Μεγάλη Παρασκευή στη Μύκονο 2009

Μεγάλη Παρασκευή. Ημέρα Θλίψης και Πόνου. Ημέρα Πένθους.
Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και έχουμε την Κορύφωση του θείου δράματος. Σε όλες τις εκκλησίες, τελείται η "Ακολουθία των Παθών" και θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας, δηλαδή Τα πτυσίματα, τα μαστιγώματα, τις κοροϊδίες, τους εξευτελισμούς, τα κτυπήματα, το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως την Σταύρωση και τον θάνατο του Χριστού μας.
Από τις πρωινές ώρες, σε όλους τους ναούς, ο Επιτάφιος ανθοστόλιστος, έτοιμος να δεχθεί το σεπτό Σώμα του Ιησού, στη μεγαλύτερη εκδήλωση αγάπης και θυσίας του Θεανθρώπου για τον άνθρωπο. Το στόλισμα του Επιταφίου ξεκίνησε αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, αμέσως μετά την Ακολουθία των Αγίων Παθών και συνεχίστηκε μέχρι τις πρωινές ώρες. Αποτελεί δε, μια ιεροτελεστία, μια ιερή παρακαταθήκη και ένα τάμα συνάμα.
Ένα μοναδικό θέαμα αποτελεί η περιφορά των Επιταφίων, στα πλακόστρωτα σοκάκια της Μυκόνου. Τον ακολουθούν οι κάτοικοι και οι πλήθος επισκεπτών με λευκά κεριά και οι ψαλμωδίες που αντηχούν στα στενά της Χώρας δημιουργούν μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Το κλίμα που επικρατεί στο νησί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ' όσα έχετε δει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για μια άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα που θα σας προκαλέσει πρωτόγνωρα συναισθήματα.
Στις 21:30 ώρα, δίνουν ραντεβού όλοι οι στολισμένοι με πολλά χρώματα και φωταγωγημένοι επιτάφιοι των κεντρικών εκκλησιών της πόλης, της Μητρόπολης, της Αγ.Κυριακής και της Παναχράντους. Ύστερα από τη δέηση που πραγματοποιείται μπροστά από το Αι.Νικολάκι, παίρνουν πάλι το δρόμο της επιστροφής, ανανεώνοντας τη συνάντησή τους για του χρόνου την ίδια μέρα στο ίδιο σημείο.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.