή 29 Μαΐου και καλωσόρισε τον Καθηγητή Νανόπουλο και τους συνεργάτες του, στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, όταν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, παρουσιάστηκαν στο κοινό, κάποια από τα πιο προσιτά συμπεράσματα του Συνεδρίου.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Γρυπάρειου, ο Δρ. Αντρέας Μέρσιν κατάφερε σε άπταιστα Ελληνικά και με θαυμαστό τρόπο, να κάνει την πολύπλοκη παρουσίαση των εργασιών του Συνεδρίου, να μοιάζει με απλό μάθημα Φυσικής ή Χημείας, η διακεκριμένη καθηγήτρια Βιολογίας Δρ. Ελίζαμπεθ Μπoλ μίλησε – επίσης στα Ελληνικά! – για Τέχνη και Επιστήμη και ο διάσημος καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος μετέφερε νοερά τους παρευρισκόμενους, στο διαστελλόμενο Σύμπαν μας, πάνω στο οποίο εργάζεται και διατύπωσε τις εξαιρετικές θεωρίες του για την εξέλιξή του, που τον έχουν κατατάξει ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες, ανά τον κόσμο.

Ανάμεσα σε πολλούς επιστήμονες που παρακολούθησαν την παρουσίαση στο Γρυπάρειο, ήταν και η καθηγήτρια Κατερίνα Αϋφαντή, η νεώτερη Ελληνίδα που πήρε διδακτορικό (στα 21 της χρόνια), μια εξαιρετική επιστήμων που διαπρέπει στην Αμερική και εργάζεται πάνω στη σμίκρυνση μπαταριών σε σημείο που να χωρούν μέσα στον εγκέφαλο για να δώσουν ηλεκτρικά σήματα, ικανά να δώσουν μυϊκή κίνηση σε περιπτώσεις παράλυσης.

Τέλος θα σταθούμε σε ένα ιδιαίτερο σημείο της παρουσίασης για το οποίο μίλησε ο Δρ Μέρσιν και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους νέους φιλόδοξους υποψήφιους Επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο:

* Οι φοιτητές που συμμετείχαν στο Συνέδριο, ήταν νικητές του διαγωνισμού γνώσεων Molecular Frontiers – Μοριακά Σύνορα, που διοργανώνουν κάθε χρόνο οι παραπάνω Επιστήμονες, με επικεφαλής τον Σουηδό Καθηγητή Phd Χημείας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Chalmers στο Γκαίτενμποργκ της Σουηδίας. Ο διαγωνισμός Μοριακά Σύνορα είναι μια καινούρια προσπάθεια να προωθηθεί η κατανόηση και η εκτίμηση της μοριακής επιστήμης από τη νεολαία.

Μέσω των δραστηριοτήτων Διαδικτύου, που επεξηγούν πώς τα μοριακά γεγονότα κυβερνούν ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που ζούμε, τα Μοριακά Σύνορα επιδιώκουν να εμπνεύσουν στους νέους την επιστημονική περιέργεια.

Έτσι ο ιστοχώρος www.moleclues.org καλεί τους νέους κάτω από 18 χρονών, να υποβάλουν ερωτήσεις σχετικές με το θέμα. Όλες οι ερωτήσεις εξετάζονται και κάθε χρόνο βραβεύονται οι καλύτερες, με βραβεία τελευταίας τεχνολογίας όπως μοναδικά iPods, υπολογιστές lap-top κ.λπ.

Κάθε συμμετέχων μπορεί να υποβάλει μέχρι πέντε ερωτήσεις ετησίως για το βραβείο. Κάθε χρόνο γίνεται η επιλογή των finalists. Όλοι οι finalists παίρνουν ένα δίπλωμα. Πέντε κορίτσια και πέντε αγόρια κερδίζουν κάθε χρόνο τα βραβεία Moleclues. Οι παλαιότεροι νικητές, μπορούν να συμμετέχουν σε μια επιστημονική συνεδρίαση, σαν αυτή της Μυκόνου, την οποία παρακολούθησαν οι 20 φοιτητές.

Προσκαλούμε τους μαθητές των Λυκείων μας, που έχουν επιστημονικές ανησυχίες, να συμμετέχουν στον διαγωνισμό και ευχόμαστε το διετές αυτό Συνέδριο, να γίνει θεσμός για το νησί μας, διότι θα δώσει άλλη διάσταση στην ταυτότητα της "κοσμοπολίτικης Μυκόνου", που απ' ότι φάνηκε, έχει και όλες τις υποδομές για να το στηρίξει επάξια.

Αννα Λοΐζου

από την εφημερίδα ΜΥΚΟΝΙΑΤΗΣ Μαΐου 2009

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.