Σε μία λαμπρή τελετή απονεμήθηκαν στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας. Σε μία τελετή με ελληνικό άρωμα στα βραβεία και βρετανικές γεύσεις στα πιάτα, καθώς το μενού της πολυαναμενόμενης βραδιάς είχε την υπογραφή ενός από τους καλύτερους Βρετανούς σεφ, του Isaac McHale, του οποίου το εστιατόριο «The Clove Club» βρέθηκε πέρυσι στην 26η θέση των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο.

Ανάμεσα στα βραβευμένα με Χρυσούς Σκούφους Ελληνικά εστιατόρια ήταν και δύο Μυκονιάτικα. Το Bill & Coo με τον Αθηναγόρα Κωστάκο να παίζει θεατρικά και concept-ικά με μνήμες, υλικά και φαγητά της ελληνικής κουζίνας, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό ρεπερτόριο. Δυνατές αντιστίξεις, γοητευτικές αρμονίες, νοστιμιά και καινοτομία χαρακτηρίζουν αυτή την ερεθιστική, μοντέρνα προσέγγιση στην ελληνική γαστρονομία του σήμερα. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα γλυκά της Άντζελας Σίμου. Κορυφαίο πιάτο: Σαρδέλες «Domino», μαρμελάδα ντομάτας, καπνιστή μαγιονέζα, πούδρα ελιάς.

Το δεύτερο εστιατόριο είναι το Matsuhisa Mykonos που βραβεύθηκε για τη Γιαπωνέζικη κουζίνα. Έχοντας ως βάση τη γαστρονομία της Ιαπωνίας και περουβιανά στοιχεία στο οπλοστάσιό της, η κουζίνα του διάσημου Nobuyuki Matsuhisa εξελίσσεται με αιθέρια umami νοστιμάδα. Εδώ δοκιμάζουμε τα καλύτερα σούσι στην Ελλάδα και, φυσικά, το εμβληματικό black cod miso από τους σεφ Βασίλη Παπαθεοδώρου και Τόνυ Βρατσάνο. Κορυφαίο πιάτο: Black cod miso.

Εκατόν τριάντα μία ήταν οι φετινές συμμετοχές (από κάθε πλευρά της Ελλάδας) για τους χρυσούς σκούφους και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας εκ των οποίων 7 από τη Μύκονο.  

Η Κέρκυρα και Αθήνα συνέχισαν για τρίτη χρονιά να συγκατοικούν στην κορυφή των καλύτερων ελληνικών εστιατορίων αφού το «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι αναδείχθηκαν και φέτος πρώτοι των πρώτων στο σαφάρι των Χρυσών Σκούφων.

24 εστιατόρια πήραν Χρυσό Σκούφο συνολικά, από τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, βραβεύτηκαν 24 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα με Χρυσό Σκούφο. Επίσης ανακοινώθηκαν τα 34 ακόμη εστιατόρια που απέσπασαν Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων ενώ για πρώτη φορά στην 24χρονη ιστορία του θεσμού απονεμήθηκε βραβείο κοινού.

Παρών στην λαμπερή βραδιά μεταξύ άλλων η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, αλλά και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.