Καλή Φώτιση και καλή χρονιά !

Καλή Φώτιση!

Η εορτή των Φώτων, εκτός από τον αγιασμό και την θεολογία της, μας χαρίζει και μια από τις πιο γραφικές τελετές, τον καθαγιασμό των υδάτων, ο οποίος γίνεται από το γραφικό μωλαράκι του Αι Νικολάκι στο Γιαλό.
Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη πραγματοποιήθηκαν οι θρησκευτικές τελετές για τα Θεοφάνεια με κορύφωση τον Αγιασμό των υδάτων. Αρκετός κόσμος παρακολούθησε νωρίς το πρωί την επίσημη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Στις 11.30 ξεκίνησε η λιτανεία από την Μητρόπολη προς τα Τρία Πηγάδια και στη συνέχεια προς το γιαλό όπου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα και ο Αγιασμό των υδάτων.
Στη Θεία λειτουργία και στον αγιασμό των υδάτων παραβρέθηκε η πολιτική ηγεσία του τόπου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Μυκόνου κ.Αθανάσιο Κουσθανά Μέγα, αρκετά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητής της 6ης ΜΣΕΠ, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου και ο κ.Λιμέναρχης Μυκόνου.

Αν και σήμερα δεν είχε καλοκαιρινή ημέρα, όπως τώρα τελευταία μας έχει συνηθίσει ο καιρός, πλήθος κόσμου κατέβηκε στο γιαλό για να παρακολουθήσει των Αγιασμό των Υδάτων.
Μεγάλος φέτος ο συναγωνισμός μεταξύ των 30 περίπου Μυκονιατών που συμμετείχαν στο πατροπαράδοτο έθιμο των Φώτων. Μεταξύ αυτών και για πρώτη φορά μια κοπέλα. Τυχερός αυτής της χρονιάς ο Χρήστος Δερβιτσιώτης ο οποίος ανέσυρε τον Σταυρό από τα παγωμένα νερά και Τον παρέδωσε στους ιερείς του νησιού οι οποίοι με την σειρά τους ευλόγησαν όλα τα παιδιά που βούτηξαν στα παγωμένα νερά. Συγκινητικές ήταν επίσης οι σκηνές όταν τον Χρήστο αγκάλιασαν και φιλούσαν οι φίλοι του και πλήθος κόσμου μαζί με τις ευχές του ζητούσε και την ευλογία του Τίμιου Σταυρού.

Στην συνέχεια ακολούθησε η κοπή της πίτας στο Δημοτικό κατάστημα, παρουσία του συνόλου σχεδόν των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των Προέδρων των Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων του Δήμου, των Διευθυντών και των προϊσταμένων των Υπηρεσιών του νησιού και πολλών Δημοτών. Μήνυμα έστειλε και ο Μητροπολίτης Δωρόθεος ο Β' το οποίο και διάβασαν οι ιερείς κατά την τελετή αγιασμού της βασιλόπιτας.
Ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας έκανε τον απολογισμό της χρονιάς που έκλεισε και αναφέρθηκε στους στόχους της νέας χρονιάς που ξεκινάει.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η καθιερωμένη πίτα του Δήμου κόβεται την ημέρα των Φώτων και όχι την Πρωτοχρονιά, γεγονός που δημιούργησε το αδιαχώρητο εντός του Δημοτικού καταστήματος.
Ο Δήμαρχος Μυκόνου στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν τα οικονομικά του Δήμου και που το τελευταίο διάστημα έχουν απασχολήσει πολύ τον Μυκονιάτικο λαό. Τόνισε ότι περιμένει το πόρισμα από το Σώμα των Ορκωτών Λογιστών που αυτό το διάστημα ελέγχει την υπόθεση των χαμένων διπλοτύπων ώστε μετά να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες. Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν από τον επικεφαλής του συνδυασμού της μειοψηφίας κ.Ανδρέα Φιορεντίνο ο οποίος και εξέφρασε την αντίρρηση του για την αναφορά στο θέμα μια τέτοια γιορταστική ημέρα και τόνισε την διαφωνία του στα λεγόμενα του Δημάρχου.

Στη συνέχεια κληρώθηκε το φλουρί της βασιλόπιτας που το κέρδισε η Μυκονιάτισσα ζωγράφος κ.Μαρίνα Πετρή και η εκδήλωση έκλεισε με το πατροπαράδοτο κέρασμα.

Καλή χρονιά και καλή φώτιση σε όλους !!

 

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.