Ρεβυθάδα Σίφνου – Η Μεγάλη Κυριακή της Κατσαρόλας

Ρεβυθάδα Σίφνου – Η Μεγάλη Κυριακή της Κατσαρόλας
Η ρεβυθάδα είναι το πιο εμβληματικό πιάτο της Σίφνου. Μαγειρεύεται κάθε Κυριακή του Πάσχα σε πήλινη “σκάφη” ή “σκαντζά”, ψημένη αργά όλη τη νύχτα στον ξυλόφουρνο. Το φαγητό αυτό δεν είναι απλώς συνταγή – είναι τελετουργία.
Συνταγή για Ρεβυθάδα Σίφνου
Υλικά:
-
500 γρ. ρεβύθια
-
2 μεγάλα κρεμμύδια
-
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
-
100 ml ελαιόλαδο
-
Αλάτι, πιπέρι
-
1 δαφνόφυλλο (προαιρετικά)
-
Νερό όσο χρειαστεί
Εκτέλεση:
-
Μουλιάστε τα ρεβύθια από την προηγούμενη ημέρα με σόδα. Ξεπλύνετε καλά.
-
Τοποθετήστε τα ρεβύθια σε πήλινη γάστρα. Προσθέστε ψιλοκομμένα κρεμμύδια, λάδι, αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι να σκεπαστούν.
-
Ψήστε όλη νύχτα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο (ή σε σύγχρονο φούρνο στους 120°C για 6-8 ώρες).
-
Το φαγητό πρέπει να είναι πηχτό, με τα ρεβύθια σχεδόν λιωμένα και τα κρεμμύδια καραμελωμένα.
Η ρεβυθάδα αποτελεί γαστρονομικό σύμβολο της κυριακάτικης φιλοξενίας και της απλότητας που χαρακτηρίζει τη Σίφνο.