Νέο ΕΣΠΑ – Νέος Αναπτυξιακός Νόμος Ενίσχυση 40% για τις Κυκλάδες

ESPA KYKLADES
ESPA KYKLADES

Και ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων στο νέο ΕΣΠΑ

Έως τα μέσα Οκτώβρη, θα «τρέξουν» τα περισσότερα  προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, μεταξύ των οποίων και αυτό για τον τουρισμό , το οποίο προβλέπει:

  • Ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων ή  επέκταση υφιστάμενων. Αφορά την ίδρυση ή εκσυγχρονισμό τουριστικών κατοικιών και ξενοδοχειακών καταλυμάτων. (Με συνολικό προϋπολογισμό 240 εκατ. Ευρώ και έως 50% επιδότηση)

Παράλληλα θα ανακοινωθεί ο β΄ κύκλος των προσκλήσεων για 3 δράσεις επιχειρηματικότητας :

  • Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Γ΄βάθμιας εκπαίδευσης, επιδότηση 100% με συνολικό προϋπολογισμό 50εκ.€,
  • Νεοφυής επιχειρηματικότητα, επιδότηση 100% , με 48εκ.€,
  • Αναβάθμιση υφιστάμενων ΜΜΕ, επιδότηση έως 50% , με 140εκ.€

Όσον αφορά τις πρώτες 4 προσκλήσεις επιχειρηματικότητας (ΕΠΑνΕΚ) που «έτρεξαν» τον Μάιο, για τους πτυχιούχους της Γ΄βάθμιας Εκπαίδευσης, τις υφιστάμενες ΜΜΕ, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και τις υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις (α΄ κύκλος), αναμένεται η αξιολόγηση των προτάσεων να ολοκληρωθεί άμεσα και η χρηματοδότηση των σχεδίων που θα προκριθούν (γύρω στις ‪8.500-9.500 αιτήσεις) να ξεκινήσει μέσα στο 2016.

 

Ενίσχυση 40% για τις Κυκλάδες ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος 

Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου εξάλλου,  αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/16, ο οποίος για το νομό Κυκλάδων  περιλαμβάνει  ποσοστά ενίσχυσης έως 40%,  λόγω της αναθεώρησης του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. (Με το παλιό καθεστώς το ποσοστό ήταν 35%).

Ειδικότερα για τον τουρισμό ο νέος νόμος προβλέπει::

  • Ίδρυση – επέκταση ξενοδοχείων τουλάχιστον 3*
  • Εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουλάχιστον 3*. Απαραίτητη προϋπόθεση η πάροδος 5ετίας από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας.
  • Ίδρυση και εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής σε παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίρια τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε 2*
  • Εγκαταστάσεις αγροτουρισμού ή οινοτουρισμού  (cluster)
  • Ίδρυση ξενώνων φιλοξενίας νέων.

Η βασικότερη  διαφορά του ΕΣΠΑ με τον νέο Αναπ/κό Νόμο έχει να κάνει με τον μέγιστο προυπολογισμό που μπορεί να υποβληθεί από έναν επενδυτή, όπου στον μεν Αναπτυξιακό (σχεδόν) δεν υπάρχει οροφή, ενώ στο ΕΣΠΑ προβλέπεται να έχει οροφή τις  150.000 € (τόσο ήταν στον α΄κύκλο) .

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.