Εκδίκαση του ΣτΕ για τις Ζ.Ο.Ε. ΜΥΚΟΝΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 10 Ιανουαρίου 2007 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητήθηκαν οι προσφυγές (αιτήσεις ακύρωσης) δημοτών της Μυκόνου και του Δήμου Μυκόνου, κατά των αυστηρών όρων σε ορισμένες περιοχές του Π. Δ. ΦΕΚ 243 Δ΄ / 05 που αφορά στον καθορισμό Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου – Ζ.Ο.Ε.
Ο Δήμος Μυκόνου υπερασπιζόμενος στην αίτησή του από τους καθηγητές Πανεπιστημίου και δικηγόρους κ.κ. Σπύρο Φλογαΐτη και Γλυκερία Σιούτη θεωρήθηκε εκπροσωπών τα συμφέροντα των δημοτών του, αφού ο εισηγητής-δικαστής κος Ράντος διατύπωσε την άποψη ότι η ένδικη αίτηση του Δήμου Μυκόνου ασκείται μόνο και μόνο χάριν της προστασίας της ιδιοκτησίας των δημοτών του (ως μη επικαλούμενος βλάβη δικής του περιουσίας).
Οι εισηγήσεις των εισηγητών-δικαστών δυστυχώς ήταν απορριπτικές για το σύνολο αυτών των αιτήσεων, δημοτών-ιδιοκτητών και Δήμου.
Εξάλλου, κατά την έτερη εκδίκαση της ίδιας ημέρας αναφορικά με το θέμα των Ζ.Ο.Ε. Μυκόνου, η αποδοχή από το ΣτΕ της εισήγησης στην αίτηση ακύρωσης της 'Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς' συνιστά αρνητική εξέλιξη για ιδιοκτησίες που εντάσσονται στη Ζώνη '2.3α.8', θεσπισμένη για την προστασία διακεκριμένων τμημάτων του φυσικού τοπίου.
Η εισήγηση στην αίτηση αυτή προτείνει την μερική αποδοχή της, πλήττοντας έτσι την δυνατότητα περιορισμένης δόμησης στη Ζώνη αυτή. Βεβαίως ο συνήγορος του Δήμου καθ. Σπ. Φλογαΐτης ήταν ο μόνος που αντέκρουσε τις απόψεις της 'Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς', υποστηρίζοντας τη θέση να υπάρχει δόμηση στη Ζώνη αυτή ώστε να μην εκμηδενίζονται περιουσίες των πολιτών.

Η τελική απόφαση του ΣτΕ θα ληφθεί σε λίγους μήνες.

Από το Γραφείο Τύπου
του Δήμου Μυκόνου

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.