..και ο Θεός Απόλλωνας ήταν μαζί..

Δεν περιγράφεται περιγράφονται οι αισθήσεις όταν βλέπεις το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Δήλο. Αναρωτιέται κανείς αν έχει αλλάξει η θέση που έβγαινε το φεγγάρι, αν έχει αλλάξει το χρώμα του, το μέγεθος του ή το φως του όταν η πόλη της Δήλου γιόρταζε τον δικός της τότε "Μουσικό Εσπερινό" και περίμενε να τραγουδήσει και να χορέψει κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο.
Ο Θεός Απόλλωνας φρόντισε να απολαύσουμε την βραδιά και να γευτούμε το μεγαλείο… του σπιτιού του χαρίζοντας μας το πιο λαμπρό φεγγάρι σε μια Δήλο που πάντα λάμπει.
"Η Ένωση των φίλων της Δήλου και Ρήνειας" οργάνωσαν την συναυλία και η Αναστασία Guy παρουσίασε μελοποιημένη ποίηση συνοδευμένη από την Γεωργία Λάρδου, την Καίτη Τάνου και την σύμπραξη της Χορωδίας της Μουσικής Σχολής Μυκόνου Δημήτρη Φίννις.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Μουσικού Εσπερινού, που διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά η Ένωση των Φίλων Δήλου-Ρήνειας και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου και με την υποστήριξη της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Μυκόνου. Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν, όπως πάντα, για την ενίσχυση ενός συγκεκριμένου έργου στη Δήλο ή τη Μύκονο, ύστερα από υπόδειξη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Την διεύθυνση της ορχήστρας είχε η Βιολέτα Κακομανώλη και της χορωδίας ο Δημήτρης Φίννις. Τις μοναδικές φωνές πλαισίωνε η ορχήστρα αποτελούμενη από τους Μανώλη Νεοφύτου στο πιάνο, την Ευγενία Καραπατακάκη στο βιολοντσέλο, τον Θεόδωρο Κρασίδη στο φλάουτο, την Γεωργία Λάρδου στην κιθάρα, τον Φειδία Πολυστυπιώτη στο κόντρα μπάσο και στα κρουστά ο Πέτρος Κίζας.
Τα κείμενα ακούγονταν από την χαρακτηριστική φωνή του Γιάννη Βόγλη μαζί με την Αναστασία Πανταζοπούλου.
Το έργο "Στο Φως του Φεγγαριού" περιέχει μελοποιημένα ποιήματα των ποιητών Γιώργου Σεφέρη, Κώστα Μόντη, Νίκου Κρανιδιώτη, Παύλου Κριναίου, Δ.Π. Παπαδίτσα, Νάσας Παταπίου, Πίτσας Γαλάζη, Νίκου Ορφανίδη, Γιώργου Μολέσκη κ.ά.
Η ίδια η συνθέτης σημειώνει για τη συναυλία:
"Ζώντας σ' ένα απόμακρο νησί στην άκρη της Ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο διασταυρώθηκαν τρεις μεγάλοι πολιτισμοί, δεν μπόρεσα ούτε κι εγώ να ξεφύγω από το βαρύ φορτίο της φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς. Ο φλοίσβος της θάλασσας που περιβάλλει το ελληνικό νησί μου, οι αέρηδες της "Αερίας Νήσου", ένας Απολλώνιος ύμνος σ' ένα αρχαίο θέατρο, ένας βυζαντινός ψαλμός σ' ένα ταπεινό ξωκλήσι της υπαίθρου, το απόμακρο τραγούδι του τσιγγάνου, που κατασκήνωνε έξω από το χωριό, το δημοτικό τραγούδι του λαϊκού τραγουδιστή στους γάμους και στα πανηγύρια, οι μυρωδιές των γιασεμιών και των λεμονανθών που κατακλύζουν τις αυλές των σπιτιών. Αυτή η αρμονία των χρωμάτων και ακουσμάτων βαραίνει το είναι μου. Απ' αυτά αντλώ τη μουσική μου…Το κάλεσμα του Δήλειου Απόλλωνα στης Λητώς τ' ανηφόρια, κάτω απ' το διάχυτο φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού, σαν πανάρχαια πρόσκληση, πρόκληση μ' έφεραν εδώ…".
Απόσπασμα από την εφημερίδα "η σημερινή".

"Η Ένωση των φίλων της Δήλου και Ρήνειας" ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό την ηθική και υλική συμπαράσταση των προσπαθειών που αποβλέπουν στην προστασία, συντήρηση και αναστύλωση, τη μελέτη και προβολή των μνημείων της Δήλου και της Ρήνειας, που αποτελούν Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και προστατεύονται από την UNESCO. Για την επίτευξη των σκοπών της η Ένωση διατηρεί στενές σχέσεις συνεργασίας με την ΚΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Γραφείο Αρχαιοτήτων Δήλου και την Ομάδα Εργασίας για τις Αρχαιότητες της Δήλου και επιδιώκει την οργάνωση διαλέξεων, ξεναγήσεων, εκδρομών, εκθέσεων, πνευματικών και άλλων εκδηλώσεων και γενικότερα την λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου που αποσκοπεί στην προβολή του έργου των Υπηρεσιών αυτών και στην καλλιέργεια του αρχαιόφιλου πνεύματος. Αποβλέπει στην εξεύρεση πόρων για την επίτευξη των σκοπών της με την προσέλκυση επιλεγμένων μελών, την συγκέντρωση δωρεών, έκτακτων εισφορών και χορηγιών.

Έδρα : Ανδρονίκου 37, Χώρα, 84600 Μύκονος
Τηλ. +30 22890.23159 – Fax +30 22890.22684

Το e-mykonos.gr στέλνει ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στον ακούραστο αρχαιολόγο κ.Χατζηδάκη και σε όλους αυτούς που ζουν, δουλεύουν, ανακαλύπτουν διαφυλάσσουν και διατηρούν με σεβασμό κι αγάπη ολόκληρο το Ιερό νησί της Δήλου
 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.