Η Χορωδία της Μυκόνου στο Τροντχάϊμ της Νορβηγίας


Στη Νορβηγία ταξίδεψε η Χορωδία Μυκόνου, από τις 13 μέχρι τις 18 Μαΐου, προσκαλεσμένη από την Χορωδία του ΕλληνοΝορβηγικού Συλλόγου, που εδρεύει στην πόλη Τροντχαϊμ της κεντρικής Νορβηγίας. Οι δεσμοί των δυο Χορωδιών ξεκίνησαν πριν 4 χρόνια, όταν η Ελληνονορβηγική Χορωδία συμμετείχε στο 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Μυκόνου, που διοργάνωσε το 2005 η ΔΕΠΠΑΜ.
Το ταξίδι αυτό έγινε με την ευκαιρία του εορτασμού των 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνονορβηγικού Συλλόγου, όπου η Μύκονος συμμετείχε σε μια σειρά εκδηλώσεων, στο Τροντχάϊμ, δίνοντας ένα δυνατό πολιτιστικό παρόν για το νησί μας.

Την Παρασκευή 15 Μαΐου δόθηκε μια κοινή συναυλία των δυο Χορωδιών, στο εντευκτήριο του Καθεδρικού Ναού του Νίδαρου στο Τροντχάϊμ. Ο Νορβηγικός Τύπος έκανε ειδικό αφιέρωμα στη συναυλία, δυο μέρες πριν και όλοι στο Τροντχάϊμ ήξεραν για την άφιξη της Μυκονιάτικης Χορωδίας και τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις της πόλης τους. Πάνω από 500 Νορβηγοί τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και χειροκρότησαν με ενθουσιασμό τα τραγούδια γνωστών Ελλήνων συνθετών, τραγουδισμένα από Έλληνες και Νορβηγούς.

Ήταν πραγματικά συγκινητικό να ακούει κανείς τους Νορβηγούς χορωδούς να τραγουδούν στίχους του Σεφέρη και του Ελύτη σε άπταιστα Ελληνικά. Τα τραγούδια των Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Πλέσσα, Τσιτσάνη, Λοϊζου, σε θαυμάσια χορωδιακή απόδοση και από τις δυο χορωδίες, πλημμύρισαν τον όμορφο χώρο και απλώθηκαν σε όλη την πλατεία του Καθεδρικού Ναού, τραβώντας το ενδιαφέρον ακόμη και των περαστικών. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των μουσικών που συνόδευσαν τα τραγούδια με μπουζούκι, βιολί, ακκορντεόν, κιθάρα και πιάνο. Η Χορωδία της Μυκόνου έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, στάθηκε αντάξια των περιστάσεων και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Το κλείσιμο της συναυλίας ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό και συγκινητικό, με τις δυο Χορωδίες να τραγουδούν μαζί, πότε με τη διεύθυνση της Ελληνίδας Μαέστρου Εύας Βασιλοπούλου και πότε με της Νορβηγίδας Μαέστρου Benita Granum.

Στα όργανα συνόδεψαν, με το βιολί του ο Ούλωφ Δημήτρης Ρόε, στο πιάνο ο Μάνος Βασιλόπουλος, στο μπουζούκι ο Kjell Staven, στην κιθάρα ο Helge Laukholm και στο ακκορντεόν ο Peter Hensvik. Η Αλέκα Αγγελετάκη παρουσίασε το πρόγραμμα και τις χορωδίες και μετέφραζε ακούραστα, στα Ελληνικά και στα Νορβηγικά, η Ανουσώ Κουσαθανά Ρόε κράτησε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη την εκδήλωση, με το πρόσωπό της να λάμπει από χαρά, η Πρόεδρος της Νορβηγικής Χορωδίας Anna Synnone Bye μίλησε με φανερή περηφάνια και χιούμορ για το Σύλλογο και την πορεία του και ο Δήμαρχος του Τροντχάϊμ καλωσόρισε τους Έλληνες, μίλησε με κολακευτικά λόγια για τη Μύκονο και για το πνεύμα της μουσικής, σαν παγκόσμια γλώσσα που ενώνει τους λαούς.

Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα από τοπικά εδέσματα, στον ίδιο χώρο και μια όμορφη παρουσίαση Νορβηγικών χορών, με τη συνοδεία παραδοσιακών τοπικών μουσικών οργάνων. Η βραδιά συνεχίστηκε σε διπλανή μπυραρία, με όλα τα μέλη των Χορωδιών, να συμμετέχουν με πολύ κέφι, στο Ελληνικό γλέντι που στήθηκε εκεί, με ζωντανή μουσική, τραγούδι και χορό.

Την επομένη, με έναν θαυμάσιο καλοκαιρινό καιρό, οι δυο Χορωδίες έδωσαν μια υπαίθρια συναυλία, στον πιο πολυσύχναστο πεζόδρομο της πόλης. Οι Νορβηγικές και οι Ελληνικές σημαίες που ανέμιζαν στα χέρια των χορωδών ήταν ένα ιδιαίτερο θέαμα, που προκάλεσε τους περαστικούς να σταματήσουν ξαφνιασμένοι και να παρακολουθήσουν, με φανερή ευχαρίστηση, τα διαφορετικά – γι' αυτούς – ακούσματα της Ελληνικής μουσικής.
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, μια εκδρομή στα πασίγνωστα φιόρδ του Τροντχάιμ, συνοδευόμενη από ξενάγηση στη Νορβηγική ύπαιθρο, από τον Μπγιόρν Ρόε και την Αλέκα Αγγελετάκη, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τους Μυκονιάτες επισκέπτες, που τους άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για την όμορφη Νορβηγία.

Την Κυριακή 17 Μαϊου, ήταν η Ημέρα του Συντάγματος, η μεγαλύτερη Εθνική Γιορτή της Νορβηγίας. Όλοι οι Νορβηγοί φορούν τις παραδοσιακές στολές της περιοχής τους και παρελαύνουν κατά ομάδες, γύρω από την πόλη. Στην πολύχρωμη αυτή παρέλαση και γιορτή, που κρατάει όλη μέρα, συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι, σχολεία, πανεπιστήμια, διάφορες σχολές, σύλλογοι και κάθε είδους κοινωνική ομάδα, κρατώντας η καθεμιά τη σημαία της.
Η Χορωδία Μυκόνου συμμετείχε και σε αυτή τη μεγάλη γιορτή, παρελαύνοντας και τραγουδώντας, μαζί με τον Ελληνονορβηγικό Σύλλογο. Χιλιάδες μάτια είδαν την Ελληνική σημαία δίπλα δίπλα με τη Νορβηγική, χιλιάδες αυτιά άκουσαν τα Ελληνικά τραγούδια, αφού οι δυο Χορωδίες τραγουδούσαν ασταμάτητα σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης, που κράτησε περισσότερο από μια ώρα.

Το απόγευμα, τα μέλη της Χορωδίας απόλαυσαν την -ακόμη και εκτός έδρας- Μυκονιάτικη φιλοξενία, σε όλο της το μεγαλείο, στο σπίτι του Ούλωφ Δημήτρη Ρόε και της Αλέκας Αγγελετάκη.
Οι άνθρωποι αυτοί, χρόνια τώρα, μεταφέρουν και διαδίδουν με τον καλύτερο τρόπο, το Ελληνικό στοιχείο, στη χώρα που ζουν. Ο γιατρός Ούλωφ Δημήτρης Ρόε είναι γιός του Νορβηγού αρχιτέκτονα Μπγιόρν Ρόε και της Μυκονιάτισσας Αννουσώς Κουσαθανά, έχει παντρευτεί με τη Μυκονιάτισσα Αρχαιολόγο Αλέκα Αγγελετάκη, έχουν δυο παιδιά και ζουν στο Τροντχάϊμ. Πριν από 25 χρόνια η οικογένεια αυτή, ίδρυσε τον Ελληνονορβηγικό Σύλλογο, από αγάπη για τη Μύκονο και την Ελληνική μουσική. Την αγάπη αυτή κατάφεραν να την μεταδώσουν στους Νορβηγούς της πόλης τους και σύντομα ο Σύλλογος απέκτησε ποικίλες δραστηριότητες και πλούσιο αρχείο μελών.

Ο πλούτος των συναισθημάτων ήταν το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτού του ταξιδιού. Οι κάτοικοι του Τροντχάϊμ, ένας λαός ήρεμος, αυτάρκης, υψηλού βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου – νέος στην πλειοψηφία του, αφού στην πόλη τους σπουδάζουν 30.000 φοιτητές – άφησαν στους Μυκονιάτες επισκέπτες τις καλύτερες εντυπώσεις, με τη φιλική τους συμπεριφορά και την απαράμιλλη φιλοξενία τους.Και η Χορωδία Μυκόνου, για μια ακόμη φορά έγινε "πρέσβειρα πολιτισμού", μεταφέροντας στη μακρινή Νορβηγία το μήνυμα, ότι η Μύκονος δεν παράγει μόνο διασκέδαση, αλλά και ανοιχτό πνεύμα και πολιτισμό!

Το www.e-mykonos.gr ευχαριστεί την ʼννα Λοίζου για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και το κείμενο.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.