Μεγάλη Παρασκεύη στη Μύκονο

H μοναδικότητα της Μυκόνου καθιστά ξεχωριστή την περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα σοκάκια της και το νησί για άλλη μια χρονιά "βουλιάζει" από τον κόσμο.
Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και από το μεσημέρι οι εκκλησίες γέμισαν από πιστούς για την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και την περιφορά του νεκρού Ιησού σε κατάλευκο σεντόνι. Ο στολισμός του επιτάφιου είναι σχεδόν αποκλειστικά έργο των γυναικών της κάθε ενορίας.
Βράδυ σήμερα Μεγάλης Παρασκευής και οι τρεις Επιτάφιοι του νησιού, της Μητροπόλεως, της Αγ.Κυριακής και της Πανάχρας, κατέβηκαν στη παραλία μέσα από τα γραφικά σοκάκια και από το Ματογιάνι ενώ όλα τα σπίτια είναι φωταγωγημένα και οι κάτοικοι με αναμμένα κεριά παρακολουθούν την περιφορά από τις αυλές τους, δημιουργώντας μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ένας τελάλης, ο "προεξάρχων", απαγγέλλει δυνατά τους θρηνητικούς ψαλμούς και πίσω με τους ψάλτες ψάλλει κι ο κόσμος όλος που ακολουθεί την περιφορά.
Φτάνοντας στo Αι.Νικολάκι στο γιαλό, ενώνονται οι πιστοί των τριών εκκλησιών και όλοι μαζί ψέλνουν δυνατά και θρηνούν τον Ιησού.Οι καμπανοκρουσίες μοιάζουν να προαναγγέλλουν την Ανάσταση που έρχεται αύριο Μεγάλο Σάββατο.
Αύριο ημέρα χαράς και αγάπης και μετά την Ανάσταση μας περιμένει η μαγειρίτσα, καλό κρασί και άφθονη… διασκέδαση.
 

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.