Διημερίδα στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Σύρου

Μια σπουδαία διημερίδα μνήμης, τιμής κι αγάπης, έγινε στο νησί μας, η οποία διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τη Μητρόπολη Σύρου και Μυκόνου και από τον Δήμο Μυκόνου.
Μια διημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Α' Στέκα, του αξέχαστου Μυκονιάτη, που επί 67 χρόνια διακόνισε τα νησιά μας, εκ των οποίων τα 36 υπηρέτησε την Ιερά Μητρόπολη Σύρου ως Μητροπολίτης των νησιών Σύρου, Τήνου, ʼνδρου, Κέας, Μυκόνου, Μήλου, Σερίφου, Σίφνου, Κιμώλου, Κύθνου, Φολεγάνδρου και Σικίνου.
Η Διημερίδα ξεκίνησε με μια ωραία εκδήλωση στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου στο κατάμεστο αμφιθέατρο παραβρέθηκαν η Αντινομάρχης Κυκλάδων κα Αλέκα Προυσαλόγλου, ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Χρήστος Βερώνης, ο Λιμενάρχης Μυκόνου, Πλωτάρχης κος Προκόπης Παναγιώτης, εκπρόσωποι των αρχών του τόπου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και σύσσωμος ο κλήρος του νησιού.
Τη βραδιά άνοιξε, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Μαραγκός, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση, συνέχισε ο Δήμαρχος κος Χρήστος Βερώνης, ο οποίος μίλησε για τον Μακαριστό Μητροπολίτη μας, για το έργο της Μητροπόλεως επί των ημερών του, αλλά και για το σπουδαίο έργο που επιτελείται επί των ημερών του σημερινού μας Μητροπολίτη, Σεβασμιωτάτου Δωροθέου Β'.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κράτησε κυριολεκτικά το ακροατήριο "κρεμασμένο από τα χείλη του", καθώς, με τον γνωστό μειλίχιο, απλό και άμεσο τρόπο του, διηγήθηκε στιγμές και περιστατικά από την πολυτάραχη ζωή του Μακαριστού, συνοδεύοντας τα "από στήθους και καρδίας" λεγόμενά του, από χαρακτηριστικές φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες είχε φυλάξει και προσέφερε για το σκοπό αυτό, ο Ηγούμενος της Μονής Τουρλιανής κος Φιλάρετος Γεροντάρης. Για περισσότερες από δυο ώρες, ο κόσμος άκουγε, μαγεμένος λες, τις ιστορίες του Μακαριστού. Ένα ειλικρινές και θερμό χειροκρότημα στο τέλος, ήρθε να κλείσει την όμορφη βραδιά και να επιβεβαιώσει τη θέση του αγαπητού σε όλους Μακαριστού Δωροθέου Στέκα, στις καρδιές όλων.
Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των ετήσιων υποτροφιών του Δωροθείου Ιδρύματος σε Μυκονιάτες φοιτητές και σπουδαστές. Εφέτος για πρώτη φορά, τα χρηματικά ποσά που δόθηκαν στους φοιτητές, καλύφθηκαν από το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως, διότι οι πόροι του Δωροθείου Ιδρύματος εξέλιπαν πλέον. Έτσι δόθηκαν 11 χρηματικές χορηγίες των 300 ευρώ η κάθε μια, σε ισάριθμους φοιτητές. Παρότι από τη Μητρόπολη είχε ανακοινωθεί ότι θα εδίνοντο 6 χορηγίες, τελικά όλες οι αιτήσεις που κατατέθηκαν, κατάφεραν να ικανοποιηθούν, όπως με μεγάλη χαρά ανακοίνωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κατά την απονομή.
Την επομένη, Κυριακή 19 Αυγούστου 2007, στην Ιερά Μονή της Παναγιάς της Τουρλιανής, μετά την Αρχιερατική Λειτουργία ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μακαριστού. Το αδιαχώρητο και αυτή τη φορά, πλήθος κόσμου παντού, στην εκκλησία, στο προαύλιο, στην πλατεία, όλοι συνωστίζονταν για να χαιρετίσουν τον Σεβασμιώτατο και να του φιλήσουν το χέρι.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν με τη συνοδεία μουσικής από τη Φιλαρμονική Τήνου, με κάθε επισημότητα και παρουσία όλων των αρχών και του κλήρου του νησιού. Ακολούθησε κέρασμα στο Ηγουμενείο της Μονής.
Η προτομή του αοιδίμου Ιεράρχη ανεγέρθηκε με την ευγενική χορηγία του Δήμου Μυκόνου και είναι έργο του Τήνιου Μαρμαρογλύπτη Στρατή Φιλιππότη.
Αξίζει βέβαια να επισημάνουμε, ότι η μαρμάρινη προτομή, είναι τόσο επιτυχημένη στην έκφραση του Μακαριστού, που κοιτάζοντάς την κανείς, έχει την αίσθηση ότι από στιγμή σε στιγμή θ' ακούσει και τη βροντερή φωνή του….!!!
 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.