Ρεβυθάδα Σίφνου – Η Μεγάλη Κυριακή της Κατσαρόλας

Ρεβυθάδα Σίφνου – Η Μεγάλη Κυριακή της Κατσαρόλας

Ρεβυθάδα Σίφνου – Η Μεγάλη Κυριακή της Κατσαρόλας

Η ρεβυθάδα είναι το πιο εμβληματικό πιάτο της Σίφνου. Μαγειρεύεται κάθε Κυριακή του Πάσχα σε πήλινη “σκάφη” ή “σκαντζά”, ψημένη αργά όλη τη νύχτα στον ξυλόφουρνο. Το φαγητό αυτό δεν είναι απλώς συνταγή – είναι τελετουργία.

Συνταγή για Ρεβυθάδα Σίφνου

Υλικά:

  • 500 γρ. ρεβύθια

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια

  • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα

  • 100 ml ελαιόλαδο

  • Αλάτι, πιπέρι

  • 1 δαφνόφυλλο (προαιρετικά)

  • Νερό όσο χρειαστεί

Εκτέλεση:

  1. Μουλιάστε τα ρεβύθια από την προηγούμενη ημέρα με σόδα. Ξεπλύνετε καλά.

  2. Τοποθετήστε τα ρεβύθια σε πήλινη γάστρα. Προσθέστε ψιλοκομμένα κρεμμύδια, λάδι, αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι να σκεπαστούν.

  3. Ψήστε όλη νύχτα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο (ή σε σύγχρονο φούρνο στους 120°C για 6-8 ώρες).

  4. Το φαγητό πρέπει να είναι πηχτό, με τα ρεβύθια σχεδόν λιωμένα και τα κρεμμύδια καραμελωμένα.

Η ρεβυθάδα αποτελεί γαστρονομικό σύμβολο της κυριακάτικης φιλοξενίας και της απλότητας που χαρακτηρίζει τη Σίφνο.

You may also like

Comments are closed.