Αγιος Νικόλαος

Αγιος Νικόλαος
Ο ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ
 

Μεγάλη γιορτή σήμερα, του Αγ.Νικολάου και πλήθος κόσμου κατέβηκε στο γιαλό για την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια συμμετείχαν στην περιφορά της εικόνας του Αγ.Νικολάου στα στενά της Χώρας καταλήγοντας και πάλι στο στολισμένο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου.
O Αγ.Νικόλαος, ʼγιος της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Τα σχετικά με τη ζωή του βασίζονται μόνο σε παραδόσεις. Κατά την παράδοση γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας (ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ) και έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας και αργότερα επίσκοπος της πόλεις αυτής. Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού υπέστη βασανιστήρια. Κατ' άλλη παράδοση παρευρέθη στη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας.
Πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του 345 ή 352 και την ημέρα αυτή γιορτάζεται και από τις δύο εκκλησίες η μνήμη του.Τα λείψανά του διατηρήθηκαν στα Μύρα έως και τον ενδέκατο αιώνα οπότε και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία ,στο Ναό του Αγίου Στεφάνου,στην πόλη Μπάρι,το 1087.
Ο ʼγιος Νικόλαος , θεωρείται ο κατ' εξοχήν προστάτης των Ναυτικών και του Πολεμικού Ναυτικού, γιατί στην αφήγηση της ζωής του, αναφέρονται θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Γι' αυτό και όλα τα πλοία του πολεμικού ναυτικού, καθώς και όλα τα εμπορικά, φέρουν την εικόνα του.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε δύο από τα θαύματα που του έδωσαν τον τίτλο του προστάτη των ναυτικών:
Κάποιος Κωσταντινουπολίτης με το όνομα Δημήτριος, είχε μεγάλη ευλάβεια στον ʼγιο Νικόλαο και συνήθιζε να τον τιμά ,στην μεγάλη πανήγυρη που γινόταν κάθε χρόνο προς τιμήν του. Ξεκίνησε λοιπόν με το καράβι του και καθώς ταξίδευε μέσα στη νύχτα ξέσπασε καταιγίδα. Το πλοίο δεν μπόρεσε να αντέξει στην τρικυμία και βυθίστηκε. Χωρίς χρονοτριβή, ο Δημήτριος άρχισε να προσεύχεται και να επικαλείται τον ʼγιο με λαχτάρα. "ʼγιε Νικόλαε, πρόφθασε σώσε με", "Μεγάλη η χάρη σου ʼγιε"! Την ίδια στιγμή, αόρατα χέρια τον σηκώνουν και τον μεταφέρουν χωρίς αυτός να καταλάβει τίποτα, στην πόλη μέσα στο σπίτι του, σώζοντάς τον.
Ένα ακόμη αξιοσημείωτο θαύμα είναι αυτό που συνέβη σε κάποιους ναύτες που το πλοίο τους κινδύνευε να ναυαγήσει εξαιτίας φοβερής θαλασσοταραχής. Απελπισμένοι και φοβούμενοι για τη ζωή τους, γνωρίζοντας ότι ο Μέγας Νικόλαος βοηθούσε αμέσως σε τέτοιες περιστάσεις, απέθεσαν σ'αυτόν τις ελπίδες τους και προσεύχονταν καλώντας τον σε βοήθεια, με τα χέρια υψωμένα σε ικεσία. Και ο ʼγιος αμέσως χωρίς καθυστέρηση, παρουσιάστηκε μέσα στο πλοίο και όλοι τον είδαν με τα μάτια τους. "Εδώ είμαι", τους είπε, "με φωνάξατε και ήρθα να σας βοηθήσω". Και αφού τους έδωσε θάρρος πήρε στα χέρια του το πηδάλιο μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ναυτικών και κυβέρνησε το πλοίο με θαυμαστή δεξιοτεχνία. Συγχρόνως η θαλασσοταραχή κόπασε και η πορεία του πλοίου συνεχίστηκε γαλήνια και ήρεμα.

Χρόνια πολλά Νίκο και Νικολέττα και καλά Χριστούγεννα σε όλους.
 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.