Αναβολή Δ.Σ.


Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω μη απαρτίας των μελών του.
Στο Δημοτικό κατάστημα, σήμερα Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 10.30, παρευρέθηκαν έξι από τους επτά Δημοτικούς Συμβούλους της μειοψηφίας και από την πλειοψηφία μόνο ο προεδρεύων Δημοτικός Σύμβουλος Αλέξανδρος Βαμβακούρης.
Η σημερινή συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη διότι στον πρώτο και στον τρίτο χρόνο της δημοτικής περιόδου, την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου, το δημοτικό συμβούλιο συνέρχεται, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους, (στην περίπτωση του Δήμου μας του Αλέξανδρου Βαμβακούρη).
Στη συνεδρίαση αυτή, στην οποία προεδρεύει ο σύμβουλος που συγκάλεσε το συμβούλιο, το σώμα εκλέγει, χωριστά και με φανερή ψηφοφορία, τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και το Γραμματέα του. Ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας προτείνονται από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό και ο Αντιπρόεδρος από το σύνολο της μειοψηφίας.Κατόπιν αυτού τα θέματα της σημερινής προγραμματισμένης συνεδρίασης ήταν :
– εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μυκόνου και
– εκλογή των μελών της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου Μυκόνου.Η αναβληθείσα συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί πλέον την επόμενη Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2009 την ίδια ώρα στο Δημοτικό Κατάστημα μετά τα ίδια θέματα.

Οι εξελίξεις…

Το γεγονός είναι ότι ο συνδυασμός της πλειοψηφίας πρέπει μέσα στην εβδομάδα που έρχεται και πιθανόν την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου, να συνεδριάσει και να εκλέξει τον νέο Δήμαρχο. Βάσει του Δημοτικού Κώδικα ο νέος Δήμαρχος εκλέγεται με απόλυτη πλειοψηφία επί του συνολικού αριθμού των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας. Σε περίπτωση μη εκλογής με την πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη. Αν ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες κανείς από τους υποψήφιους Δημάρχους δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία που απαιτείται, γίνεται τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία θεωρείται ότι εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία. Όλες οι ψηφοφορίες θα πρέπει να γίνουν στην ίδια συνεδρίαση.

Στη περίπτωση που στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι λάβουν ίσο αριθμό ψήφων, γίνεται κλήρωση ανάμεσά τους και εκλέγεται εκείνος που κληρώθηκε. Η όλη διαδικασία καταγράφεται λεπτομερώς στα πρακτικά της συνεδρίασης.

Αφού εκλεγεί ο νέος Δήμαρχος πρέπει να αναπληρωθεί η κενή θέση του Δημοτικού Συμβούλου που προέκυψε από την παραπάνω διαδικασία. Ο νέος Δήμαρχος θα καλέσει τον 1ο αναπληρωτή σύμβουλο του συνδυασμού του.Από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές ο 1ος αναπληρωτής σύμβουλος του συνδυασμού "Πρώτα η Μύκονος" είναι ο κ. Κυριάκος Καλαμαράς και ακολουθεί ο κ. Μπάλλας Δημήτριος.

Αφού ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες στέλνονται τα σχετικά πρακτικά στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας για έγκριση. Στη συνέχεια το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Κυριακή 11 Ιανουαρίου για να εκλέξει το Προεδρείο και το μέλη της Δημαρχιακής του Επιτροπής.

Ποιοι θα είναι τώρα οι υποψήφιοι δήμαρχοι ;

Μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του κ. Χρήστου Βερώνη από την θέση του Δημάρχου Μυκόνου μεγάλος είναι ο προβληματισμός των δέκα Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει εκφράσει επίσημα την πρόθεση του να διεκδικήσει την θέση του Δημάρχου. Αρκετοί από αυτούς διέκοψαν τις διακοπές τους και επέστρεψαν εσπευσμένα στο νησί εν' όψει των εξελίξεων. Μάλιστα χθες το απόγευμα, Σάββατο 3 Ιανουαρίου, έγινε μια πρώτη συνάντηση, όπου και ενημερώθηκαν για την αμετάκλητη απόφαση του επικεφαλής του συνδυασμού τους και για τις εξελίξεις στο Δήμο.

Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι αυτοί που πιθανόν να δείξουν ενδιαφέρον για το αξίωμα του Δημάρχου είναι οι δύο πρώην Αντιδήμαρχοι, Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Αθανάσιος – Μέγας – Κουσαθανάς. Πιθανολογείται, επίσης ότι σε περίπτωση που δείξει ενδιαφέρον και ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Θρασύβουλος Κοντομήτρος, να μην θέσει υποψηφιότητα ο πρώτος Αντιδήμαρχος και πλειοψηφών σύμβουλος Αλέξανδρος Βαμβακούρης.
Το κλίμα πάντως που επικρατεί στον συνδυασμό της πλειοψηφίας, το οποίο και απεδείχθη με την παράταση της διαδικασίας εκλογής νέου Δημάρχου, είναι ότι δεν θα πρέπει να παρθούν βιαστικές και γρήγορες αποφάσεις, καθώς οι παραπάνω διαδικασίες θα κρίνουν το μέλλον και την πορεία του τόπου μας.

Επίσης με την σειρά τους όλοι οι σύμβουλοι της μειοψηφίας παρακολουθούν τις εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή και είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο στην ομαλή και σωστή πορεία του νησιού μας.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το e-mykonos.gr απέσυρε το σχετικό γκάλοπ που είχε δημοσιεύσει μέχρι χθες, καθώς διαπίστωσε ότι αργά το απόγευμα του Σαββάτου έγιναν προσπάθειες αλλοίωσης της ψηφοφορίας, υπέρ κάποιων συγκεκριμένων Δημοτικών Συμβούλων, γεγονός αστείο, καθώς δεν διανύουμε προεκλογική περίοδο, ούτε οι πολίτες της Μυκόνου συμμετέχουν σε καμία διαδικασία. Αντιθέτως τέθηκε θέμα αρνητικού κλίματος προς τους συγκεκριμένους Δημοτικούς Συμβούλους που το καταδικάζουμε.

Εμείς ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους και Καλή Χρονιά.

Σχετικά Links
Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας στο Δημοτικό Κατάστημα και παραίτηση Δημάρχου Χρήστου Βερώνη

Επίσημη επιστολή παραίτησης Δημάρχου Μυκόνου

Aρθρα 89, 90 του Ν. 3463 / 2006
Διοίκηση Δήμων και Κοινοτήτων (ʼρθρα 86-154)

Οι συνολικοί ψήφοι που έλαβε ο κάθε δημοτικός σύμβουλος στις Δημοτικές Εκλογές 2006

Πρόσκληση συνεδριάσεως προς Δημοτικούς Συμβούλους την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.