Κακή Μοναξιά – Καλή Μοναχικότητα

Με τίτλο "Κακή μοναξιά – καλή μοναχικότητα", δόθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007 στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος γυναικών Μυκόνου, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας αφιερωμένης στην τρίτη ηλικία. Προλόγισε ο Δήμαρχος Καισαριανής και διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κος Σπύρος Τζόκας, ενώ το θέμα ανέπτυξε η επίκουρος καθηγήτρια Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα ʼννα Παγοροπούλου.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου κα ʼννα Καμμή, άνοιξε τη βραδιά καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια αναφέρθηκε επιγραμματικά στο θέμα της διάλεξης.
Πρώτος ομιλητής ο κος Τζόκας, ο οποίος μάλιστα έχει υπηρετήσει στο παρελθόν για αρκετά χρόνια, σαν καθηγητής στα σχολεία της Μυκόνου. Με την ιδιότητα του ως δήμαρχος Καισαριανής, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει για τους ηλικιωμένους του Δήμου του, όπου τα τελευταία χρόνια, λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία ένα ΚΑΠΗ. Παράλληλα με την ομιλία του, στην οθόνη προβλήθηκαν σκηνές από τη ζωή μέσα στα ΚΑΠΗ του Δήμου Καισαριανής, με τους ηλικιωμένους σε διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Στη συνέχεια ανέφερε τις διαφορές ανάμεσα στα ΚΑΠΗ και τους οίκους ευγηρίας και κατέθεσε την άποψη ότι για έναν Δήμο είναι προτιμότερο ένα ΚΑΠΗ παρά ένα Γηροκομείο. Χρήσιμη η άποψή του για τη Μύκονο, μια και τον τελευταίο καιρό, συζητείται έντονα στο νησί μας η προοπτική δημιουργίας κάποιου ανάλογου ιδρύματος για την τρίτη ηλικία.

Η ψυχολογική ανάλυση και τοποθέτηση της κας Παγοροπούλου, στη συνέχεια, για τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, το οποίο μάλιστα, στο τέλος της διάλεξης, έκανε αρκετές ερωτήσεις στην Επίκουρο καθηγήτρια και ψυχολόγο.
Η περίληψη της τοποθέτησης της κας Παγοροπούλου είναι πώς όταν ένας ηλικιωμένος πέφτει σε μια μοναξιά, που δεν έχει ουσιαστικά επιλέξει, μια "κακή μοναξιά", μια απομόνωση και έναν αρνητισμό, αυτό οφείλεται κυρίως στην εξάρτηση με την οποία μεγάλωσε από τα παιδικά του χρόνια, από τους γονείς του.
Αντίθετα η μοναχικότητα είναι επιλογή και οφείλεται στην υγιή αυτάρκεια και ανεξαρτησία του ηλικιωμένου.
Την ομιλία της κας Παγοροπούλου, ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις και διαπιστώσεις από τους παρευρισκόμενους και έγινε ένας ευχάριστος διάλογος επι του θέματος.
Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών, είχε ετοιμάσει ένα "γενναίο" κέρασμα για το τέλος κι έτσι οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και στο φουαγιέ του Γρυπάρειου, με κρασί και μεζεδάκια.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο δήμαρχος Μυκόνου κος Χρήστος Βερώνης, πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και φορείς του τόπου.
Συγχαρητήρια στο Σύλλογο για τη σημαντική τους πρωτοβουλία και διοργάνωση.
 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.