Αγιασμός των Υδάτων

Καλή Φώτιση!

Η εορτή των Φώτων, εκτός από τον αγιασμό και την θεολογία της, μας χαρίζει και μια από τις πιο γραφικές τελετές, τον καθαγιασμό των υδάτων, ο οποίος γίνεται από το γραφικό μωλαράκι του Αι Νικολάκι στο γιαλό.
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Θεοφανείων ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου τελέστηκε η καθιερωμένη δοξολογία.
Ακολούθησε λιτανευτική πομπή που κατέληξε στον συνήθη τόπο όπου γίνεται ο καθαγιασμός των υδάτων.
Η καλοκαιρία και η ηλιοφάνεια που επικρατούσε ευνόησε την αθρόα προσέλευση των πιστών, η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Στη Θεία λειτουργία και στον αγιασμό των υδάτων παραβρέθηκε η πολιτική ηγεσία του τόπου με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ.Βερώνη, τον Διοικητή της 6ης ΜΣΕΠ, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου και την κ.Υπολιμέναρχη.
Μεγάλος φέτος ο συναγωνισμός μεταξύ των είκοσι περίπου Μυκονιατών που συμμετείχαν στο πατροπαράδοτο έθιμο των Φώτων. Ο Σταυρός χάθηκε για δέκα λεπτά σήμερα στα νερά του Αι Νικολάκι αλλά η επιμονή των παλλικαριών ήταν ακόμα μεγαλύτερη κρατώντας σε αγωνία ολόκληρο το κοινό που παραβρέθηκε στον γιαλό. Αίσιο τέλος έδωσε ο τυχερός της φετινής χρονιάς Γιώργος Ξυδάκης (του Γερμανού) ο οποίος ανέσυρε τον Σταυρό από τα νερά και τον παρέδωσε στον σεβασμιότατο παπα Γιώρη ο οποίος με την σειρά του ευλόγησε όλα τα παιδιά που βούτηξαν στα παγωμένα νερά. Συγκινητικές ήταν επίσης οι σκηνές όταν τον Γιώργο αγκάλιασαν και φιλούσαν οι γονείς του οι φίλοι του και πλήθος κόσμου μαζί με τις ευχές του ζητούσε και την ευλογία του τίμιου σταυρού.
Ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Δωρόθεος ο Β' έστειλε με τις ευχές του και ένα αναμνηστικό μετάλιο για τον φετινό βουτηχτή το οποίο και παρέλαβε ο Γιώργος.
Μπράβο Γιώργο.
Μπράβο σε όλα τα παιδιά.
Μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε το πατροπαράδατο κέρασμα στο κτίριο της Δημαρχείας με προσέλευση πλήθος κόσμου, τραγούδι και χορό.
Καλή φώτιση και καλή χρονιά σε όλους.
 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.