Η ασιτία αίτια του θανάτου του κύκνου

Σήμερα το μεσημέρι στο φράγμα του Μαραθιού, κάτοικοι εντόπισαν νεκρό το μικρό κύκνο, (με τα λίγα μαύρα φτερά), που όλοι μας θαυμάζαμε αυτές τις μέρες. Αμέσως ειδοποιήθηκε ο πρόεδρος των κυνηγών κ.Παυλίδης ο οποίος ενημέρωσε τον ομοσπονδιακό θηροφύλακα κ.Στέφανο Λαδόπουλο, που έφτασε επιτόπου, μάζεψε το νεκρό πουλί και (σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες προφύλαξης από την νόσο των πουλερικών) κάλεσε τον αγροτικό κτηνίατρο για να πραγματοποιήσει την αυτοψία.
Στο φράγμα έφτασε ο αγροτικός κτηνίατρος κ.Γιώργος Ρόζος ο οποίος και εξέτασε τον κύκνο. Θα πρέπει να σας αναφέρουμε ότι ο κύκνος δεν ήταν χτυπημένος από κανένα είδος όπλου.
Μετά την νεκροψία ο κ.Ρόζος ανακοίνωσε τα παρακάτω :
Ο θάνατος επήλθε από εξάντληση του πτηνού λόγω ασιτίας και δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τα αποδημητικά πουλιά έχουν την τάση του αιφνίδιου θανάτου που προκαλείτε ύστερα από αντίξοες συνθήκες, έντονη κόπωση ύστερα από μεγάλο ταξίδι και με κακής ποιότητας τροφή. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο έντερο του πτηνού βρέθηκαν χόρτα, (ξυδάκια) τα οποία είναι ότι χειρότερο για ταλαιπωρημένους και ασθενείς οργανισμούς. Το πουλί δεν είχε καθόλου λίπος και πολύ μικρές μυϊκές μάζες. Τέλος θα πρέπει να σας τονίσω ότι ο θάνατος ΔΕΝ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ από καμία νόσο, γεγονός το οποίο διαπιστώθηκε ύστερα από την νεκροτομική εξέταση. Για παράδειγμα στη νόσο των πουλερικών το κεφάλι του πτηνού είναι έντονα διογκωμένο, στο δέρμα του υπάρχουν κόκκινα στίγματα και το πουλί έχει διάρροια. Χαρακτηριστικά τα οποία και δεν εντοπίστηκαν στο νεκρό κύκνο.
Ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας κ.Σ.Λαδόπουλος μας ενημέρωσε ότι όλες αυτές τις ημέρες που εντοπίστηκαν τα πουλιά στο φράγμα η ομοσπονδία ρίχνει τροφή, (καλαμπόκι και σιτάρι) στις όχθες του φράγματος αλλά είχε παρατηρήσει ότι οι δύο κύκνοι δεν πλησίαζαν την τροφή παρά την επιμονή και τη συνεχή προσπάθεια προσέγγισής του. Προτείνει στο κόσμο που πλησιάζει το φράγμα να πετάει ξερά ψωμιά τα οποία επιπλέουν και αποτελούν καλή και εύκολη τροφή για όλα τα πτηνά.
Λυπούμαστε για το όμορφο κύκνο και ευαισθητοποιούμαστε όλοι μας για την προστασία όλων των πτηνών που προσεγγίζουν το νησί μας.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.