Γιάννη Ρίτσος- εκατό χρόνια από τη γέννηση του

Ποιητική ʼνοιξη 2009
Γιάννη Ρίτσος- εκατό χρόνια από τη γέννηση του

¨Όπως κάθε ʼνοιξη η ΔΕΠΠΑΜ αφιέρωσε και φέτος μια βραδιά στην Ελληνική ποίηση, την Τρίτη 31 Μαρτίου. Με αφορμή τα εκατό χρόνια από την γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, η βραδιά ήταν αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του ποιητή της Ρωμιοσύνης.
Την βραδιά επιμελήθηκε ο Θέμης Ροδαμίτης, ο οποίος έκανε και την εισαγωγή της βραδιάς και μίλησε για τον ποιητή. Ο επίσης ποιητής Ανδρέας Παγουλάτος διάβασε κείμενα και πεζά και μίλησε για τη ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου. Η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου διάβασε ποιήματα και πεζά αποσπάσματα από τη Ρωμιοσύνη, το Καπνισμένο Τσουκάλι και τη Σονάτα του Σεληνόφωτος.
Ο σολίστ Χρήστος Κωνσταντίνου στο μπουζούκι, η Δέσποινα Στεφανίδου στο πιάνο και ο Παναγιώτης Μπούσαλης στην κιθάρα, ερμήνευσαν με θαυμάσιο τρόπο, τραγούδια από την μελοποιημένη ποίηση του Ρίτσου, από έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστου Λεοντή και Θάνου Μικρούτσικου.
Ο Γιάννης Ρίτσος ευτύχησε να δει και να ακούσει την ποίησή του να τραγουδιέται στα πέρατα της γης μέσα από τις μουσικές κυρίως, του Μίκη Θεοδωράκη.
Το έργο του Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ήταν αυτό που ανέτρεψε καθοριστικά τη σχέση ποίησης και μουσικής στην Ελλάδα. Δραματοποιήθηκαν έργα του όπως "Φαίδρα", "Χρυσόθεμις", "Ο λόφος με το σιντριβάνι", "Αφανισμός της Μήλος", "Μια γυναίκα πλάι στη θάλασσα" κ.ά

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκε η φωνή του ποιητή και προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από τη ζωή του, αλλά και εικαστικά του έργα που αναδεικνύουν και την ιδιαίτερη σχέση του με τη ζωγραφική.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.