ΜΥΚΟΝΟΣ, Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης (1908-1977)

Την παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος, ΜΥΚΟΝΟΣ, Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης (1908-1977), Φωτογραφίες, άνθρωποι & τοπία (1920-1976), Ελευθερουδάκης 2007, παρακολουθήσαμε το Σάββατο 21 Ιουλίου στην αίθουσα της ΔΕΠΠΑΜ.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο κος Λώρης Τριανταφυλλίδης, ο εκδότης κος Ηλίας Καψάλης και ο συγγραφέας κος Παναγιώτης Κουσαθανάς παρουσίασαν το βιβλίο, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.
Την εκδήλωση άνοιξε ο κος Μιχάλης Ασημομύτης, υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων του Δήμου, ο οποίος αναφέρθηκε περιληπτικά στο βιβλίο και έβαλε το ακροατήριο στο πνεύμα της παρουσίασης, με λίγες αλλά μεστές κουβέντες.
Στη συνέχεια ο γιός του γιατρού Θεόκλητου Τριανταφυλλίδη, πολιτικός μηχανικός κος Λώρης Τριανταφυλλίδης, αναφέρθηκε σε οικογενειακές στιγμές στη Μύκονο του '30 και του '50 και στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη αγάπη του πατέρα του για το νησί, που άλλωστε είναι ολοφάνερη μέσα από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της συλλογής του.

Ο κος Ηλίας Καψάλης μίλησε για την επεξεργασία που υπέστησαν οι φωτογραφίες για να φτάσουν στην εκτυπώσιμη μορφή του λευκώματος και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο διακεκριμένος Μυκονιάτης συγγραφέας Παναγιώτης Κουσαθανάς, ο οποίος επιμελήθηκε της έκδοσης, αφού ο κος Λώρης Τριανταφυλλίδης του εμπιστεύτηκε την επιλογή των φωτογραφιών, των επιστολών και των κειμένων που τις συνοδεύουν.Ο κος Κουσαθανάς παρουσίασε μια μια τις αντιπροσωπευτικότερες φωτογραφίες και σχολίασε τα πρόσωπα και τοπία της τότε εποχής, μαζί με όσους από το ακροατήριο θυμόντουσαν τα πρόσωπα και προσπαθούσαν να τα αναγνωρίσουν.
Ο επίλογος του κου Κουσαθανά, έκλεισε τη βραδιά μάλλον μελαγχολικά, γιατί μας θύμισε με πολύ παραστατικό τρόπο, ποια ήταν η Μύκονος και πόσο κακό της έχουμε κάνει μέσα στο χρόνο, με την ελαφρότητα που μας διακρίνει, κάθε φορά που πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στο "κέρδος" και στο "καλό του τόπου" μας…..
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος κος Χρήστος Βερώνης, ο Πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΜ κος Πάρις Κλωναρίδης, ο καθηγητής κος Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, ο Αρχαιολόγος κος Παναγιώτης Χατζηδάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολύς κόσμος των γραμμάτων και όχι μόνο.
Παράλληλα, έκθεση του φωτογραφικού αρχείου, της οικογένειας Τριανταφυλλίδη, στόλισε τους τοίχους της αίθουσας και τράβηξε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, που με ενθουσιασμό σχολίαζαν τις αναμνήσεις που ξύπναγαν στη θέα των ασπρόμαυρων τοπίων.

Ακολουθεί απόσπασμα από τον πρόλογο του κου Παναγιώτη Κουσαθανά στο λεύκωμα:

…ένα σεντούκι φωτογραφίες
Είναι γιορτή κάθε φορά που αποκαλύπτεται μια σειρά σπάνιες, άγνωστες, ερασιτεχνικές φωτογραφίες της Μυκόνου από παλιά, οικογενειακά κιτάπια. Όπως φαίνεται, ακόμη υπάρχουν τέτοια για να μας ξαφνιάζουν πού και πού ευχάριστα. Το υλικό αυτό προέρχεται συνήθως όχι από πολύ μακρινές μας, όμορφες και συγχρόνως δύσκολες εποχές, που, αν και ζήσαμε ένα μέρος τους οι ίδιοι, μας φαντάζουν παραμυθένιες εξαιτίας των μεγάλων αλλαγών και της οικοδομικής έκρηξης των τελευταίων τριάντα-σαράντα ετών στο νησί…

Πρόκειται για φωτογραφίες-ντοκουμέντα που επί δεκαετίες τραβούσε στη Μύκονο ο εραστής του νησιού γιατρός Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης (1908-1977), Μυκονιάτης την καταγωγή από τη μεριά της μητέρας του Μαρίας Λυκούρη (1886-1973). Η οικογένεια Τριανταφυλλίδη περνούσε ανελλιπώς τα καλοκαίρια της στη Μύκονο, γι' αυτό, άλλωστε, και όλες οι φωτογραφίες είναι καλοκαιρινές, κυρίως από τη Χώρα. Θυμάμαι καλά μητέρα και γυιο ώς μειλίχια, προσηνή, αγαπητά και σεβαστά στο νησί πρόσωπα κατά τις δεκαετίες του '50 και του '60, καθώς επίσης θυμάμαι τη σύζυγο και τα παιδιά του γιατρού, ο οποίος συχνά είχε βοηθήσει τους Μυκονιάτες στις περιπτώσεις των ιατρικών αναγκών τους εκείνα τα χρόνια της στέρησης. Επιπλέον, σε προσωπικό επίπεδο υπήρχε και μια μακρινή συγγένεια με την οικογένειά μου από την πλευρά της μητέρας μου.

Βλέποντας το αξιόλογο φωτογραφικό υλικό, που με τόση φροντίδα διαφύλαξε και μου έδειξε ο γυιος του γιατρού μηχανολόγος – μηχανικός κ. Λώρης Τριανταφυλλίδης, ευφράνθηκα και, όπως πάντοτε στις παρόμοιες περιστάσεις, ξαναταξίδεψα γλυκύπικρα ταξίδια νιώθοντας ικανοποίηση όπου μπόρεσα να βοηθήσω στην ταύτιση προσώπων και τοπίων για το τμήμα των μυκονιάτικων φωτογραφιών, γιατί το φωτογραφικό αρχείο του Θεόκλητου Τριανταφυλλίδη περιέχει πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Πολλές από τις μυκονιάτικες εικόνες δεν δείχνουν μόνο τον έρωτα του φωτογράφου για τον τόπο, αλλά και την καλλιτεχνική ευαισθησία του, όπως μαρτυρούν τα θέματα που διάλεγε, το καδράρισμα, οι γωνίες λήψης.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πρόσωπα των φωτογραφιών είτε πρόκειται για απλούς μεροκαματιάρηδες του λαού είτε για άτομα της αστικής τάξης της εποχής…

Παναγιώτης Κουσαθανάς
Μύκονος, Λαμπρή,8 Απριλίου 2007

Το λεύκωμα πωλείται σε όλα τα βιβλιοπωλεία του νησιού, τιμάται 50 ευρώ και αποτελεί απόκτημα για κάθε βιβλιοθήκη.
 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.