Έκθεση Αγιογραφίας από τους μαθητές της ΚΔΕΠΑΜ

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το βράδυ στις 8.00 με επιτυχία τα εγκαίνια της Έκθεσης Αγιογραφίας στη Δημοτική Πινακοθήκη. Η έκθεση περιλαμβάνει τα έργα των μαθητών – καλλιτεχνών του τμήματος Αγιογραφίας από τα Εικαστικά Εργαστήρια της ΚΔΕΠΑΜ. Καθηγητής του τμήματος είναι ο γνωστός μας κος Δημόπουλος Μερκούριος.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης 11.00-14.00 και 18.00-22.00
Η έκθεση της Αγιογραφίας θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη 14 Απριλίου 2010 και αμέσως μετά θα ακολουθήσει έκθεση ζωγραφικής από το ανάλογα τμήμα της ΚΔΕΠΑΜ. Η έκθεση ψηφιδωτού πραγματοποιήθηκε 7 με 10 Απριλίου.
Την έκθεση διοργανώνει η ΚΔΕΠΑΜ σε συνεργασία με τους καθηγητές των αντίστοιχων εικαστικών τμημάτων, Ειρήνη Συριανού Ψηφιδωτό, Δημόπουλος Μερκούριος Αγιογραφία και Μάκης Μωράκης Ζωγραφική – Σχέδιο.

Μερκούριος Δημόπουλος.
Ο Μερκούριος Δημόπουλος γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Παράλληλα με την μαθητική του ζωή, ζωγράφιζε πάντα ότι έβλεπε και ότι φανταζότανε. Σπούδασε Οικονομική Στατιστική στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς συνεχίζοντας να αγιογραφεί. Αυτό συνεχίστηκε και κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Μετά εργάστηκε για μικρό διάστημα σε μια μεγάλη εταιρία διεθνών μεταφορών.
Στις διακοπές του στην Πάτμο επισκέφτηκε το μοναστήρι του ʼγιου Ιωάννου του Θεολόγου. Εκεί συνομίλησε με τους μονάχους και έναν αγιογράφο που δούλευε εκεί. Αυτοί του έδωσαν χαρτί και μολυβί και του ζήτησαν να τους σχεδιάσει κάτι. Βλέποντας το σκίτσο τον παρότρυναν να ακολουθήσει τον δρόμο της αγιογραφίας.
Γύρισε από το ταξίδι μεταμορφωμένος. Παραιτήθηκε από το γραφείο και άνοιξε το εργαστήριο αγιογραφίας Αποκάλυψις στην Πλάκα. Τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε και έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση μαζί με την γυναίκα του, αγιογράφο επίσης.
Το 1986 πήγε στην Μύκονο για να βρει τα πατρογονικά της γιαγιάς του και μια φίλη του είπε ότι ενοικιάζεται ένα μαγαζί. Το εργαστήριο Αποκάλυψις μεταφέρθηκε στην Μύκονο και έκτοτε λειτουργεί εκεί.
Ο Μερκούριος Δημοπουλος συνεχίζει να ερευνά και να εμβαθύνει στην Βυζαντινή Αγιογραφία, να διαβάζει, να συλλέγει φωτογραφίες, βιβλία και οποιαδήποτε πληροφορία αφορά την τέχνη του. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Διδάσκει αγιογραφία στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μύκονου. Έχει κάνει ομιλίες σε μουσεία και πολιτιστικά κέντρα και έχει δώσει συνεντεύξεις σε περιοδικά και σε τηλεοπτικά κανάλια όλου του κόσμου. Τα έργα του βρίσκονται σε εκκλησίες, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Απόσπασμα από την ιστοσελίδα www.onmykonos.com





Σχετικά LinksΨηφιδωτό – Αγιογραφία – Ζωγραφική 11/04/2007


Μικροί καλλιτέχνες 06/05/2006


Τελευταία ενημέρωση: 11/04/2010 23:55:44


What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.